Cum îi văd liberalii germani pe cei români
Hrănindu-se, între altele din informaţiile furnizate de sondaje, analiza strategilor liberali concede că proiectul USL ar putea fi plauzibil, în termenii preluării puterii. Dar germanii ştiu bine că alianţa dintre tovarăşii lui Victor Ponta i oamenii lui Crin Antonescu este de tip tactic. Altfel spus, nu programele i-au apropiat pe social-democraţi de liberali, ci speranţele electorale vizând debarcarea actualei puteri.
Dincolo de problemele pe care le ridică, juridic şi politic, platformele electorale sau alianţele de felul USL, liberalii germani, care se situează, cel puţin din punct de vedere economic, la dreapta creştin-democraţilor germani, nu se pot opri să nu se minuneze, scrie Deutsche Welle
AnalIştii lor de la fundaţia Naumann îşi exprimă, în context, uimirea iscată de natura cu totul eterogenă a pactului dintre liberali, conservatori şi socialişti. Caracterul nefiresc al USL face, potrivit analizei germane, ca „această alianţă să fie extrem de fragilă”, fragilitate documentată de altfel de variile „controverse iscate de luările de poziţie şi declaraţiile contradictorii exprimate în chestiuni de politică locală şi regională”.
Liberalii germanii ştiu şi ce anume se ascunde îndărătul palmei bătute de Antonescu şi Ponta. E pofta de putere. „Învins la prezidenţialele din 2009, liderul PNL vrea neapărat să câştige la următoarea încercare. Motiv pentru care există de bunăseamă o înţelegere cu PSD-ul, ca social-democraţii să preia şefia guvernului şi să-l susţină apoi pe Antonescu la alegerile prezidenţiale din 2014.
Liberalii germani nu se arată deloc siguri că aceste înţelegeri încheiate în spatele uşilor închise vor fi respectate. Dimpotrivă, analiştii occidentali trimit la istorie şi la tradiţia românească a facerilor şi desfacerilor de coaliţii în funcţie de majorităţi, constelaţii de moment şi oportunităţi.
Fundaţia Naumann atrage atenţia şi asupra acelor cercuri de membri ai PNL care favorizează „o viitoare alianţă cu PDL, ca partener junior”. Or, potrivit analizei germane, există „pericolul ca alianţa tactică, electorală a liberalilor cu partide de cu totul altă factură ideologică, decât cea liberală, să slăbească PNL”.
Spus pe şleau, liberalii germani nu se arată câtuşi de puţin satisfăcuţi de opţiunea stângistă, pro-socialistă a liberalilor lui Antonescu. Iritarea lor este cu atât mai amplă, cu cât fundaţia liberală germană se arată conştientă, în analiza ei, că PSD, chiar dacă „nu e de iure urmaşa PCR, a devenit totuşi patria politică a multor membri ai partidului comunist român”.