Cum își pot plăti asigurarea de sănătate cei fără venituri. ANAF a publicat azi instrucțiunile pe site

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat procedurile pentru înregistrarea persoanelor fizice care nu realizează venituri şi care sunt obligate să plătească asigurări sociale de sănătate prin aplicarea contribuţiei individuale, de 5,5%, la salariul minim brut pe ţară, potrivit Agerpres. 
Economica.net - mar, 22 dec. 2015, 15:38
Cum își pot plăti asigurarea de sănătate cei fără venituri. ANAF a publicat azi instrucțiunile pe site

Procedurile prin care o persoană fără venituri este obligată să depună o cerere de înregistrare la organul fiscal competent în termen de 15 zile de la data la care se încadrează în această categorie sunt cuprinse într-un proiect de ordin al preşedintelui ANAF. 

‘Potrivit art. 180 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, persoanele fizice care nu realizează venituri de natura celor menţionate la art. 155 şi nu se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate sau în categoriile de persoane pentru care plata contribuţiei se suportă din alte surse datorează, lunar, contribuţie de asigurări sociale de sănătate şi au obligaţia să solicite înregistrarea la organul fiscal competent, în termen de 15 zile de la data la care se încadrează în această categorie’, se menţionează în documentul citat. 

Conform proiectului, persoanele fără venituri vor fi obligate să depună, odată cu solicitarea de înregistrare în categoria persoanelor fizice care nu realizează venituri, şi o declaraţie în vederea stabilirii obligaţiilor de plată, care va fi realizată de organul fiscal competent prin decizie de impunere.

‘Conform art. 180 alin. (2) din acelaşi act normativ (Codul Fiscal – n. r.), contribuţia se calculează prin aplicarea cotei individuale de contribuţie asupra bazei de calcul reprezentând valoarea salariului minim brut pe ţară şi se datorează pe toată perioada în care persoanele sunt încadrate în această categorie’, se subliniază în proiect. 

Persoanele care nu au realizat venituri pe o perioadă mai mare de 6 luni şi nu au efectuat plata contribuţiei lunare pentru această perioadă, pentru luna în care solicită înregistrarea, vor datora contravaloarea contribuţiei pe şapte luni. Dacă perioada respectivă este mai mică de 6 luni, contribuţia datorată pentru luna în care solicită înregistrarea se stabileşte proporţional cu perioada respectivă.

În momentul în care persoana în cauză începe să realizeze venituri sau să beneficieze de exceptare de la plata contribuţiei, ori plata contribuţiei este suportată din alte surse, aceasta trebuie să depună la organul fiscal competent, în termen de 15 zile de la data la care a intervenit schimbarea, o cerere de încetare a calităţii de persoană fizică fără venituri, în vederea recalculării contribuţiei de asigurări sociale de sănătate.

‘Ca urmare, este necesară elaborarea unei proceduri privind gestiunea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice care nu realizează venituri, prevăzute la art. 180 alin.(1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi a formularelor necesare pentru administrarea acestei categorii de contribuabili’, se mai arată în documentul citat. 

Te-ar mai putea interesa și
Întreruperea furnizării de gaze rusești către Austria, motivată de Rusia cu explozia conductei Nord Stream
Întreruperea furnizării de gaze rusești către Austria, motivată de Rusia cu explozia conductei Nord Stream
Rusia a întrerupt sâmbătă livrările de gaze către Austria în urma unui litigiu între compania energetică austriacă OMV, deţinută parţial de stat, şi gigantul energetic rus Gazprom cu......
RAR, nevoit să oprească activitatea în întreaga țară din cauza unei probleme a sistemului informatic
RAR, nevoit să oprească activitatea în întreaga țară din cauza unei probleme a sistemului informatic
Registrul Auto Român (RAR) a oprit ieri activitatea la toate sediile sale din țară din cauza unui „incident tehnic”. ...
Cancelarul german Olaf Scholz are probleme. SPD, partidul său, e cotat în sondaje cu 15%, sub jumătate față de conservatorii germani
Cancelarul german Olaf Scholz are probleme. SPD, partidul său, e cotat în sondaje cu 15%, sub jumătate față de conservatorii ...
Cancelarul german Olaf Scholz urma să candideze pentru un al doilea mandat la viitoarele alegeri anticipate, după ce popularul ...
Analiza SWOT a industriei din România. Punctele tari și amenințările sectorului care asigură 20% din PIB
Analiza SWOT a industriei din România. Punctele tari și amenințările sectorului care asigură 20% din PIB
Un proiect de hotărâre de guvern privind aprobarea unei strategii naționale privind dezvoltarea industriei până în ...