Cum pregătește ANCOM viitorul digital al României: de la Poștă, comunicații prin satelit, la protecția anti phishing

ANCOM a publicat spre consultare planul său de acţiuni pentru anul 2025. Documentul propune o serie de inițiative strategice, printre care: implementarea Gigabit Infrastructure Act, modernizarea serviciilor poștale, strategii pentru dezvoltarea comunicațiilor mobile prin satelit, dar și teste de conectivitate pe magistralele feroviare pentru îmbunătățirea semnalului.
Lidia Neagu - mie, 11 dec. 2024, 22:16
Cum pregătește ANCOM viitorul digital al României: de la Poștă, comunicații prin satelit, la protecția anti phishing

Unul dintre cele mai importante puncte din plan vizează implementarea la nivel național a Gigabit Infrastructure Act – Regulamentul (UE) 2024/1309. Acest regulament european are ca obiectiv principal accelerarea dezvoltării rețelelor de comunicații de mare viteză, necesare pentru transformarea digitală a economiei și a societății. Prin acest act normativ, Uniunea Europeană urmărește să înlăture barierele administrative și tehnice care îngreunează extinderea infrastructurii de comunicații electronice.

Potrivit UE, accesul limitat și extinderea insuficientă a rețelelor pot adânci inegalitățile sociale, creând astfel un nou decalaj digital între persoanele care pot beneficia pe deplin de internet de mare viteză care le permite să aibă acces la o gamă largă de servicii, și persoanele care nu sunt în măsură să facă acest lucru. Astfel, UE vrea ca fiecare stat să introducă rețele de foarte mare capacitate în regiunile rurale, îndepărtate și slab populate, precum și în locuințele sociale.

ANCOM va analiza legislația națională în vigoare și va propune modificări pentru a se alinia complet cerințelor europene, cu termen în trimestrul al doilea al anului viitor.

O altă inițiativă din planul pentru 2025 se referă la dezvoltarea serviciilor poștale prin implementarea soluțiilor de tip self-service pentru livrări. În acest sens, ANCOM intenționează să evalueze cadrul legal și să analizeze modul în care evoluțiile tehnologice pot facilita livrările de colete în puncte fixe, alese de destinatari. Termenul este trimestrul 4.

Un alt capitol important este dedicat comunicațiilor mobile prin satelit. După expirarea licențelor actuale de utilizare a benzilor de frecvențe 1980-2010 MHz (Pământ-spațiu) și 2170-2200 MHz (spațiu-Pământ), ANCOM va organiza o consultare publică pentru a stabili modalitatea optimă de licențiere a acestora. În prezent, cadrul european nu reglementează clar aceste benzi, iar deciziile vor reveni statelor membre după finalizarea, în februarie 2024, a opiniei Radio Spectrum Policy Group (RSPG). În acest context, ANCOM va avea un rol esențial în elaborarea unei strategii care să sprijine dezvoltarea comunicațiilor mobile prin satelit, esențiale pentru conectivitate în zone izolate și în situații de urgență. Termenul este trimestrul 2.

De asemenea, ANCOM intenționează să extindă măsurătorile privind calitatea rețelelor de comunicații și pe principalele rute feroviare, după ce anterior a monitorizat localități, drumuri naționale și județene. Noile campanii vor include măsurători pe magistralele București-Constanța și București-Brașov, pentru a evalua acoperirea rețelelor mobile pe traseele feroviare. Termenul este trimestrul 4.

Pentru cartografierea disponibilităţii serviciilor de comunicaţii electronice, ANCOM şi-a propus să implementeze proiecte precum publicarea listei zonelor fără servicii funcţionale de internet fix şi studiul privind determinarea ariei teritoriale de acoperire a reţelelor publice fixe capabile să furnizeze servicii în bandă largă.

Instituția își mai propune, în cadrul planului său de acțiuni pentru 2025, să combată un fenomen în creștere ce amenință siguranța utilizatorilor de comunicații: utilizarea fără drept a resurselor de numerotație din Planul Național de Numerotație pentru facilitarea fraudelor, cunoscut sub denumirea de CLI spoofing.

CLI spoofing reprezintă falsificarea identificatorului de apelant – informația care apare pe ecranul telefonului atunci când cineva primește un apel sau un mesaj SMS. Această tehnică este adesea utilizată de infractori pentru a-și ascunde identitatea reală și pentru a se prezenta ca fiind o entitate de încredere, precum o bancă, o instituție publică sau o companie cunoscută. Prin această metodă, atacatorii reușesc să păcălească destinatarii, obținând informații sensibile, cum ar fi datele bancare, sau chiar bani.

Pentru protejarea utilizatorilor, Autoritatea va analiza şi va propune măsuri prin care să monitorizeze şi să reducă incidenţa acestor tipuri de fraude. Termenul de realizare este trimestrul 3.

Proiectul planului de acţiuni pentru anul 2025 mai cuprinde realizarea unui raport privind calitatea serviciilor de coletărie şi impactul comerţului electronic asupra pieţei serviciilor poştale, verificarea Vodafone, Orange, Digi și Telekom cu privire la modalitatea de încheiere şi conţinutul contractelor cu utilizatorii finali, precum şi obligaţiile referitoare la informarea acestora, dar și modernizarea site-ului ANCOM.

Planul de acţiuni al ANCOM pentru anul 2025 poate fi consultat aici, persoanele interesate fiind invitate să formuleze şi să transmită observaţii şi propuneri până la data de 10 ianuarie 2025.

Te-ar mai putea interesa și
Cristian Pistol (CNAIR): Ultimele pregătiri pentru deschiderea a 15,7 km din sectorul 5 al Autostrăzii Sibiu – Pitești. În scurt timp se va putea circula între nodurile rutiere Bascov și Băiculești
Cristian Pistol (CNAIR): Ultimele pregătiri pentru deschiderea a 15,7 km din sectorul 5 al Autostrăzii Sibiu – Pitești. ...
Directorul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Cristian Pistol, a anunțat astăzi că se fac ultimele pregătiri pentru deschiderea primilor 15,7 km. din secțiunea 5......
Probleme la rețelele Facebook, Instagram și Whatsapp
Probleme la rețelele Facebook, Instagram și Whatsapp
Rețelele de socializare ale Meta, Facebook, Instagram și Whataspp au picat miercuri seară, potrivit datelor Downdetector. ...
Putin anunță că Rusia va colabora cu celelalte state din BRICS pentru dezvoltarea inteligenței artificiale și invită cercetătorii din lume întreagă să se alăture acestei alianțe
Putin anunță că Rusia va colabora cu celelalte state din BRICS pentru dezvoltarea inteligenței artificiale și invită ...
Rusia va coopera cu partenerii din BRICS şi cu alte ţări pentru dezvoltarea Inteligenţei Artificiale (AI), cu obiectivul ...
Ungaria și Slovacia caută soluții pentru a putea plăti în continuare gazele rusești, după ce SUA a impus sancțiuni noi împotriva Gazprombank
Ungaria și Slovacia caută soluții pentru a putea plăti în continuare gazele rusești, după ce SUA a impus sancțiuni ...
Mai mulţi oficiali din Ungaria şi Slovacia au anunţat miercuri că sunt în căutarea unor modalităţi prin care să ...