Cum s-a rearanjat clasamentul retailerilor alimentari în 2022. Metro și Penny au mai câștigat câte o poziție în detrimentul Mega Image și Auchan. Lidl sare de 1 miliard de lei profit

Lidl, Kaufland și Profi Rom Food au rămas și anul trecut cei mai mari trei retaileri alimentari din România după cifra de afaceri, în timp ce Metro a făcut schimb de poziții cu Mega Image, urcând pe locul cinci, iar Penny a devansat Auchan, ajungând pe poziția a șaptea. Luat ca grup, Carrefour este, ca și anul trecut, peste Profi. Șapte dintre primii zece mari retaileri au raportat creșteri ale vânzărilor peste nivelul inflației din 2022, în timp ce patru au avut profituri mai mici.
Alina Stanciu - mie, 31 mai 2023, 22:04
Cum s-a rearanjat clasamentul retailerilor alimentari în 2022. Metro și Penny au mai câștigat câte o poziție în detrimentul Mega Image și Auchan. Lidl sare de 1 miliard de lei profit

Exceptând Auchan și Selgros, primii mari retaileri alimentari după cifra de afaceri din 2022 au avut anul trecut creșteri de două cifre ale vânzărilor, într-un an în care rata inflației a fost de 13,8%, arată o analiză a Economica pe baza datelor comunicate de companii și publicate de Ministerul de Finanțe.

În plus, șapte dintre aceștia (exceptând Auchan, Selgros, Carrefour S.A.) au vândut peste rata inflației.

Astfel, discounterul german Lidl, care operează magazinele cu același nume prin Lidl Discount SRL și care și-a câștigat poziția în 2020, rămâne liderul incontestabil al pieței comerțului alimentar din România, cu un rulaj net de 18,4 miliarde de lei, după o creștere de 24,3% față de 2021, peste rata inflației. În ceea ce privește profitabilitatea, compania a reușit un rezultat net de peste 1 miliard de lei, cu 43% peste nivelul din anul anterior.

Lidl a finalizat 2022 cu 346 de magazine la nivel local, după un an cu 38 de inaugurări, dintre care 10 relocări.

Menționăm că din grupul Lidl mai fac parte alte trei entități juridice – Lidl România SCS, Lidl România SRL și Lidl Imobiliare Management SCS), iar cifra de afaceri consolidată a grupului a fost anul trecut de de peste 18,5 miliarde de lei și un profit net de aproximativ 1 miliard de lei. 

Urmează Kaufland, cu afaceri de 16 miliarde de lei, după un an în care și-a crescut rulajul cu 14% față de 2021, dar și-a diminuat profitul net cu 0,9%, până la 884,3 milioane de lei.

Compania a marcat anul trecut 13 inaugurări de noi magazine și șapte modernizări.

Grupul francez Carrefour, din care fac parte patru entități juridice: Carrefour S.A. (hipermarketuri), Columbus Internațional (fostele Billa), Supeco Investment (lanțul hibrid Supeco) și Artima S.A. (supermarketuri, magazine proximitate) a ajuns anul trecut, potrivit Ministerului de Finanțe, la afaceri consolidate de peste 14,7 miliarde de lei, cu 12,2% peste nivelul din 2021, deci sub rata inflației.

Din datele companiei transmise Economica, afacerile  consolidate ale grupului Carrefour ( date IFRS și Profit și Pierdere) se cifrează la  11.477.442.000.

Luate ca entități separate, Carrefour S.A. a trecut de pragul de 10,3 miliarde de lei, cu 10,6% peste nivelul din 2021, la un profit net cu 4,7% mai mic, respectiv 314,1 milioane de lei.

Artima a vândut cu 20,2% mai mult, până la peste 2,4 miliade de lei și a trecut de la o pierdere netă de 27,8 milioane de lei pierdere la un profit de 3,4 milioane de lei.

Lanțul Supeco a vândut și el cu 20,6% în plus, până la 751,7 milioane de lei și a rămas pe pierdere, dar minusul s-a diminuat cu peste 60%, până la 5,5 milioane de lei.

Nu în ultimul rând, Columbus Operațional a încheiat anul cu 1,1 miliarde de lei, după o creștere de 10,2% față de 2021 și un profit net care a crescut cu peste 200%, până la 17,4 milioane de lei.

