Black Friday ține numai o zi, însă pregătirile încep cu aproximativ un an înainte. Procesul de pregătire pentru Black Friday începe imediat după încheierea evenimentului din anul precedent. Una dintre primele etape ale pregătirilor, cel puțin în ceea ce privește produsele vândute de eMAG, constă în negocierea contractelor anuale cu furnizorii.
”Imediat ce se termină Black Friday anterior, începem pregătirile pentru anul următor. Cel puțin pentru produsele vândute de eMAG, pregătirile încep cu negocierea contractul de an cu furnizorii noștri. Ne exprimăm dorința ca la anul să cumpărăm mai multă marfă. Pentru că luăm volume mai mari, dorim și un discount mai mare, iar o mare parte din acest discount să îl primim în ziua de Black Friday”, a explicat Tudor Manea, CEO-ul grupului eMAG.
Aceasta înseamnă că eMAG reușește să obțină prețuri mai avantajoase și să ofere reduceri semnificative clienților săi în timpul acestui eveniment deosebit.
”Practic, noi luăm din tot contractul de an, o parte foarte bună a discountului și o alocăm pe această zi”, a completat acesta.
Reducerea medie aplicată de eMAG în cadrul celui mai mare eveniment de shopping al anului este de 35-40%, dar discountul poate ajunge până la maxim 70%, la categoria haine, produse de îngrijire personală sau accesorii de telefoane. Cu toate că e-commerce-ul reprezintă doar aproximativ 10% din piața totală de retail din România, eMAG recunoaște că există încă oportunități de creștere considerabile. De aceea, compania continuă să investească în Black Friday, deoarece în această zi atrage un număr semnificativ de noi clienți.
”Noi am pornit acum 13 ani ziua de Black Friday ca un eveniment din care ne doream să fie un motor de creștere al comerțului online, să arătăm că în comerțul online poți să cumperi orice și poți să o faci la prețuri mai bine decât în comerțul offline. Având în vedere că în România comerțul online este undeva la 10%, pare că mai avem de lucru. Așadar, în continuare ne dorim să investim în acest eveniment deoarece numai în această zi ne vin clienți noi cât ne-ar veni în multe luni într-o perioadă normală”, a mai completat Tudor Manea.
El a mai spus că în cazul produselor speciale care intră în oferta de Black Friday, cum ar fi voucherele pentru bilete de avion, sau mașini, compania încheie parteneriate cu companii ”care au același mindset ca al nostru”.
”Și sellerii din marketplace, probabil, că au o gândire similară. Au furnizori care le oferă gamele de produse și în jocul acesta dintre retailer și producător, foarte mult se joacă la volume. Dacă faci volume mai mari, primești reduceri mai mari. Iar Black Friday pentru selleri și producători este un trade de volum, adică să pui 10% în plus pe un contract nu e ușor în timpul anul, dar aici poți să reușești. Bineînțeles, din reducerile pe care le obții, trebuie să dai foarte mult către client”, a conchis acesta.
Cum alege eMAG data pentru Black Friday și de ce variază în fiecare an
Black Friday a început în Statele Unite și a devenit o tradiție anuală de shopping după Ziua Recunoștinței și marchează începutul sezonului de cumpărături de Crăciun. Deoarece Ziua Recunoștinței este a patra zi de joi din noiembrie, Black Friday este în ziua de vineri de după ea, și are loc în fiecare an între 23 și 29 noiembrie.
În România însă, data când are loc evenimentul comercial este stabilită după alte criterii, și anume sărbătorile locale. Chiar dacă la început, eMAG a dorit să organizeze Black Friday în aceeași zi cu Ziua Recunoștinței din SUA, a fost nevoită să ajusteze data pentru a se potrivi cu necesitățile și obiceiurile clienților români.
”Începusem Black Friday în aceeași ca în SUA, de Ziua Recunoștinței, dar ne-am dat seama că în România avem Sfântul Andrei și 1 Decembrie și în acele zile, chiar dacă noi ne forțam împreună cu echipele de curierat și voiam să ieșim să livrăm, nu găseam clienții. De vreo două ori am făcut acest lucru și am făcut praf satisfacția clientului în luna decembrie și apoi am renunțat. Pur și simplu, nu avem cum să ținem această zi la o dată atât de înaintată”, a adăugat CEO-ul grupului, care livrează în România, Ungaria și Bulgaria.
