Cum încalcă românii drepturile altor membri şi condiţiile de utilizare ale Facebook. Ce spun avocaţii

Peste 7,2 milioane de români au la ora actuală un cont pe Facebook, iar timpul mediu pe care îl petrec în medie pe zi pe rețeaua de socializare este de cinci ore şi jumătate. Foarte puțini știu însă ce reguli de utilizare are Facebook-ul, ce legi pot încălca sau ce drepturi le sunt încălcate. 
Economica.net - joi, 04 dec. 2014, 22:02
Cum încalcă românii drepturile altor membri şi condiţiile de utilizare ale Facebook. Ce spun avocaţii

Marius Pantea, avocat partener la societatea de avocatură de business Cunescu, Balaciu & Asociații, atrage atenția asupra câtorva dintre problemele legale cu care se pot confrunta utilizatorii Facebook.

Utilizatorii nu conștientizează că prin acceptarea termenilor și condițiilor la crearea contului, ei semnează de fapt un contract cu Facebook, în care au drepturi, dar mai ales obligații. Și mai ales, nu se gândesc la consecințele legale pe care le pot avea acțiunile lor din spațiul public virtual” spune av. Marius Pantea, Partener la Cunescu, Balaciu & Asociații.

Acceptăm termenii, iar după îi încălcăm

Facebook instituie prin condițiile și termenii săi de utilizare și un cod de conduită al utilizatorilor. Cel mai adesea sunt încălcate obligații din acest cod de conduită, care presupune (printre altele): oferirea de informații reale privitoare la utilizator, folosirea unui limbaj care să nu incite la discriminare rasială/sex, violență, folosirea Facebook numai de către utilizatori înregistrați, respectarea drepturilor de autor, drepturile la viață privată și intimitate etc.

Utilizatorii care încalcă termenii și condițiile impuse de Facebook riscă să le fie șters sau dezactivat contul. Dar, dincolo de riscul de a le fi șters contul, acestia riscă să răspundă legal pentru aceste acțiuni 

Atenție “hateri”, exprimați-vă ura cu moderație, sau riscați procese în instanță!

Facebook-ul este considerat un spațiu de exprimare public, motiv pentru care utilizatorii trebuie să se supună legislației în vigoare privind comportamentul în public.

Cei care exprimă cu vehemență păreri negative față de alte persoane sau față de companii, cu intenția de a prejudicia imaginea acestora, pot fi trași la răspundere pentru aceste acțiuni, dacă se constată că depășesc limitele legale.

Dreptul la opinie nu este lipsit de consecințe în ceea ce privește platforma Facebook. Dacă opinia aduce prejudicii unor alte persoane, dacă este discriminatorie, dacă încalcă drepturile fundamentale reglementate de Constituția României, atunci orice utilizator este pasibil de proces” spune Marius Pantea.

Politica utilizării Facebook, dezbaterile privitoare la dreptul la libera exprimare și efectele pe care le pot avea aceste din urmă postări a atras de altfel și atenția unor companii importante.

Folosirea frauduloasă a contului unui alt utilizator este interzisă și poate deveni un caz de încălcare a dreptului la viață privată.

Poate părea o joacă, dar accesarea, chiar neintenționată, a contului unui alt utilizator poate fi un motiv de proces. Dacă, de exemplu, la birou se folosește un computer în comun, iar la un moment dat găsim autentificat contul de Facebook al unui alt coleg, trebuie să învingem curiozitatea, si să facem log out imediat. Nu este ușor de demonstrat, dar se poate să avem probleme legale dacă aruncăm o privire prin mesajele private ale utilizatorului logat” spune partenerul Cunescu, Balaciu & Asociații.

Facebook, sprijin probatoriu în instanță

Odată cu înregistrarea unui cont de Facebook, utilizatorii declară că sunt de acord ca Facebook-ul să stocheze, pe termen nedeterminat, conținutul postărilor lor și informațiile completate în profil. În felul acesta, se creează practic o bază de date complexă ce poate deveni, în anumite situații, mijloc probator în instanță.

Ce de făcut când drepturile tale sunt încălcate de un alt utilizator?

Utilizatorii care constată că le-au fost încălcate drepturile de către alți utilizatori de Facebook (precum dreptul de proprietate, dreptul la viață privată, sau care se simt hărțuiți etc.) pot lua măsuri împotriva celor care le încalcă drepturile.

“Recomandarea este ca în primul rând utilizatorul să se adreseze Facebook prin formele specifice aflate la dispoziția sa, cu indicația faptului că solicită stocarea informațiilor ce i-au  încălcat drepturile. În felul acesta se asigură de existența mijloacelor suport în pledoarie. Următorul pas este reprezentat de contactarea unui avocat care va analiza încălcarea drepturilor fundamentale ale unei persoane sau incidența instituției răspunderii civile delictuale. Pe baza acestei analize se pot indentifica faptele ilicite și se poate construi un caz în instanță. Teoretic, se pot obține despăgubiri și pot fi puse în discuție și diverse obligații de ”a face” însă analiza trebuie circumscrisă speței în discuție” mai spune av. Marius Pantea.

