Cum încearcă dezvoltatorii să sprijine reducerea traficului din marile oraşe, în special în Bucureşti
Soluțiile identificate de dezvoltatori sunt multiple, deși rareori influențează cu adevărat densitatea traficului din București, afectat atât de rețeaua de străzi veche și îngustă, de comportamentul deplasat a majorității șoferilor și de inadecvarea investițiilor la realitate.
Astfel, au fost implementate în România proiectele imobiliare mixte, precum cele trei aflate în lucru din portofoliul One United Properties, care îmbină locuințele cu spațiile de birouri și cele comerciale, One Floreasca City, One Verdi Park sau One Cotroceni Park pentru dezvoltarea cărora va investi 220 de milioane de euro sau ideea Forte Partners de a dezvolta sedii de birouri în cartierele foarte populate pentru a scurta drumul angajaților către birou și renunțarea la mașină.
„Noi ne gândim să facem și un proiect mixt, dar întâi vom presăra orașul cu clădiri de birouri în marile cartiere de locuințe. Cred că așa vom convinge mulți angajați să nu mai folosească mașina proprie, ci transportul în comun, bicicleta, trotineta sau mersul pe jos și astfel să se elibereze traficul”, spune Geo Mărgescu, CEO Forte Partner.
Apartamente lângă mallurile NEPI Rockcastle
De asemenea, cel mai mare investitor activ pe piaţa românească, NEPI Rockcastle a anunțat investiţii iniţiale de 83 milioane de euro în extinderea în România și restul țărilor din regiune cu proiecte rezidențiale care vor fi dezvoltate în jurul mallurilor pe care le deţine în orașe precum Brașov, București (în apropierea Mega Mall și Vulcan), Râmnicu Vâlcea, Satu Mare, Timișoara.
„Dezvoltarea unor proiecte rezidențiale în jurul mallurilor este un pas firesc în contextul evoluției pieței de real-estate și răspunde așteptărilor generațiilor de tineri activi care valorizează timpul ca pe bunul cel mai de preț pe care îl au. Combinând ceea ce oferă mallurile din portofoliul nostru cu noile dezvoltări rezidențiale, vom crea un spațiu plin de viață, un loc în care oamenii se pot întâlni, relaxa, pot face shopping și pot descoperi experiențe unice aproape de propria lor casă”, a declarat Andrei Radu, development director NEPI Rockcastle.
Și amenajarea de dușuri sau parcări pentru biciclete în clădirile de birouri reprezintă tot o încercare de a convinge oamenii să treacă la utilizarea de biciclete pentru mersul la serviciu și abandonarea mașinii, dar asta cere timp.
În plus, unii dezvoltatori, tocmai în tentativa de a se elibera de trafic, donează terenuri către municipalitate pentru a aerisi drumurile din apropierea proiectelor pe care le dezvoltă sau interzic complet traficul la suprafață în interiorul acelorași proiecte, cum e cazul Silk District Iași, dezvoltat cu 200 de milioane de euro de Prime Kapital sau One Floreasca City, proiectul de 100 de milioane de euro din nordul Bucureștiului al One United Properties, care vor prelua ambele traficul și vor permite parcările doar în subsolul proiectelor.
Dar, una dintre cele mai importante cauze ale aglomerării orașului e suprafața sa destul de mică, de doar 228 kmp la jumătate față de Varșovia care are peste 517 kmp sau de Budapesta care are peste 520 kmp, deși ambele orașe au, oficial, o populație inferioară Bucureștiului.