De asemenea, alegerea datei pentru Black Friday eMAG în România are legătură strânsă cu logistica și cu dorința de a livra produsele către clienți înainte de perioada de zile libere, care are loc între 30 noiembrie și 1 decembrie. Compania se concentrează pe identificarea unei zile din luna noiembrie care să permită acumularea a cel puțin 14 zile de livrări, astfel încât să poată respecta promisiunea de a livra către toți clienții din întreaga țară înainte de momentul în care aceștia părăsesc orașele pentru sărbători și devine dificil să-i găsească. Astfel, se caută să se acopere o perioadă suficient de lungă pentru a asigura succesul evenimentului Black Friday, cu ultima zi de livrare stabilindu-se la 29 noiembrie, care reprezintă și data limită pentru primirea ultimelor comenzi de la clienți.
”Alegerea datei are foarte mult de a face cu organizarea logistică și cum reușim noi să livrăm produsele clienților noștri până în perioada de zile libere, care știm că apare în 30 noiembrie – 1 decembrie. Care este acea zi din luna noiembrie în care reușim să acum cel puțin 14 zile în care să putem livra astfel încât să îndeplinim promisiunea noastră de livrare către toți clienții din întreaga țară până când aceștia merg de sărbători în afara orașului și este foarte greu să îi mai găsim . Îmi e greu să speculez acum cum vom face la anu. Ideea este să reușim să strângem 14 zile din acel moment până în ziua de 29 noiembrie, ultima zi în care putem să livrăm și cea din ultimă comandă de la clienții noștri”, a spus la rândul său Alexandru Niculescu, VP Operations eMAG.
Compania promite clienților că va livra toate comenzile de Black Friday 2023 până pe 24 noiembrie. De asemenea, cu ajutorul infrastructurii easybox dezvoltate de Sameday, care a ajuns la peste 3.900 de unități și a firmelor de curierat, eMAG spune că în ziua de vineri se așteaptă să trimită circa 40.000 de colete, iar în primele cinci zile să fie expediate jumătate din comenzi.
Anul acesta, potrivit unor studii interne ale eMAG, intenția de cumpărare a consumatorilor de Black Friday se situează la 57%, în creștere față de anul trecut. Categoriile de produse pe care intenționează să le cumpere sunt televizoare (37%), produsele electrocasnice mici (37%), haine (27%), telefoane mobile (24%) sau frigidere (22%), potrivit unui studiu Kantar România. Bugetul pe care consumatorii și l-au planificat cu ocazia Black Friday a crescut și el de la an la an, ridicându-se, în medie, la 2.855 lei, cu 11% mai mult decât în 2022, potrivit aceluiași studiu.
De asemenea, 8 din 10 clienți se pregătesc de Black Friday cu 3 săptămâni înainte. Iar apoi 1 din 2 aleg produsele cu o săptămână înainte. Mai mult, o parte dintre ei își iau liber în prima parte din ziua respectivă.
„Având în vedere inflația și presiunea pusă pe bugetele familiilor, oamenii s-au orientat tot mai mult către promoții în acest an. Asta face ca Black Friday să beneficieze de un interes în creștere, vedem acest lucru atât la nivelul intenției de cumpărare, cât și la nivelul bugetului pe care românii plănuiesc să îl aloce. Noi venim cu peste 2,8 milioane de oferte din toate categoriile, cu 71% din ofertă la cel mai bun preț din an. Black Friday este ziua când comerțul online își arată forța și aduce mai mulți oameni în online care se bucură de prețurile și ofertele foarte bune”, a spus Tudor Manea, CEO Grup eMAG.
Gama de produse pe care o oferă eMAG de Black Friday a crescut de 17 ori, în ultimii 7 ani și a ajuns la 17 milioane.
Citește și despre Black Friday 2023 la Fashion Days.