Agenţia de presă spaniolă a vorbit cu câţiva politicieni republicani pentru a afla ce părere au despre ipotetica retragere iminentă a lui Biden, în contextul în care tot mai multe voci din Partidul Democrat îl presează să se gândească bine dacă mai vrea să continue cursa electorală pe fondul dificultăţilor intrinseci celor 81 de ani ai săi.
În opinia lui Carlos Gimenez, congresman republican din Florida, posibilul abandon al lui Biden este rezultatul faptului că democraţii „sunt convinşi că nu poate câştiga” şi „încearcă să pună o cât mai mare presiune asupra lui pentru a-l face să iasă din cursă”.
Dacă se întâmplă acest lucru, aşa cum „toate relatările o indică”, ar fi ca „o lovitură de stat” împotriva cuiva care a fost ales „în mod democratic”. „Cine sunt oamenii care apără cu adevărat democraţia? Nu cred că sunt democraţii”, a apreciat Gimenez pentru EFE.
Oricine va fi contracandidatul cu care se va confrunta Donald Trump la 5 noiembrie, nu va afecta Partidul Republican, afirmă el, deoarece „oricine va prelua această poziţie va face acelaşi lucru” ca Biden şi „oamenii s-au săturat deja de viziunea democraţilor”.
Pentru Lauren Boebert, membră a Congresului din partea statului Colorado şi activistă proarme, retragerea lui Biden ar fi „o dovadă a moştenirii sale” pentru ţară şi pentru familia sa, şi anume că „este un dezertor” care „a renunţat oficial la Statele Unite”, o ţară de care „nu i-a păsat niciodată”.
„Trump este cel care ne va revitaliza ţara şi, indiferent cu cine se confruntă, fie Joe Biden, fie Kamala Harris (vicepreşedinta în exerciţiu – n.r.), el va reda măreţia ţării noastre”, conchide ea pentru EFE.
În opinia congresmanului de New York, Mike Lawler, „democraţii trebuie să realizeze că, evident, poporul american a văzut ceea ce trebuia să vadă acum trei săptămâni”, la dezbaterea împotriva lui Trump, şi există un fapt „clar: el nu poate duce la bun sfârşit un mandat întreg”.
Pentru Tan Parker, senator de Texas, Biden „a decăzut într-adevăr din punct de vedere mental”, iar aceste ultime evenimente au pus „capăt discuţiei” dacă ar trebui sau nu să continue.
„Nu este fizic la înălţimea misiunii şi vedem că în Partidul Democrat sunt îngrijoraţi că va câştiga Trump” şi de aceea „încearcă să facă o schimbare de ultim moment pentru a încerca să fie mai competitivi”.
Şi în opinia lui Tracy Honl, membră a comitetului de partid din Oregon, înmulţirea zvonurilor despre abandonul lui Biden, „mai ales după ce a fost diagnosticat cu coronavirus” în această săptămână, „nu reprezintă o surpriză”.
„Ar fi trebuit să se gândească la asta din timp. Va fi dificil să-l înlocuiască din cauza tuturor regulilor şi a tuturor paşilor. Vom vedea ce fac, dar vor avea o dilemă interesantă”, a apreciat ea pentru EFE.
În acest moment, sondajele întăresc convingerea republicanilor că victoria lor din noiembrie este un dat: conform mediei sondajelor realizate de site-ul FiveThirtyEight, Trump este creditat cu 43,2% din intenţiile de vot, cu 3,1 puncte procentuale mai mult decât rivalul său democrat.
Iar un sondaj naţional publicat joi de postul de televiziune CBS a relevat că avantajul lui Trump asupra lui Biden a crescut cu cinci puncte procentuale.
Sondajul, desfăşurat între 16 şi 18 iulie, după tentativa de asasinat împotriva lui Trump, pe baza unor interviuri cu 2.247 de oameni şi cu o marjă de eroare de 2,7%, indică faptul că 52% dintre potenţialii votanţi la scrutinul din noiembrie ar alege candidatul republican, în timp ce 47% l-ar prefera pe Biden.
Pe 3 iulie, acelaşi sondaj CBS stabilea avantajul lui Trump faţă de Biden la două puncte procentuale, 50% pentru republican faţă de 48% pentru democrat.
Totuşi, sondajul de joi a mai indicat că doar 48% dintre cei chestionaţi ar vota pentru Kamala Harris, „numărul doi” a lui Biden în cursa pentru realegere şi posibil înlocuitor al actualului candidat democrat, în comparaţie cu 51% care ar vota în favoarea lui Trump.
CBS a remarcat că ultima dată când un republican a câştigat alegerile prezidenţiale la o diferenţă de peste cinci puncte procentuale a fost acum mai bine de 30 de ani şi că, în ultimii 20 de ani, niciun candidat conservator nu a primit majoritatea voturilor exprimate.
Sondajul a mai relevat că, deşi răspunsul lui Trump la tentativa de asasinat de sâmbătă trecută i-a câştigat simpatie, doar 26% dintre respondenţi spun că sunt mai predispuşi să voteze pentru republican, în timp ce aproape 75% au declarat că atacul nu le influenţează opţiunea de vot.