Compania CEZ România, care asigură furnizarea energiei electrice din zona Olteniei, ar fi emis, de la începutul anului, mai multe preavize de debranşare de la reţeaua electrică, dar nu pentru că nu s-ar fi plătit energia electrică, ci pentru că oamenii nu au plătit taxa radio-TV, potrivit mai multor sesizări ale clienţilor CEZ trimise redacţiei.
Astfel, înainte de 1 ianuarie, clienţii CEZ primeau două facturi: una cu sumele pentru energia electrică ce a fost consumată şi una cu taxa radio TV, pe care o colectează în urma unui contract încheiat cu cele două instituţii. Mulţi clienţi nu au plătit taxa pentru serviciile publice de radio şi televiziune. Aceştia au plătit doar pentru consumul de electricitate însă, de la începutul acestui an, au primit preavize de deconectare, pe motiv că înregistrează debite către CEZ. Clienţii spun că furnizorul de electricitate a transferat către societăţile de Radio şi Televiziune banii pe care ei i-au achitat pentru energia consumată, iar ei au rămas astfel datori şi în pericol de debranşare.
De la 1 ianuarie, furnizorul de electricitate a schimbat modalitatea de facturare: a inclus şi plata energiei şi plata taxei radio TV în aceeaşi factură. Astfel, odata cu plata energiei electrice se plăteşte automat şi taxa. Motivul oficial al CEZ, enunţat pe web-site-ul propriu:
“Mare parte dintre solicitările clienţilor nostri au vizat includerea taxelor radio-TV şi a altor taxe pentru prestări servicii în factura de energie electrică, tocmai în scopul de a elimina disconfortul de a avea facturi separate şi de a evita neplata accidentală a unora dintre acestea. De asemenea, prin noul format se elimină posibile erori de interpretare a evoluţiei soldului şi riscul ca un client bun platnic să fie deconectat pentru neplata accidentală a unei facturi”.
Potrivit presei locale, inspectorii ANPC Argeş ar fi sancţionat deja CEZ cu 20.000 de lei şi ar fi solicitat lămuriri de la ANRE, în povestea mutării banilor plătiţi pentru energie în contul taxei radio TV. Vineri, va avea loc o nouă întâlnire între şeful instituţiei şi reprezentanţii CEZ.
Reprezentanţii CEZ România au declarat, pentru ECONOMICA.NET ca nu s-a ajuns niciodată la situaţia debranşării clienţilor exclusiv pentru neplata taxei radio-TV. Mai mult, ei spun că nici nu fac mare profit din colectarea acestei taxe, costurile cu colectarea fiind aproape egale cu valoarea comisionului pe care CEZ îl primeşte de la societăţile de Radio şi Televiziune.
“Compania CEZ Vanzare nu a efectuat nicio deconectare a clienţilor care aveau de achitat numai taxa radio TV. Toate deconectările au fost realizate pentru debite la energia electrică” se arată în răspunsul trimis. “În cazul în care clientul nu a specificat ce anume doreşte sa plătească din factura şi nu a facut plata integrală a facturii atunci sumele încasate s-au dirijat către cele mai vechi facturi. Această procedura este perfect legală” mai spune CEZ.
Potrivit CEZ, clienţii care nu doresc să plătească şi taxa radio TV pot face acest lucru, existând mai multe posibilităţi în acest sens, de la o declaraţie pe proprie răspundere cum că nu aveţi receptoare radio sau TV până la o informare în scris adresată CEZ, în care vă exprimaţi refuzul, care urmează să fie trimisă Societăţii Naţionale de Radiodifuziune şi Televiziune. CEZ recunoaşte că a primit o amendă de 10.000 de lei, dar o va contesta, pe motiv că a procedat legal.