Chiar dacă concurăm atât cu Ucraina și Rusia cât și cu Franța, cel mai mare producător de grâu din UE și Polonia, ale cărei exporturi sunt susținute de slăbiciunea zlotului, există premisele ca exporturile de grâu românesc să crească față de anul trecut. Grâul franțuzesc ar putea acoperi mare parte din necesarul din China, având în vedere că piețele din Africa de Nord devin tot mai interesate să cumpere din Rusia și Ucraina, iar România are mari șanse să se impună pe piețele din Africa de Nord, Egipt și Indonezia.
Din estimările Departamentului pentru Agricultură al SUA ( USDA), România va exporta în acest an comercial ( care se termină în iulie 2024) mai mult grâu către Africa de Nord și Egipt, precum și către Indonezia, urmare a unui acord privind un program comun de certificare sanitară.
Amintim că, la începutul lunii octombrie, președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Alexandru Nicolae Bociu, s-a întâlnir cu ambasadorul Indoneziei în România, Meidyatama Suryodiningrat, iar țara asiatică și-a arătat interesul să importe grâu românesc.
În total, din estimările USDA, Europa ar putea livra în anul de marketing 2023/2024 aproximativ 34 de milioane de tone de grâu, față de 35 de milioane de tone cu un an înainte și sub prognoza inițială, de 37,5 milioane de tone. Aceasta și ca urmare a unui consum mai mare, estimat la 109,4 milioane de tone.
„Se anticipează că exporturile de grâu din UE în MY 2023/24 vor rămâne puternice, dar totuși mai mici decât în MY 2022/23, deoarece grâul de origine UE se confruntă cu o concurență puternică din partea Ucrainei și a Rusiei, în acest ultim caz susținută de deprecierea rublei rusești în al treilea trimestru al anului 2023. Acest lucru este valabil în special pentru piețele din Africa de Nord, unde exporturile de grâu francez își văd erodată competitivitatea. De asemenea, se preconizează că România va exporta o cantitate mai mare din grâul său competitiv din punct de vedere al prețului către Africa de Nord și Egipt, precum și către Indonezia, ca urmare a unui acord privind un program comun de certificare sanitară.”, spun analiștii USDA.
Suntem lideri la exportul de grâu
Din datele Comisiei Europene consultate de Economica, în primele 23 de săptămâni ale acestui an de marketing (01.07-03.12.2023), UE a exportat 12,5 milioane de tone de grâu comun din care 3,4 milioane au fost exportate de România. Până acum suntem astfel cel mai mare exportator de grâu din Europa, înaintea Franței care a livrat 2,5 milioane de tone și a Poloniei ale cărei exporturi au totalizat 2,1 milioane de tone.
În anul comercial trecut, România a exportat 4,6 milioane de tone de grâu, dintr-un total de 31,1 milioane de tone livrate de UE, fiind al doilea cel mai mare exportator europena, după Franța.
Cât despre recolta de grâu din UE pentru anul 2023/24, acesata a fost revizuită în scădere și se preconizează acum că va ajunge la 134,4 milioane de tone, în continuare în creștere față de nivelurile din anul de recoltă trecut când s-au obținut 134 de milioane de tone. După o primăvară secetoasă în Europa de Vest, un exces de ploi pe tot parcursul sezonului de recoltare a făcut ca producția finală de grâu să scadă sub previziunile din iulie în principalele state membre producătoare de grâu, cum ar fi Franța, Germania și Polonia.