Cum pot depăşi mai uşor companiile blocajele financiare

Economica.net
28 09. 2012
13058229985363_54383000

Antreprenorii români, membri ai diverselor patronate reprezentative pe plan local,  beneficiază de condiţii preferenţiale de creditare şi garantare din partea EximBank, în urma unor acorduri de colaborare  încheiate între aceste instituţii. Parte a strategiei EximBank de promovare a produselor şi serviciilor sale prin intermediul organizatiilor reprezentative pentru mediul de afaceri, aceste parteneriate şi-au dovedit deja eficienţa, prin creşterea investiţiilor realizate de companiile româneşti. „În urma semnării acestei colaborări, am constatat că EximBank oferă foarte multe oportunităţi pentru mediul de afaceri din România. Pe lângă credite, există şi serviciile de contragarantare care sunt foarte importante pentru întreprinzători”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Gheorghe Naghiu, preşedintele Patronatului Român, organizație reprezentantivă la nivel național și pe 24 de ramuri ale economiei. 

Potrivit lui Naghiu, în momentul de faţă multe societăţi româneşti se confruntă cu un blocaj financiar, motiv pentru care un credit sau o scrisoare de garanţie sunt uneori vitale pentru continuarea activităţii. „Statul este cel ce adună majoritatea banilor firmelor. Dacă ar fi o gestionare corectă, aceşti bani ar trebui să se reîntoarcă în industrie”, explică Naghiu, care vorbeşte şi despre lipsa unui dialog real între partenerii sociali şi guvern.

Până în prezent, EximBank a încheiat protocoale similare cu majoritatea Camerelor de Comerț și Industrie din țară, cu Uniunea Camerelor de Comerţ şi Industrie Bilaterale din România, precum și cu Asociația Națională a Exportatorilor și Importatorilor.

EximBank oferă servicii de finanţare sau garantare în condiţii avantajoase şi celorlate categorii de antreprenori, care nu fac parte din nicio asociaţie patronală. Spre exemplu, recent EximBank a asigurat finanţarea  pentru noua fabrică a Romcab – unul dintre cei mai mari producători din România de cabluri şi conductori electrici. Fabrica a fost inaugurată la finele săptămânii trecute în localitatea Acătari, judeţul Mureș, în cadrul unui proiect cofinanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională. ”Istoricul parteneriatului pe care EximBank îl are cu Romcab nu este unul foarte lung – colaborăm efectiv din 2011, dar pot spune că este unul foarte solid. Pentru noi, proiectul de la Acătari are o semnificaţie aparte, pentru că ne-a permis să susţinem o companie care a demonstrat capacitatea de a genera idei cu efect atât la nivelul activităţii sale, cât şi pe orizontală prin crearea de noi locuri de muncă şi stimularea activităţii altor companii aflate pe lanţul economic. Prin acordarea unui mix de produse în valoare de circa 200 de milioane de lei, am reuşit să contribuim nu numai la dezvoltarea companiei şi a zonei, ci şi la atragerea de fonduri europene. Încercăm să avem în portofoliu cât mai multe parteneriate de acest gen care să genereze o relaţie de tip win-win cu mediul de afaceri şi cred că am făcut progrese semnificative în acest sens”, a spus Ionuţ Costea, fostul preşedinte EximBank, la inaugurarea unităţii de producţie.