Cum s-a folosit Hamas de Bitcoin și Facebook pentru a se finanța și ce s-ar putea întâmpla în continuare

În urma atacurilor brutale ale Hamas asupra Israelului din 7 octombrie, rolul criptomonedelor precum Bitcoin și Dogecoin, dar și al platformelor de schimb crypto în finanțarea mișcării islamiste radicale este din ce în ce mai analizată. Bitcoin, Dogecoin și Ethereum sunt tot mai des acuzate că ar fi canale de finanțare pentru grupurile islamiste, dar cât de întemeiate sunt aceste acuzații?
Lidia Neagu - mar, 24 oct. 2023, 22:07
Cum s-a folosit Hamas de Bitcoin și Facebook pentru a se finanța și ce s-ar putea întâmpla în continuare

În urma asaltului din 7 octombrie, Ministerul Apărării israelian a pretins că a confiscat portofele virtuale legate de Hamas, care au primit 41 milioane de dolari (39 milioane de euro) între 2019 și 2023. Grupul Jihadul Islamic Palestinian, la rândul său, ar fi strâns 94 de milioane de dolari (89 de milioane de euro) în criptomonede în ultimii ani, conform Elliptic, o firmă britanică care analizează tranzacțiile de monedă virtuală.

Și asta nu e tot. Washington a decis, la 18 octombrie, să sancționeze „Buy Cash”, o companie din Gaza acuzată de „facilitarea” transferurilor de criptomonede către Hamas și Jihadul Islamic Palestinian.

„Folosirea cripto de către Hamas a ieșit la lumină pentru prima dată în ianuarie 2019”, scrie David Carlisle, cofondatorul Elliptic, într-o postare de blog. Brigăzile al-Qassam, aripa armată a lui Hamas, au fost prinse în flagrant în timp ce organizau o solicitare de donații Bitcoin prin Facebook și Instagram.

La început, aceste inițiative de „funding 2.0” au strâns doar câteva mii de dolari, dar Hamas a început să folosească tot mai mult rețelele de socializare pentru a solicita donații. Grupul palestinian este listat, în mod oficial, ca organizație teroristă de UE și SUA, nu este singurul în acțiunile sale. „Folosirea cripto împreună cu platformele de social media – Facebook, Instagram, am văzut recent menționată și Telegram – a devenit destul de populară”, spune Nicholas Ryder, profesor de drept și specialist în rețelele de finanțare teroristă la Universitatea Cardiff, pentru AFP.

Atenția recentă acordată fondurilor transferate către Hamas în Bitcoin și alte criptomonede ar putea da impresia că, fără această sumă neașteptată, mișcarea islamistă ar fi falimentară sau cel puțin ar fi avut mult mai multe dificultăți în finanțarea atacurilor asupra Israelului.

Cu toate acestea, în ce măsură este această activitate legată directă cu finanțarea terorismului este încă neclară, notează Elliptic.

Anterior, eforturile autorităților și ale industriei private au avut succes în detectarea activității de finanțare a terorismului a organizației Hamas prin blockchain, folosind transparența criptoactivelor pentru a bloca și confisca fondurile corespunzătoare. Mai devreme în acest an, grupul a anunțat chiar o pauză în activitatea sa de strângere de fonduri prin criptomonede, recunoscând aparent că capacitatea de a urmări fondurile pe blockchain îl expune la eforturile de combatere a finanțării teroriste.

Bugetul anual al Hamas este estimat la circa 1 miliard de euro, cu cea mai mare parte a banilor provine de la „expatriați sau donatori privați din regiunea Golfului”, precizează Deutsche Welle. Așa că suma de 41 de milioane de dolari în criptomonede confiscată de autoritățile israeliene poate părea o picătură în ocean pentru Hamas. Mai mult, aceste sume ar trebui privite cu oarecare rezervă: poate fi foarte dificil să se separe fondurile destinate finanțării activităților teroriste de cele dintr-un portofel virtual, notează, la rândul său, Chainalysis, o companie americană de analiză blockchain, într-o postare de blog.

