Premieră: banii n-au mai fugit din România pentru investiţiile altora. Au preferat obligaţiunile GdF

Pentru prima dată în ultimii 7 ani, o emisiune de obligaţiuni a mobilizat sute de milioane de lei din economiile concentrate la investitorii instituţionali. Astfel, aceste sume au rămas să finanţeze investiţii în „economia reală“ din România şi nu din altă parte a lumii. Oficialii Societăţii de Investiţii Financiare (SIF) Moldova au confirmat, pentru ECONOMICA.NET, faptul că au subscris la oferta de obligaţiuni ale furnizorului de gaze naturale GDF Suez Energy România, încheiată ieri.
Adrian N. Ionescu - mie, 24 oct. 2012, 12:45
Premieră: banii n-au mai fugit din România pentru investiţiile altora. Au preferat obligaţiunile GdF

„Am subscris o anumită sumă, nu prea mare. Oferta a fost OK, compania este OK, are proiecţii bune, intermediarul (BRD, n.r.) este şi el de încredere şi trebuie să ne diversificăm mai mult portofoliul şi în această direcţie“, a declarat, pentru ECONOMICA.NET, Claudiu Doroş, vicepreşedintele SIF Moldova (simbol bursier SIF2).

Unul dintre cei mai mari furnizori de gaze naturale din România, GDF Suez Energy România a vândut între 19 şi 23 octombrie obligaţiuni de 250 de milioane de lei, cu scadenţă de 5 ani, la o dobândă fixă de 7,4%. Cererea de obligaţiuni GDF a depăşit oferta.

Obligaţiunile GDF urmează să fie listate la la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Oferta a fost intermediată de BRD şi s-a derulat sub forma plasamentului privat, adresându-se unui grup selectat de investitori.

„Este o cale de a stopa fuga resurselor de finanţare din România. Se demonstrează că o companie valoroasă poate atrage resurse din economiile locale, care altfel ar fi luat drumul plasamentelor străine, care finanţează economiile străine. Este un succes şi pentru piaţa de capital românească, chiar dacă oferta a fost privată (deschisă numai investitorilor profesionişti mari şi nu publicului, n.r.).“, a declarat, pentru ECONOMICA.NET, Mihai Căruntu, şeful echipei de analişti de piaţă de capital de la BCR.

Fondurile de pensii şi cele mai mari fonduri mutuale din România şi alte SIF-uri au cumpărat de asemeni obligaţiunile GDF, potrivit surselor din piaţă consultate de ECONOMICA.NET. Datele oficiale ale ofertei vor fi anunţate mâine.

Investitorii profesionişti (instituţionali) români fac de mai mulţi ani plasamente în obligaţiuni străine, pe pieţe străine, sau în alte fonduri de investiţi străine cu astfel de expunere, pentru că nu au în Roânia o ofertă pe măsura disponibilităţilor lor.

Fuga banilor

Astfel, BCR Obligaţiuni, cel mai mare fond de investiţii mutual român, avea deja în obligaţiuni corporatiste de peste 22% din averea sa netă (peste 790 de milioane de lei), conform ultimului raport lunar al Erste Asset Management România (EAM). Fondul administrează o avere netă de peste 3,5 miliarde de lei, pentru peste 98.300 de investitori.

BCR Obligaţiuni finanţează şi proiectele româneşti ale BCR şi ale Băncii Române de investiţii, dar şi pe cele, străine, ale Erste Bank, UniCredit Bank, Royal Bank of Scotland, Citigroup Funding Inc. Lloyds TSB Bank, HVB, Nomura International, sau ale altor instituţii de credit străine.

Dintre marile fonduri de investiţii mutuale româneşti cu apetit pentru obligaţiuni corporatiste se mai remarcă: Raiffeisen Ron Plus şi Raiffeisen Ron Flexi, care au în obligaţiuni corporatiste circa 33 % din activele lor nete de 1,67 de miliarde de lei, respectiv 245 de milioane de lei, BT Obligaţiuni, care are în obligaţiuni corporatiste peste 29% din activele de peste 260 de milioane de lei. BRD Obligaţiuni, Certinvest Obligaţiuni şi OTP Obligaţiuni au dimenisuni mult mai mici.

