Cum rezolvă CNAIR problema siguranţei de pe cel mai periculos drum din România: Strabag aşteaptă de 4 ani să înceapă lucrările

Economica.net
22 06. 2017
accident_1318661471_36266300_42041700_56394000

Drumul cu cele mai multe accidente din România este DN1, potrivit Ministerului Transporturilor. Lung de 643 de kilometri, acesta face legătura între Bucureşti şi vama cu Ungaria prin Valea Prahovei.

Pentru rezolvarea problemei accidentelor de pe acest drum, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a semnat încă de acum cinci ani contracte pentru „Modernizarea infrastructurii privind siguranţa circulaţiei pe DN1 în sate lineare şi puncte negre„.

Dintre cele şapte loturi licitate, doar două se află în execuţie, respectiv loturile 5 şi 7, care au acelaşi constructor: Antrepriză de Reparaţii şi Lucrări ARL Cluj.

Lucrările de pe lotul 5 includ, de exemplu, amenajarea de intersecţii, sensuri giratorii, treceri de pietoni cu insule sau de piste pentru biciclişti, conform relatărilor din presa clujeană din 2015.

Deşi au ca termen de finalizare primul semestru al acestui an, lucrările pe cele două loturi abia au ajuns la un grad de execuţie de circa 51%, respectiv 70%, potrivit datelor din luna iunie de pe site-ul CNAIR.

Restul loturilor se confruntă însă cu probleme mai mari: pe loturile 1 şi 4 contractele au fost reziliate. De asemenea, pe lotul 6, firmele cu care Compania de Drumuri a semnat contract pe 10 decembrie 2012, respectiv Societatea de Construcţii în Transporturi Bucureşti şi Alpine Bau GmbH, au intrat între timp în insolvenţă.

Pentru loturile 2 şi 3 au fost semnate contracte încă din vara lui 2013 cu Strabag, respectiv Asocierea Sevicon Obras e Infraestructuras, SL – Arcion S.A.Construcciones – Cantera del Vertice S.A. Aceştia nu au primit însă nici până acum ordinul de începere a lucrărilor de la CNAIR.

Printre problemele identificate, de exemplu, pe lotul Strabag se numără: nefinalizarea procedurilor de expropriere în Prahova şi Ilfov, expirarea termenului de valabilitate a Certificatelor de Urbanism emise de primăriile Tâncăbeşti, Ciolpani, Săftica dar şi necesitatea realizării unui audit de siguranţă rutieră, potrivit informaţiilor de pe site-ul CNAIR.

Cele şapte loturi din DN1 însumează circa 91 de kilometri, valoarea totală a contractelor fiind de aproape 83 milioane de lei.  Cel mai mare dintre ele este lotul 5, cu 18,3 kilometri şi o valoare a contractului de 17,8 milioane de lei.