„Carrefour România a demonstrat în 2022 forța modelului său, realizând o performanță remarcabilă, într-un mediu inflațional fără precedent. În conformitate cu strategia globală și cu viziunea sa omnicanal, Carrefour România încheie anul financiar cu 402 magazine în toate formatele la sfârșitul lunii decembrie 2022 – hipermarket, market, express și discount, precum și o prezență online cu livrare pentru întregul portofoliu de produse. Astfel, în 2022, Carrefour și-a continuat expansiunea și a deschis 46 de magazine, dintre care patru magazine Supeco (discounter), trei Carrefour Market, 29 Carrefour Express și 10 magazine în regim de franciză; alături de o extindere a amprentei digitale prin intermediul partenerilor, Bringo și Glovo România. Privind rezultatele financiare pentru anul 2022, cifrele înregistrate continuă trendul ascendent al afacerii atât la nivel de Grup, cât și la nivel local. La nivel de Grup, România și-a menținut dinamica pozitivă în 2022 față de 2021, cu o creștere de 9% în termeni comparabili (LFL), înregistrând a doua cea mai mare creștere a cifrei de afaceri la nivel european”, ne-a transmis compania.

Potrivit datelor prezentate de companie într-o conferință, Profi, cel mai extins lanț de magazine din România, a încheiat 2022 cu vânzări cu  peste 22% mai mari față de anul anterior,  ajungând la 11,7 miliarde de lei.

Din datele Ministerului de Finanțe ( publicate după apariția acestui articol) retailerul Profi a înregistrat o cifră de afaceri netă de 11.660.657.559 lei și o pierdere netă de 285.968.097 de lei, de 2,1 ori mai mare decât cea de anul trecut.

Surpriza anului vine de abia de la poziția a cincea, pe care a urcat Metro, devansând Mega Image.

Metro Cash&Carry România a raportat pentru 2022 o cifră de afaceri netă de 9,3 miliarde de lei, cu 28,1% mai mare față de cea din 2021, arată ultimele date ale companiei. Rezultatul plasează Metro în fața lanțului Mega Image din punct de vedere al cifrei de afaceri, în contextul în care, în 2021, Metro era al șaselea cel mai mare retailer la nivel național, după Lidl, Kaufland, Profi, Carrefour S.A. și Mega Image.

În 2022, afacerile Mega Image s-au cifrat la 8,7 miliarde de lei.

La fel, Rewe România, operatorul magazinelor Penny a devansat Auchan din punct de vedere al cifrei de afaceri după un avans de 33%, până la 7,1 miliarde de lei.

Detalii despre evoluția companiilor în tabelul de mai jos:

* Rezultatele grupului Carrefour sunt cele comunicate de companie conform IFRS și P&L ( Profit și Pierdere).

Te-ar mai putea interesa și
„Autostrada Litoralului”: 11 oferte au fost depuse pentru construirea Alternativei Techirghiol. Va include pod peste canalul Dunăre – Marea Neagră
„Autostrada Litoralului”: 11 oferte au fost depuse pentru construirea Alternativei Techirghiol. Va include pod ...
Contractul pentru construcția Alternativei Techirghiol (30,59 km) are 11 oferte, anunță marți Cristian Pistol, directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere......
Premieră: Romgaz scoate la licitație construcția primului său parc fotovoltaic. Va fi amplasat în Ardeal și va funcționa în regim dual
Premieră: Romgaz scoate la licitație construcția primului său parc fotovoltaic. Va fi amplasat în Ardeal și va funcționa ...
Romgaz, primul producător de gaze din România, controlat de stat, a scos la licitație lucrările de construcție la primul ...
Compania ungară MOL a depus ofertă să cumpere rafinăria Lukoil din Bulgaria
Compania ungară MOL a depus ofertă să cumpere rafinăria Lukoil din Bulgaria
Compania maghiară de petrol și gaze MOL și-a exprimat oficial interesul pentru achiziționarea rafinăriei Lukoil de la ...
Drum de mare viteză București – Giurgiu: Pistă olimpică de canotaj va fi construită în locul gropilor de împrumut – CNIR
Drum de mare viteză București – Giurgiu: Pistă olimpică de canotaj va fi construită în locul gropilor de împrumut ...
Compania Națională de Investiții Rutiere a inițiat un parteneriat cu Federația Română de Canotaj în vederea realizării ...