Cu SUA, Marea Britanie, UE și alte guverne condamnând atacurile Hamas asupra Israelului, este posibil ca eforturile mai ample de restricționare a utilizării criptomonedelor pentru finanțarea terorismului să devină o prioritate pe agenda politică. Capacitatea de a detecta și perturba activitatea de finanțare a terorismului pe blockchain va fi un element crucial al oricărei acțiuni, în cazul în care Hamas reia utilizarea criptomonedelor pentru strângerea de fonduri.

În cele din urmă, notează Elliptic, cel mai descurajantă metodă pentru o strângere ulterioară de fonduri de către Hamas prin criptomonede va fi capacitatea părților interesate din sectorul public și privat de a utiliza eficient transparența blockchain pentru a detecta și perturba fluxurile de fonduri corespunzătoare.

Este, așadar, important ca echipele de conformitate din sectorul privat și investigatorii din comunitatea de aplicare a legii să înțeleagă imaginea istorică a utilizării criptomonedelor de către Hamas și riscurile potențiale implicate”.

Va relua Hamas strângerea de fonduri prin criptomonede?

Având în vedere conflictul actual, este rezonabil să ne întrebăm dacă Hamas – și alte grupări din regiune, cum ar fi Jihadul Islamic Palestinian (PIJ) ar putea să se întoarcă la cripto ca mecanism de strângere de fonduri, în special în lumina succeselor pe care le-au obținut solicitând donații în monede digitale în perioadele anterioare de conflict. 

”Există cu siguranță o posibilitate foarte reală ca acestea să o facă. Anunțul privind ordinul israelian de înghețare din 10 octombrie sugerează că grupul a continuat să încerce să utilizeze conturi la bursele de cripto până în prezent”, notează David Carlisle în postarea sa. 

Analizele anterioare ale Elliptic au demonstrat, de asemenea, că portofelele de criptomonede suspectate a fi asociate cu Hamas, PIJ și organizația Hezbollah cu sediul în Liban au efectuat uneori tranzacții între ele și că aceste grupuri s-au bazat, de asemenea, în mod istoric, pe aceleași servicii de schimb de criptomonede în încercarea de a-și converti monedele virtuale în valute fiat. Experiențele anterioare ale acestor grupuri în strângerea de fonduri cu cripto ar putea să le încurajeze să procedeze astfel dacă vor deveni din ce în ce mai disperate după finanțare pe fondul confruntărilor continue cu Israelul, mai atrage atenția David Carlisle.

Te-ar mai putea interesa și
MAE: Atenționare de călătorie. Din 8 martie vor fi reluate reparațiile pe partea bulgară a Podului Giurgiu-Ruse
MAE: Atenționare de călătorie. Din 8 martie vor fi reluate reparațiile pe partea bulgară a Podului Giurgiu-Ruse
Autorităţile bulgare vor relua, din 8 ianuarie, lucrările de reparaţie capitală la Podul Giurgiu-Ruse, anunţă Ministerul român al Afacerilor Externe (MAE) într-o atenţionare de călătorie,......
Francezul Guerlain Chicherit a câștigat prima etapă a Raliului Dakar 2025 la clasa auto. Australianul Daniel Sanders a fost primul la clasa moto
Francezul Guerlain Chicherit a câștigat prima etapă a Raliului Dakar 2025 la clasa auto. Australianul Daniel Sanders a ...
Francezul Guerlain Chicherit (Mini) a câştigat prima etapă a Raliului Dakar 2025 la categoria auto, desfăşurată sâmbătă ...
Olaf Scholz, despre implicarea lui Elon Musk în alegerile din Germania: Aici totul se întâmplă conform voinţei cetăţenilor, nu conform declaraţiilor eronate ale unui miliardar american
Olaf Scholz, despre implicarea lui Elon Musk în alegerile din Germania: Aici totul se întâmplă conform voinţei cetăţenilor, ...
Cancelarul german Olaf Scholz a condamnat "declaraţiile eronate" ale lui Elon Musk, precum şi sprijinul miliardarului american ...
Microsoft va investi aproximativ 80 de miliarde de dolari în dezvoltarea centrelor de date pentru inteligență artificială
Microsoft va investi aproximativ 80 de miliarde de dolari în dezvoltarea centrelor de date pentru inteligență artificială
Gigantul american Microsoft plănuiește să investească aproximativ 80 de miliarde de dolari în anul fiscal 2025 pentru ...