Cum merg planurile Petrom de captare, utilizare și stocare a carbonului
Iată ce a scris Petrom în raportul său de sustanibilitate de anul trecut, recent publicat, referitor la captarea și stocarea carbonului:
“În a doua jumătate a deceniului, compania va intensifica investițiile pentru a profita de oportunitățile privind captarea, utilizarea și stocarea carbonului precum și producția hidrogenului, anticipându-se că acestea vor avea o contribuție semnificativă la decarbonizarea țării.
Pentru captarea, utilizarea și stocarea carbonului, OMV Petrom își propune să valorifice expertiza sa vastă în calitate de operator în explorare și producție, fructificând totodată potențialul de stocare pe uscat (onshore) și pe mare (offshore) de pe teritoriul României.
Am identificat prima oportunitate onshore pe care am putea-o dezvolta prin construirea pe baza activelor existente și a capacităților subterane. În plus, OMV Petrom va testa o tehnologie inovatoare de captare și utilizare a carbonului la rafinăria Petrobrazi.
OMV Petrom este partener într-un proiect european ambițios ce abordează problema emisiilor de CO2 prin tehnologii de captare și conversie a carbonului. Pe o perioadă de cinci luni în 2024, vom capta CO2 din gazele de ardere emise de unitatea de cogenerare, transformându-l apoi electrochimic într-un produs comercializabil”.
Compania estimează că, potrivit așteptărilor sale, captarea și stocarea va contribui la atingerea obiectivului ei de captare a peste 2 milioane de tone de dioxid de carbon în fiecare an până în 2030.
ConsenCUS
Acum doi ani, Energy Policy Group (EPG), un think-tank românesc transmitea că un proiect pilot din programul european ConsenCUS va fi implementat la rafinăria Petrobrazi a companiei
ConsenCUS este un proiect de cercetare aplicată în domeniul tehnologiei de captare, utilizare și stocare a carbonului (CCUS), desfășurat la nivel european în intervalul 2021-2024. Organizațiile românești membre în consorțiul internațional sunt EPG și OMV Petrom.
“Obiectivul UE privind neutralitatea climatică până în 2050 presupune, în mod foarte probabil, captarea emisiilor de dioxid de carbon în sectoarele industrial și energetic. Tehnologiile CCUS devin esențiale pentru industriile intensive din punct de vedere al emisiilor de carbon, printre care petrochimia, metalurgia, producția cimentului, etc.
Obiectivul proiectului ConsenCUS constă în propunerea unei foi de parcurs pentru un viitor cu emisii net zero în sectorul industrial. Partenerii angrenați în acest proiect, prin specificul activității lor, acoperă întegul lanț valoric al dioxidului de carbon. Aceștia vor colabora timp de patru ani pentru a forma un cluster neutru din punct de vedere al emisiilor de carbonul, grație inovațiilor pe care le vor pune în practică”, spunea atunci comunicatul.
Citește și: