Cum rezolvă Petrom din ecuaţia energetică: cele 28 de centrale electrice „de la gura sondei” au ajuns la un milion MWh

Economica.net
20 03. 2016
centrala_gas_to_power_80140500

Potrivit datelor Petrom trimise redactiei ECONOMICA.NET, din anul 2009, când compania a pus în funcţiune prima astfel de centrală şi până în ianuarie 2016, producţia de energie electrică din aceste centrale mici a depăşit pragul de un milion MWh.

Centralele „gas to power” sunt nişte centrale termoelectrice aproapiate de cele clasice, dar cu capacităţi mult mai mici, amplasate chiar în zona zăcămintelor de petrol şi gaze. Ele folosesc pe post de combustibil gazele de sondă extrase din zăcămintele de ţiţei, care conţin şi gaze asociate, gaze care nu pot fi exploatate comercial pentru că sunt departe de o infrastructură de transport.

Cea mai mică astfel de centrală are o capacitate instalată de 300 kilowaţi, iar cea mai mare de 8 megawaţi. Puterea instalată totală de care a ajuns să dispună OMV Petrom în centralele „gas to power” a ajuns la 57 MW.

Compania petrolieră are mai multe avantaje din aceste centrale. În primul rând foloseşte o resursă energetică pe care oricum o extrage şi care altfel ar fi fost „aruncată”, dat fiind că aceste gaze nu pot fi transportate, tratate şi, ulterior, vândute. În al doilea rând, producţia din aceste centrale a ajuns să asigure aproape jumătate din necesarul de energie electrică al companiei petroliere pentri toate sondele sale de pe teritoriul României. Practic, Petrom nu mai trebuie să cumpere energie electrică, iar asta se vede şi într-o scădere a costurilor de producţie, de 12 milioane de euro, de la instalarea primei centrale până acum. De fapt, prin aportul acestor centrale, care folosesc gazul de sondă, dar şi prin alte măsuri operaţionale, OMV Petrom a ajus să-şi diminueze pierderile de producţie de la 19.000 de barili echivalent petrol pe zi, în 2010, la 12.000, în 2015.

Petrom a înregistrat, în 2015, prima pierdere anuală de la privatizarea din 2004: 690 de milioane de lei în 2015, faţă de un profit net de 2,1 miliarde de lei, în 2014, în special din cauza preţului scăzut al petrolului. Vânzările companiei au scăzut cu 16%.

Compania mai operează şi centrala termică pe gaz în ciclu combinat de la Brazi, cu o capacitate instalată de 860 MW, care funcţionează din anul 2012.