Cum îşi „apără” europenii pământul de străini. Soluţia slovacă
Ministerul slovac al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale doreşte o înăsprire a regulilor privind cumpărarea de pământ de către străini înainte de 1 mai 2014, când va expira actualul moratoriu asupra achiziţiilor de terenuri agricole, relatează sâmbătă agenţia TASR, citată de Agerpres.
”Cetăţenii acelor ţări unde slovacii nu pot cumpăra pământ nu vor avea nici ei posibilitatea să achiziţioneze terenuri agricole în Slovacia. Sunt ţări cu care noi avem o problemă majoră în această privinţă, precum Albania, Macedonia şi Rusia”, a declarat ministrul slovac al agriculturii, Lubomir Jahnatek.
Preconizatul amendament la legea privind protecţia terenurilor agricole va complica, potrivit declaraţiilor ministrului Jahnatek, achiziţiile de terenuri agricole în Slovacia de către persoane altele decât cele care sunt deja implicat de mult timp în sectorul slovac al agriculturii.
”În nici un caz nu vom interzice cumpărarea de pământ de către investitori străini, ci vom face aceasta cel puţin mai complicată. Există ţări în Uniunea Europeană care pot interzice cumpărarea de pământ, precum Ungaria, de exemplu. Ungaria a definit pământul agricol drept moştenire naţională încă din timpul procesului de aderare la Uniunea Europeană, care îi permite să aplice diferite mecanisme pentru protecţia sa”, a spus Jahnatek.
Slovacia, în cursul procesului de aderare la UE, a definit însă terenul agricol drept marfă. ”Când pământul este definit drept marfă, atunci el trebuie subordonat regulilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului /OMC/”, a adăugat Jahnatek.
”Pe de altă parte, nu dorim să restricţionăm sau să complicăm achiziţiile de terenuri atunci când cumpărătorul cultivă pământul. Totuşi, în cazul în care pământul va fi achiziţionat de persoane care nu-l cultivă, atunci vom face mai complicată achiziţionarea lui”, a conchis Jahnatek, potrivit TASR