BT Obligaţiuni are expuneri consistente atât în câteva din corporaţiile financiare menţionate mai sus şi, în plus, în Bank of Ireland şi Societe Generale.

Fondurile administrate de Raiffeisen Asset Management amintite au împrumutat şi ING Bank, prin achiziţia de obligaţiuni. Raiffeisen Asset Management, ca şi BRD atrage şi economiile în valută ale românilor.

SIF-urile, care au active totale de peste 5,8 miliarde de lei, au expuneri reduse, de doar 36 de milioane de lei, pe obligaţiunile corporatiste, dar ar prefera să se diversifice în această direcţie, pentru a putea păstra, mai profitabil decât în depozite bancare, lichidităţile strînse pentru dividende.

Fondurile de pensii au în medie sub în obligaţiuni sub 5% din activele de circa 9,3 miliarde de lei.

Atractivitatea ofertei locale

O dobândă de 7,4%, ca aceea promisă de GDF, pare avantajoasă pentru anii care vin, dar investitorii au preferat să fie prudenţi.

„Teoretic în 5 ani dobânda pe piaţă ar trebui să scadă mult, dar cine ştie ce se va mai întîmpla. Am preferat să fim prudenţi. Nu ştim ce se va întâmpla peste 3 ani, darămite peste 5“, a spus Claudiu Doroş, vicepreşedintele SIF Moldova.

Au existat şi momente mai bune pentru emisiunile de obligaţiuni corporatiste româneşti, „când diferenţa dintre dobânzile active (la credite, n.r.) şi cele pasive (la depozitele bancare, n.r.) erau mari şi ofereau o plajă mare a dobânzii pe care un emitent ar fi putut plasa obligaţiuni. Totuşi, ofertele nu au venit. Mai pot veni acum“, a conchis Mihai Căruntu de la BCR.

Singurele emisiuni de obligaţiuni corporative listate la BVB sunt ale Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (130 milioane lei) şi ale Băncii Europene de Investiţii (300 milioane lei).

Cea mai recentă emisiune de obligaţiuni lansată de o companie din România şi listată la BVB a fost în 2005, de către Banca Transilvania. Titlurile au ajuns la scadenţă în 2010.

 

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Partidul Conservator din Marea Britanie are un nou șef. Deputata Kemi Badenoch a fost aleasă sămbătâ în locul lui Rishi Sunak
Partidul Conservator din Marea Britanie are un nou șef. Deputata Kemi Badenoch a fost aleasă sămbătâ în locul lui Rishi ...
Deputata Kemi Badenoch a fost aleasă sâmbătă lidera Partidului Conservator din Marea Britanie. Badenoch, care a deţinut în trecut funcţia de secretar pentru afaceri, a fost declarată......
Update: Reacția lui Grindeanu. Explozie pe șantierul autostrăzii A7, în județul Prahova. O persoană a murit
Update: Reacția lui Grindeanu. Explozie pe șantierul autostrăzii A7, în județul Prahova. O persoană a murit
Update: Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a reacționat pe pagina sa de Facebook cu privire la incidentul de pe unul ...
Programul de guvernare PNL. Ciucă: Vom crea 400.000 de noi locuri de muncă până la sfârșitul lui 2028 și vom crește salariul mediu net până la 7.000 de lei
Programul de guvernare PNL. Ciucă: Vom crea 400.000 de noi locuri de muncă până la sfârșitul lui 2028 și vom crește ...
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, sâmbătă, la Sinaia, că programul de guvernare al PNL prevede crearea a ...
S&P Global a îmbunătățit ratingul suveran al Turciei, pentru a doua oară în acest an
S&P Global a îmbunătățit ratingul suveran al Turciei, pentru a doua oară în acest an
Agenţia de evaluare S&P Global a îmbunătăţit, vineri, ratingul suveran al Turciei de la "B plus", până la "BB minus", ...