Cum poți scoate profit maxim folosind servicii uzuale oferite de toate băncile din România

Șeful direcției Business din ING Bank, Florin Ilie, arată că anumite servicii bancare sunt subutilizate de firme si asta le diminuează din capacitatea de creștere rapidă și maximizare a profitului.
Gabriela Ţinteanu - mie, 25 dec. 2024, 21:54
Cum poți scoate profit maxim folosind servicii uzuale oferite de toate băncile din România

”Am identificat câteva tipuri de servicii ING subutilizate de către clienții de business, iar discuția despre evoluția sectorului antreprenorial românesc în ultimii 30 de ani este o ocazie bună să le reamintim de ele. Credem că este important să vorbim cât mai des despre lucrurile care pot simplifica viața antreprenorilor, mai ales în contextul în care ne dorim să susținem cât mai mulți români să aibă curaj și să încerce”, a declarat Florin Ilie.

Printre serviciile identificate de bancher se numără Reverse Factoring sau Supply Chain Finance. Acesta este un produs care optimizează datoriile comerciale ale unei companii prin includerea furnizorilor săi într-un program global de finanțare.

”Cu ajutorul acestui produs, clientul își poate extinde termenul de plată sau își poate eficientiza relația cu furnizorii. De exemplu, un client poate accepta un termen de plată de 90-120 de zile, dar prin intermediul acestui produs își poate plăti furnizorii mai devreme, conform termenelor de plată agreate”, subliniază Ilie.

Spre deosebire de un credit bancar pentru nevoi curente garantat cu creanțe comerciale (care afectează gradul de îndatorare financiară), prin programul de Reverse Factoring, se obține lichiditatea necesară în linie cu evoluția activității, fără îndatorarea companiei, la rate favorabile, fara garanții suplimentare sau analiză de credit. Astfel, poate lăsa loc altor finanțări, poate chiar de natura investițională sau își poate achita proprii furnizori în avans pentru un discount comercial, de multe ori mai mare comparativ cu costul accesării acestui produs.

ING oferă Reverse Factoring de peste zece ani pentru cei mai mari jucători din piața locală și pentru furnizorii acestora, indiferent de industrie sau categorie (cu precădere companii mici si mijlocii). Pentru bancă, este important să aibă acel partener client corporativ cu care să creeze un parteneriat durabil pe un termen lung. Prin urmare, acolo unde furnizorii operează în industii unde accesul la soluții de finanțare nu este foarte facil sau necesită multe garanșii, atractivitatea produsului este foarte mare.

”Sfătuim IMM-urile să ne contacteze să identificăm împreună dacă avem un astfel de program disponibil pentru unul dintre clienții săi și, în câteva zile, îi putem facilita accesul la un astfel de program”, aratp bancherul.

Ulterior, singura responsabilitate a furnizorului este aceea de a livra și a factura conform contractului comercial, astfel încât accesul la finanțare să fie cât mai rapid. Furnizorul pe acea relație comercială are întotdeauna disponibilp soluția de a încasa factura oricând, anterior scadenței, fără un plafon maxim și se poate concentra pe dezvoltarea propriei afaceri.

Produsul îi oferă atât certitudinea plății la scadență (orice întarziere dupa scadența contractuală este în sarcina băncii, fără un cost suplimentar pentru furnizor), cât și predictibilitatea fluxului de numerar.

În ING, programele de Factoring Revers sunt disponibile online, sigur și simplu pentru orice utilizator (bancă, cumpărător și furnizorii acestuia). ”Platforma noastră electronică de tranzacționare facturi oferă o arhitectură unică care descompune fiecare tranzacție în flux de numerar pentru a crea componente standardizate și permite plata unei facturi, anticipat sau la termen, în aceeași zi, atât pentru furnizorii români, cât și pentru cei externi”, a precizat Florin Ilie.

O altă modalitate de a-și maximiza profitul este folosirea know how-ului băncii, în special expertiza sectorială. ”ING are în echipă experți în diverse sectoare ale economiei, care pot contribui cu sfaturi valoroase la succesul afacerii. De exemplu, un coleg din bancă expert într-un anumit domeniu a văzut cu siguranță multe cazuri și poate să gasească mai ușor posibile soluții pentru o problemă cu care se confruntă un antreprenor la început de drum. Îi încurajăm pe antreprenori să pună cât mai multe întrebări și să trateze banca drept partener în drumul către creștere” a arătat Head of Business Banking ING.

În plus, bancherul a punctat expertiza internațională. ING este o bancă globală, cu filiale în multe țări, iar asta îi permite să fie flexibilă și să găsească soluții și exemple alături de colegii din alte piețe. Expertiza echipei ING este atât locală, cât și internațională (mai mult, să nu uităm de colegii talentați din România care își găsesc constant locul în echipele globale), așa că putem să oferim o varietate de idei.

De asemenea, ING Bank România este un jucător important pe zona produselor derivate, iar oferta include gestionarea riscurilor financiare legate de cursul de schimb valutar, rata dobânzii, inflație, risc de credit, prețul mărfurilor etc. Aceste produse pot fi adapate nevoilor firmei, pentru o administrare optimă a riscurilor financiare.

În perioada 2021–2023, veniturile totale ale companiilor din România au crescut cu 60%, fiind însoțite de o majorare a profitului net. Cu toate acestea, există diferențe importante între mediile de rezidență: profitul net în mediul urban a crescut cu 57%, semnificativ mai rapid decât în mediul rural, unde creșterea a fost de doar 39%. Această diferență evidențiază persistența provocărilor specifice mediului rural în menținerea unei rentabilități ridicate.

Cu 54% dintre companiile studiate de ING Bank raportând o creștere a veniturilor în 2024, România demonstrează un ritm de evoluție pozitiv, dar nu egal pentru toate afacerile. Aceasta evidențiază o economie cu potențial de expansiune, dar și nevoia de strategii personalizate pentru sectoare și regiuni care întâmpină mai multe provocări.

 

Te-ar mai putea interesa și
Elicele unei turbine eoliene din Poarta Albă riscă se se desprindă din cauza vântului puternic
Elicele unei turbine eoliene din Poarta Albă riscă se se desprindă din cauza vântului puternic
Pompierii constănţeni au fost chemaţi miercuri să intervină la un cămin de bătrâni din localitatea Poarta Albă, unde vântul puternic a determinat rotirea necontrolată a elicelor unei......
Marcel Ciolacu a arătat facturi aproape ilizibile, dar cu antet Nordis Travel pentru a demonstra că și-a plătit singur vacanțele
Marcel Ciolacu a arătat facturi aproape ilizibile, dar cu antet Nordis Travel pentru a demonstra că și-a plătit singur ...
Marcel Ciolacu a venit ieri cu explicaţii şi cu dovezi privind zborurile în străinătate cu aeronava Nordis, afirmând ...
Jenate de sancțiuni, companiile ruse au început să folosească criptomonede
Jenate de sancțiuni, companiile ruse au început să folosească criptomonede
Companiile ruse au început să folosească criptomonede în plăți internaționale în urma modificărilor legislative ...
Vești proaste de Sărbători. Vine criza cea mare, avem cel mai mare deficit din lume: România va fi mai rău decât Grecia. Bugetul este o ficțiune, o vrăjeală, nici nu știm cât este gaura!
Vești proaste de Sărbători. Vine criza cea mare, avem cel mai mare deficit din lume: România va fi mai rău decât Grecia. ...
Profesorul de economie Bogdan Glăvan, adept militant al piețelor libere, spune că România se apropie de o criză foarte ...