Persoanele juridice supuse obligaţiei de înregistrare în registrul comerţului au obligația de a depune la ONRC, la înmatriculare, anual, în 15 zile de la aprobarea situatiilor financiare sau ori de câte ori intervine o modificare, o declarație privind beneficiarul real. Obligația survine ca urmare a intrării în vigoare a Legii nr. 101/2021 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă nr. 111/2020 privind modificarea şi completarea Legii nr.129/2019 pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului aflată în vigoare din 31 aprilie 2021.
Cum depui declarația privind beneficiarul real
Potrivit ONRC, cererea de depunere a declaraţiei privind beneficiarii reali și înscrisurile prevăzute de lege se pot depune de către solicitant: direct la ghișeu, prin poştă/curier sau prin mijloace electronice (pe portalul de servicii online sau pe adresele de e-mail indicate la contact pentru fiecare ORCT în parte).
Cererea transmisă în formă electronică, prin portalul de servicii online sau prin e-mail, va avea încorporată, ataşată sau logic asociată semnătura electronică calificată.
În ceea ce privește actele ce trebuie depuse odată cu completarea acestei declarații, acestea sunt:
ONRC a actualizat modelele de declarații.
“Facem precizarea că site-ul instituției noastre, www.onrc.ro, a fost actualizat potrivit noilor modificări legislative astfel că la secțiunea Beneficiari Reali, subsecțiunea Mențiuni se regăsesc informațiile, formularele tip actualizate și documentele necesare depunerii declarației privind beneficiarii reali. Mai mult decât atât, cererea de depunere a declarației privind beneficiarii reali (formularul nr. 6) și declarația privind beneficiarii reali (formularul nr. 18) se pot descărca la secțiunea Informații de interes public subsecțiunea Formulare tip – Formulare beneficiari reali. În cadrul aceleiași subsecțiuni, la Modele orientative pe perioada stării de alertă se regăsește și modelul declarației privind beneficiarii reali”, au declarat pentru Economica oficialii ONRC.
Pot apărea însă alte instrucțiuni, recomandări și puncte de vedere din partea Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, având în vedere faptul că aceasta este unitatea de informaţii financiare a României.