Cum poți construi o afacere de succes cu ajutorul fondurilor europene dacă ai un PFA

Economica.net
04 05. 2016
img_6647_47661300

Facem referire în cele ce urmează la persoane fizice autorizate și la programele în cadrul cărora acestea pot depune proiecte cu scopul de a obține fonduri europene cu ajutorul cărora să construiască o afacere de succes.

P.N.D.R. – măsurile destinate activităților agricole
Este vorba despre măsuri de finanțare a activităților din agricultură și despre măsuri ce privesc procesarea produselor agricole.

Investiții în exploatații agricole
Alături de alte categorii de solicitanți și persoanele fizice autorizate pot depune proiecte în cadrul acestei submăsuri creată să ajute înființarea sau dezvoltarea de ferme vegetale, zootehnice sau mixte. Proiectele pot fi implementate în mediile rural și urban deopotrivă, iar solicitanții eligibili sunt PFA-urile cu istoric, dar și cele constituite în același an în care au depus proiectul. Deși există situații în care solicitantul poate primi chiar și 2.000.000 de EUR (pentru proiectele care prevăd crearea de lanțuri alimentare integrate, de exemplu), persoana fizică autorizată ce deține o fermă mică poate primi cel mult 400.000 EUR.

Prelucrarea produselor agricole
PFA-urile pot depune proiecte în scopul obținerii unui sprijin financiar pentru a înființă sau dezvoltă o unitate de procesare a produselor agricole. Nici în cazul acestei submasuri nu se menționează restricții cu privire la amplasament, proiectul putând fi derulat atât în mediul rural cât și în cel urban. Sunt situații în care în cadrul acestei subamasuri un solicitant poate obține chiar și 2.500.000 EUR.

Instalarea tinerilor fermieri
Tânăr fermier este considerată o persoană care nu a împlinit 40 de ani și pentru prima data în viață ajunge să conducă o exploatație agricolă, fără că anterior instalării în această funcție să fi fost acționar, manager sau șef de exploatație. Submăsură prevede trei etape pentru instalarea tânărului fermier: (1) înregistrarea la ORC a tânărului fermier, cu maxim 2 ani înainte de a depune cererea de finanțare; (2) depunererea și înregistrarea cererii de finanțare, în același timp fiind depus și planul de afaceri; (3) instalarea tânărului fermier. În cadrul acestei subamasuri un solicitant poate obține cel mult 50.000 EUR, astfel: 75% în avans, după ce va semna decizia de finanțare; și 25% după implementarea planului de afaceri (în maxim 3 ani de la primirea deciziei de finanțare).

Dezvoltarea fermelor mici
Persoană fizică autorizata poate primi sprijin financiar prin această submăsură de maxim 15.000 EUR, astfel: 75% după ce va semna decizia de finanțare; și 25% în maxim 3 ani de la primirea deciziei de finanțare.
P.N.D.R. – măsurile destinate activităților non-agricole

Înființarea de activități neagricole
PFA-urile din spațiul rural, nu și cele din mediul urban, pot beneficia de sprijinul acestei submasuri. Eligibile sunt persoanele fizice autorizate care depun proiecte non-agricole prin implementarea cărora urmăresc să-și diversifice activitatea. Activități cu șanse mari de finanțare le includ pe cele de „agroturism, textile și pielărie, servicii în tehnologia informației și servicii pentru populația din spațiul rural, industrii creative și culturale – inclusiv mestesuguri”. Se pot primi maxim 70.000 EUR, astfel: 70% când se primi decizia de finanțare; și 30% după implementarea planului de afaceri (în maxim 5 ani de la semnarea deciziei de finanțare).

Crearea și dezvoltarea de activitati neagricole
Asemenea măsurii anterioare și această poate fi implementată de către persoană fizică autorizata doar în spațiul rural. Ceea ce deosebește cele două submasuri este faptul că această urmărește încurajarea unei activități non-agricole deja existențe. Persoană fizică autorizata poate încasă maxim 200 000 EUR.

Programul Femeia Manager
Iată un program dedicat exclusiv femeilor! Sunt eligibile PFA-urile care nu depășesc 3 ani de la data înregistrării. Antreprenoarele pot obține un sprijin financiar în valoare de până la 50.000 de lei, ceea ce reprezintă 90% din valoarea eligibila a proiectului, 10% trebuie să fie acoperită din fondurile proprii.

Programul național multianual pentru înființarea și dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii în mediul rural
Persoanele fizice autorizate care au fost înregistrate la ORC cu cel mult 12 luni înainte de data cererii ajutorului și care au sediul și își desfășoară activitatea în spațiul rural pot primi sprijin financiar prin acest program. Sprijinul financiar este de până la 50.000 de lei și poate fi investit în „echipamente IT, birotică, utilaje, autoutilitare, crearea unui site de prezentare, servicii de promovare, cursuri de antreprenoriat, consultanță etc”.

Sursa: www.actefirma.ro