Cum influenţează discuţia despre copii percepţia femeilor şi bărbaţilor la locul de muncă – BBC

O listă de subiecte despre care nu ar trebui să se vorbească la locul de muncă ar include, probabil, chestiuni despre sex, bani, religie şi politică. Acestea ar putea fi urmate îndeaproape de alte două puncte - sănătatea mintală sau (temuta expresie) 'problemele femeilor'. Dar în ce măsură ar trebui incluşi copiii pe această listă? Cu alte cuvinte, este în regulă să vorbim despre copiii noştri la birou? Subiectul este abordat într-un amplu articol publicat săptămâna aceasta de BBC.
Economica.net - joi, 28 iul. 2016, 08:19
Cum influenţează discuţia despre copii percepţia femeilor şi bărbaţilor la locul de muncă - BBC

Un angajat al unei corporaţii de top din Marea Britanie, care a observat comportamentul personalului său de conducere pe parcursul mai multor ani, consideră că nu trebuie discutat acest aspect dacă se doreşte o ascensiune în carieră. Nici Jessica Pryce Jones, autoare şi psiholog, nu are niciun dubiu cu privire la pericolul de a fi prea liberi cu detaliile vieţii noastre private, în special în cazul în care copiii creează probleme. ”La locul de muncă, trebuie să arăţi cât mai puţină vulnerabilitate posibil, pentru că atunci când manifeşti vulnerabilitate eşti slab, iar când eşti slab, altcineva mai puternic decât tine o ia înainte”, explică aceasta.

Ea mai crede cu tărie că femeile sunt judecate în mod diferit decât bărbaţii şi ele trebuie să aibă un caracter puternic într-o lume corporativă. De exemplu, exemplifică ea, dacă bărbaţii vorbesc despre copiii lor la birou, aceasta se reflectă în mod pozitiv asupra lor, sunt văzuţi ca nişte taţi grijulii. Dar lucrurile nu stau la fel în cazul femeilor.

Site-ul de parenting Mumsnet susţine ideea că există un echilibru delicat pe care femeile trebuie să îl atingă. Sfatul său pentru mamele care se întorc la serviciu după ce au născut se încheie cu: ‘Şi nu uitaţi, regula de aur este: nu vorbiţi despre muncă tot timpul acasă şi (probabil, mai important) nu vorbiţi despre copiii voştri tot timpul la locul de muncă’.

Diferenţa în modul în care sunt percepuţi bărbaţii şi femeile este vizibilă de îndată ce au un copil şi mai ales atunci când vorbesc despre acest lucru, potrivit unui studiu recent.

Fawcett Society, care militează pentru egalitatea de gen, a constatat în urma unui sondaj realizat la începutul acestui an că 46% dintre cei care au răspuns au apreciat că o femeie devine mai puţin angajată la locul ei de muncă după ce are un copil. Cifra corespunzătoare pentru bărbaţi a fost de 11%. Iar când întrebarea a fost formulată invers, aproape o treime din cei intervievaţi au considerat că bărbaţii devin de fapt mai angajaţi la locul de muncă după ce devin taţi.

Tamara Box, partener la firma internaţională de avocatură Reed Smith şi preşedintă a iniţiativei numite ‘Femei influente în cercetarea cancerului în Marea Britanie”, este de acord cu faptul că femeile sunt discreditate în multe feluri, dar cu toate acestea are opinia fermă că acest lucru nu ar trebui să le oprească să fie ele însele, pentru că nu acesta este sensul afacerii.

‘A le spune femeilor că ar trebui să nu vorbească despre copiii lor sau să pretindă că nici nu au, ca să nu mai vorbim de cazul în care trebuie să plece din motive de îngrijire a copiilor – nu acesta este răspunsul corect, ‘pentru că este rău pentru afacere”, spune ea. ‘Aceste femei vor decide ele în cele din urmă – acesta nu este locul potrivit pentru mine, şi vor pleca’.

De asemenea, nu toată lumea este de acord că această problemă specială trebuie privită prin prisma bătăliei sexelor. Ailie MacAdam, director pentru infrastructura din Europa şi Africa la compania de inginerie şi construcţii Bechtel, consideră că este vorba despre modul în care funcţionează mintea fiecăruia. În cadrul propriei sale echipe, explică ea, unii oameni găsesc util să poarte o conversaţie nelegată de muncă la începutul unei întâlniri, dar alţii consideră acest lucru iritant, chiar stresant. Şi experienţa ei a arătat că această preferinţă nu este dictată de gen.

La fel ca alte companii, Bechtel desfăşoară practici de recunoaştere inconştientă a prejudecăţilor, iar dna MacAdam spune că ajută la discutarea în mod deschis a acestei probleme. ‘Este important să se creeze un mediu în care se poate spune: +Ce crezi despre mine când vorbesc despre copiii mei?+ Este sănătos să se poarte o astfel de conversaţie’.

Acest tip de deschidere nu este doar sănătos, susţin unii, ci şi esenţial pentru buna funcţionare a multor întreprinderi. Locul de muncă modern este mai informal şi tolerant, afirmă Tony Franco, consultant de brand care lucrează cu departamentele de marketing ale multor companii.

În opinia sa, a dezvălui ceva despre tine şi despre genul de persoană care eşti este o parte importantă în desfăşurarea activităţii. ‘Evident, principalul lucru care trebuie făcut la locul de muncă este de a crea relaţii bune cu toţi colegii de serviciu, de a realiza un raport astfel încât să existe încredere reciprocă şi oamenii să se cunoască între ei. Acesta este într-adevăr un lucru fundamental, mai ales dacă se lucrează în echipe”, conchide Franco.

Te-ar mai putea interesa și
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Preşedintele PNL, Ilie Bolojan, anunţă că poziţia formaţiunii politice pe care o reprezintă este ca premierul viitoarei coaliţii de guvernare să fie propus de PSD, iar ministerele să fie......
Loteria Română suplimentează fondul de câştiguri la Tragerile Speciale Loto de Crăciun, de duminică
Loteria Română suplimentează fondul de câştiguri la Tragerile Speciale Loto de Crăciun, de duminică
Loteria Română organizează, duminică, Tragerile Speciale Loto de Crăciun şi suplimentează fondul de câştiguri al ...
Gabriela Firea (PSD): Partidul are şi un plan B, în cazul în care negocierile se blochează – opoziţia
Gabriela Firea (PSD): Partidul are şi un plan B, în cazul în care negocierile se blochează – opoziţia
Europarlamentarul PSD Gabriela Firea a declarat, duminică, la finalul şedinţei Consiliului Politic Naţional al social-democraţilor, ...
Comisia Naţională de Prognoză a revizuit semnificativ în scădere, la 1%, estimarea privind avansul economiei în acest an
Comisia Naţională de Prognoză a revizuit semnificativ în scădere, la 1%, estimarea privind avansul economiei în acest an
Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a modificat în scădere semnificativă, la 1%, de la 2,8% anterior, ...