Cum poate profita România de contextul global de pe piața grâului. Momentan suntem lideri de piață

Cota Europei pe piața globală a grâului este amenințată din cauza producțiilor în scădere, mai ales în Franța, cel mai mare exportator din blocul comunitar. România, al doilea cel mai mare exportator european, ar putea profita doar dacă efectele secetei nu se vor resimți și mai drastic. Momentan, traderii vând grâul românesc mai ieftin decât se comercializează marfa francezilor, dar Rusia și Ucraina joacă mult sub cotele celor două țări.
Alina Stanciu - mar, 20 aug. 2024, 21:30
Cum poate profita România de contextul global de pe piața grâului. Momentan suntem lideri de piață

Blocul comunitar, al doilea cel mai mare exportator global de grâu,  ar putea raporta în acest an comercial cel mai scăzut nivel al livrărilor din ultimii trei ani, respectiv 34 de milioane de tone, potrivit USDA care a revizuit cu 500.000 de tone în minus prognoza de export din august, față de iulie. În anul comercial 2023/2024, exporturile de grâu ale UE au fost de 37,5 milioane de tone.

Principala cauză este o recoltă cu 5 procente mai mică față de anul precedent, inclusiv din cauza suprafețelor recoltate mai mici. Franța, spre exemplu,  principalul exportator de grâu din UE, va produce anul acesta, conform estimărilor, cu 20% mai puțin față de anul precedent, ajungând la cel mai scăzut nivel din ultimele aproape patru decenii.

În plus, problemele prelungite legate de condițiile meteorologice din Franța au redus, de asemenea, calitatea cerealelor, reducând cantitatea de grâu de morărit disponibilă.

În acest acest context, România, aflată în mod tradițional pe locul doi între exportatorii europeni de grâu, ar putea  profita, cu condiția unei producții satisfăcătoare.

În primele șase săptămâni ale anului de marketing 2024/2025 care a început la 1 iulie, România a exportat 1,2 milioane de tone de grâu comun, dintr-un total de 3 milioane de tone, fiind, pentru moment, cel mai mare exportator.

În iulie anul comercial trecut, exporturile României au fost de 816.300 de tone, iar în august de alte 697.000 tone

Franța, în schimb, a livrat peste granițele blocului comunitar 497,5 milioane de tone, potrivit datelor Comisiei Europene. Totuși, noua recoltă nu a intrat pe piață, iar România are, la fel ca și Franța, probleme legate de producție.

Conform datelor oficiale ale Ministerului Agriculturii, seceta și grindina au afectat până la compromitere totală circa 215.494 hectare de grâu.

De asemenea, conform estimărilor din iulie ale Comisiei Europene, România ar putea obține anul acesta în jur de 9,8 milioane de tone de grâu, puțin peste cele 9,6 milioane de tone obținute în 2023, potrivit INS.

Fermierii români au cultivat anul acesta cu grâu 2.239.000 hectare, a patra cea mai mare suprafață din UE după Franța ( 4.893 ha), Germania (2.897), Polonia (2.449 ha).

Ce se întâmplă cu prețurile

Cât despre prețuri, USDA notează că perspectivele reduse de recoltă pentru cerealele din UE au dus la creșterea cotațiilor la exportul de grâu
din Franța în ultima lună cu aproximativ 10 %  față de principalul concurent, Rusia, și continuă să crească. Și România are prețuri medii peste Rusia, de 230 dolari tona preț FOB, după ceva fluctuații.

UE, Rusia și Ucraina au avut în mod tradițional exporturi la prețuri mai mici și livrează către importatorilor sensibili la preț din Orientul Mijlociu, Africa și Asia. În ciuda recoltelor mai mici din Rusia și Ucraina, exporturile din aceste state se așteaptă să rămână puternice, deoarec prețurile sunt competitive în comparație cu cotațiile UE .

„UE va pierde probabil cotă de piață în unele dintre principalele sale piețe, inclusiv Maroc, Algeria, Nigeria și Egipt. În plus, cu perspective favorabile de recoltă în Canada și Statele Unite, UE se va confrunta cu o concurență suplimentară pe principala piață, China”, mai explică analiștii UE.

 

Te-ar mai putea interesa și
Atenție la frauda cu fonduri! O nouă schemă infracțională te lasă fără pensie. Cum o recunoști și cum te aperi
Atenție la frauda cu fonduri! O nouă schemă infracțională te lasă fără pensie. Cum o recunoști și cum te aperi
Schemele cu fonduri de pensii nu sunt deloc o glumă. Mirajul unei bătrâneți liniștite te poate lăsa nu doar fără pensie, dar și fără banii de zi cu zi. Specialiștii în siguranță......
ANSVSA recomandă proprietarilor de animale din zonele afectate de inundații să coopereze cu medicii veterinari
ANSVSA recomandă proprietarilor de animale din zonele afectate de inundații să coopereze cu medicii veterinari
Recomandăm tuturor proprietarilor de animale din zonele afectate de inundaţii să coopereze cu medicii veterinari pentru ...
Amazon și Flipkart (Walmart) sunt acuzate de autoritățile indiene că au făcut înțelegeri cu Samsung și Xiaomi, care au afectat concurența de pe piață
Amazon și Flipkart (Walmart) sunt acuzate de autoritățile indiene că au făcut înțelegeri cu Samsung și Xiaomi, care ...
Samsung, Xiaomi și alte companii producătoare de smartphon-ri s-au înțeles cu Amazon și subsidiara Walmart Flipkart ...
STS: Peste 163.000 de apeluri abuzive au fost recepționate de serviciul 112 de la începutul anului
STS: Peste 163.000 de apeluri abuzive au fost recepționate de serviciul 112 de la începutul anului
Peste un milion şi jumătate din apelurile de la 112 recepţionate de la începutul anului şi până în prezent au fost ...