Cum îți dai seama că ai găsit un credit cu adevărat avantajos

Cu siguranță, nimeni nu-și dorește să se aleagă cu un împrumut scump, cu rate care cresc de la o lună la alta și cu o dobândă piperată. În cazul în care vrei să iei un credit, poți evita un astfel de scenariu neplăcut dacă ții cont de câteva aspecte simple, dar esențiale.
Ion Dobreanu - vin, 22 iul. 2022, 05:51
Cum îți dai seama că ai găsit un credit cu adevărat avantajos

Fie că vrei să accesezi un împrumut de nevoi personale sau un credit online rapid, îți recomandăm să nu sari peste o etapă importantă. Este vorba despre compararea împrumuturilor existente pe piață, în funcție de câțiva factori preciși.

Diferențele dintre creditul bancar și cel nebancar

Între creditul de nevoi personale pe care îl poți accesa de la bancă și cel acordat de IFN-uri există câteva diferențe semnificative. Acestea vizează sumele pe care le poți primi, perioadele în care le poți rambursa, precum și condițiile pe care trebuie să le îndeplinești pentru a primi undă verde la finanțare.

Creditul bancar presupune o finanțare de maximum 130.000 de lei, pentru o perioadă de cel mult 60 de luni. Devii eligibil pentru o astfel de soluție de creditare dacă îndeplinești câteva condiții minime, care vizează:

• Încasarea unui venit cu caracter permanent, de regulă peste nivelul salariului minim pe economie;
• Peste 1 an de vechime totală în muncă;
• Cel puțin 3 sau 6 luni (în funcție de normele băncii) lucrate la actualul job;
• Un comportament de bun-platnic.

La polul opus, poți obține de IFN-uri sume mai mici. În cele mai multe cazuri, valoarea maximă a unui credit rapid online ajunge până la 4.000 de lei, rambursarea făcându-se într-un interval de maximum câteva luni. Totuși, dacă ai nevoie de o sumă mai generoasă, trebuie să știi că anumite IFN-uri te pot împrumuta cu până la 20.000 de lei, urmând să-ți achiți datoria în maximum 30 de luni.

Condițiile pe care trebuie să le îndeplinești pentru a pune mâna pe un credit nebancar sunt ușor de bifat, vizând vârsta majoratului, cetățenia română și existența unor venituri stabile. Totodată, poți accesa împrumutul și dacă:

• Te bazezi pe venituri mici. De exemplu, unele IFN-uri solicită să obții cel puțin 300 de lei/lună;
• Ai fost raportat la Biroul de Credit;
• Vechimea la actualul angajator nu depășește 1 lună.

Poți beneficia de o dobândă mai bună

Primul cost pe care trebuie să îl cântărești cu atenție este cel aferent dobânzii. Ia în considerare mai multe oferte de creditare. Astfel, vei fi informat corect despre nivelul dobânzilor practicate pe piața bancară și pe cea nebancară. Comparând soluțiile de creditare, vei descoperi cu ușurință cele mai mici dobânzi.

Dacă optezi pentru un credit bancar, poți beneficia de o dobândă mai mică decât cea standard în cazul în care:

• Îți deschizi un cont de salariu la banca de la care accesezi împrumutul;
• Închei o asigurare de viață și pentru situații neprevăzute, precum îmbolnăvire, concediere sau deces;

De regulă, IFN-urile percep dobânzi mai mari decât băncile. Însă, uneori, poți beneficia de campaniile lor care vizează reducerea dobânzilor. Unele instituții financiare nebancare acordă primul credit cu 0 dobândă. Situația se schimbă dacă ești rău-platnic, costul total al creditului putând depăși 7.000%.

Verifică lista comisioanelor

O dobândă extrem de mică îți poate oferi, fără doar și poate, un motiv în plus de bucurie. Însă, nu te grăbi să semnezi actele! Un astfel de împrumut poate fi însoțit de o mulțime de comisioane, iar valoarea acestora nu este deloc neglijabilă.

Înainte de a lua o decizie, îți recomandăm să te informezi despre comisioanele percepute în cazul fiecărei soluții de creditare care ți-a stârnit interesul. Printre altele, pot fi percepute comisioane pentru acordarea creditului, pentru administrarea acestuia, pentru rescadențare sau pentru refinanțare externă. Un împrumut avantajos vine la pachet cu un număr restrâns de comisioane, de preferat cu o valoare cât mai mică, dar și cu o dobândă atractivă.

Atenție la DAE!

Trebuie să fii atent și la valoarea DAE (Dobânda Anuală Efectivă). Analizează ofertele de creditare și alege una cu un nivel DAE cât mai scăzut, acest indicator arătându-ți, în procente, costul total al fiecărui împrumut.

Nu compara creditele ținând cont doar de DAE, întrucât s-ar putea să riști să faci o alegere greșită. În realitate, unele instituții de creditare nu includ în valoarea DAE toate comisioanele ori polițele de asigurare. Drept urmare, nu uita de aspectele despre care am vorbit mai devreme, respectiv rata dobânzii împrumutului și comisioanele, când compari împrumuturile.

Te-ar mai putea interesa și
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri de muncă în țara lor, potrivit unui studiu realizat în 33 de țări.......
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
Preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că formaţiunea sa nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni pentru ...
Costin (BNS): Este greu de crezut că va apărea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar până în 2029
Costin (BNS): Este greu de crezut că va apărea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar până în 2029
România va avea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar, care presupune o creştere de cheltuială salarială, atunci ...