Pagina de Facebook este spaţiu public, nu privat – decizie irevocabilă a Înaltei Curti de Justiţie şi Casaţie

Profilul personal de Facebook, chiar dacă este accesibil unui numar restrâns de persoane, constituie spaţiu public, şi nu privat, arată o decizie a ICCJ care a respins ca nefondat recursul unui fost director din prefectura Mureş care a contestat o sancţiune primită de la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii din cauza unei postari pe pagina personala de Facebook. Inalta Curte de Justitie si Casatie a pronuntat decizia irevocabila pe 27 noiembrie, dupa o luna de amanare a pronuntarii. In Romania cazul a constituit o premiera, iar Facebook are peste sapte milioane de useri.

Curtea de Apel Targu Mures stabilise, intr-o cauza judecata in contencios administrativ in ianuarie 2013, ca pagina de Facebook este spatiu public, nu privat, conform Hotnews.

Totul a pornit de la faptul ca la inceput de 2012, in timpul protestelor impotriva guvernului Boc, Mircea Munteanu Nicolae, fostul director de cabinet al prefectului din Targu Mures, a postat pe pagina personala de Facebook un mesaj: „Arbeit macht frei – asta sa inteleaga protestatarii”.

Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) l-a sanctionat in februarie 2012, ca urmare a autosesizarii Consiliului, cu amenda contraventionala in valoare de 1.000 de lei, pe motiv ca „fapta constituie o propaganda nationalista care aduce atingere demnitatii umane si creeaza o atmosfera degradanta, umilitoare si ofensatoare indreptata impotriva grupului de protestatari”. Vezi ce s-a întâmplat aici

Facebook îşi schimbă politica de confidenţialitate de la 1 ianuarie 2015

Facebook va avea noi termeni de utilizare începând cu 2015. Noua pagină „Privacy Basics” -„Informaţii elementare despre confidenţialitate” informează, practic, utilizatorul reţelei Facebook despre cum îşi poate controla informaţiile expuse, scrie Mediafax.

Modificările le vor permite utilizatorilor să evite anumite tipuri de publicitate, de pe orice dispozitiv ar folosi. Deşi Facebook a pus mai demult la dispoziţie posibilitatea de a controla reclamele pe care le văd pe dispozitiv anume, această modificare nu se putea reflecta în setările contului, indiferent de dispozitiv.

Noua pagină numită „Privacy Basics” / „Informaţii elementare despre confidenţialitate” informează, practic, utilizatorul reţelei Facebook despre cum îşi poate controla informaţiile expuse.

Schimbările le vor permite utilizatorilor să evite anumite tipuri de publicitate, de pe orice dispozitiv folosit. Deşi Facebook a pus mai demult la dispoziţie posibilitatea de a controla reclamele pe care le văd pe un dispozitiv anume, această modificare nu se putea reflecta în setările contului, indiferent de dispozitiv.

Noua sa politică de confidenţialitate va oferi, de asemenea, mai multă informaţie despre modul în care date despre localizare, baterie şi puterea semnalului – care sunt preluate de aplicaţiile mobile – sunt folosite de Facebook. Compania spune că datele de localizare ajută la livrarea unor reclame relevante către utilizatori, iar prin preluarea informaţiilor despre baterie şi semnal, aplicaţia se asigură că procesul funcţionează în regulă.

Potrivit Facebook, update-urile nu vor schimba nicio setare, scopul fiind de a pune la dispoziţie mai multă informaţie pentru ca utilizatorii să poată face singuri schimbările pe care le doresc pentru propria confidenţialitate.

„Protejarea informaţiilor personale şi furnizarea unui control eficient al confidenţialităţii se află la baza a tot ceea ce facem şi credem că aceste anunţuri sunt un pas important”, a spus compania.

Facebook, care a spus că feedback-ul privind noile reglementări este binevenit, a anunţat că testează şi un buton „Cumpără” care permite achiziţionarea de obiecte fără să schimbi site-ul.

„Termenii noştri de utilizare acordă Facebook permisiunea să folosească şi să distribuie conţinutul pe care îl publici“, a spus un purtător de cuvânt al Facebook citat de Snopes. Conţinutul face Facebook să meargă, iar toţi utilizatorii trebuie să ştie că după ce i-ai acceptat termenii nu mai poţi da înapoi. Realitatea e că nu se poate nega retroactiv dreptul reţelei de a le folosi conţinutul după ce ai fost de acord iniţial cu acest lucru în primă fază. De asemenea, nici nu poţi să modifici termenii reţelei sociale.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...