Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a decis suspendarea procedurii de atribuire a unui contract estimat la minimum 1,9 milioane de euro şi maximum 4,1 milioane de euro, bani de la buget, care constă în achiziţionarea unei instalaţii de rezonanţă magnetică (adică echipament RMN) de către Spitalul Universitar de Urgenţă din Capitală. ECONOMICA.NET vă spune povestea acestei licitaţii cu probleme pentru un echipament nou de RMN, licitaţie organizată de Spitalul Universitar din Bucureşti şi suspendată de CNSC.
3 august 2012: Spitalul Universitar anunţă licitaţia.
Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti organizează, în calitate de autoritate contractantă, licitaţie pentru achiziţionarea unei instalaţii de rezonanţă magnetică, cu intensitate câmp magnetic de 1.5 T, potrivit anunţului de participare publicat în SEAP cu numărul 137897/03.08.2012.
Precizăm că imagistica prin Rezonanţă magnetică nucleară (RMN) este o investigaţie de mare acurateţe, foarte performantă, care furnizează informaţii mai precise/explicite decât ecografia, radiografia ori tomografia computerizată.
Revenind la instalaţia de RMN, din Caietul de Sarnici aflăm că Spitalul Universitar a vrut să cumpere un echipament RM ultra shore bore de 1.5 T, cu deschidere mare şi adâncime mică, pentru diminuarea sentimentului de anxietate din timpul examinarilor. Tot din Caietul de Sarcini aflăm că sistemul ar fi trebuit să aibă printre altele, antenă cu tehnologie avansată de achiziţie paralelă a imaginilor pentru cap/gât şi studii neurovasculare, antenă pentru coloană cu tehnologie avansată de achiziţie paralelă a imaginilor, antenă cu tehnologie avansată de achiziţie paralelă a imaginilor pentru corp. Consultaţi aici Caietul de Sarcini pentru mai multe informaţii tehnice despre echipamentul de RMN dorit de Spitalul Universitar.
Întorcându-ne contract, anunţul implica încheierea unui acord-cadru cu o durată de 36 de luni de la data la care ar fi fost atribuit.
Valoarea contractului a fost estimată între 8,6 milioane de lei (1,91 mil. euro) şi 18,6 milioane de lei (4,14 mil. euro), cu TVA. Valoarea contractului nu e fermă, întrucât contractul nu a (mai) fost atribuit. Valoarea finală a contractului va fi stabilită când şi dacă va fi atribuit. Găsiţi aici toate detaliile despre licitaţia organizată de Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.
10 august 2012: o firmă din Bucureşti a contestat licitaţia şi a câştigat
SC Siemens SRL din Bucureşti a contestat la CNSC documentaţia de atribuire emisă în cadrul procedurii de atribuire prin licitaţie deschisă a acordului-cadru de furnizare a instalaţiei de rezonanţă magnetică, organizată de Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.
Firma SC Siemens SRL a solicitat Consiliului: „să oblige autoritatea contractantă (adică Spitalul) la modificarea documentaţiei de atribuire, respectiv la anularea caietului de sarcini şi întocmirea unei documentaţii care să respecte principiul proporţionalităţii şi al egalităţii de tratament, precum şi suspendarea procedurii de atribuire„, potrivit deciziei CNSC.
14 august 2012: Consiliul a admis cererea de suspendare a procedurii de atribuire, formulată de SC Siemens SRL.
În urma contestaţiei, CNSC a decis supendarea procedurii de atribuire a acordului-cadru.
Puteţi consulta aici decizia CNSC.
Deznodământ: licitaţia a fost suspendată, drept care echipamentul de RMN nu a mai fost cumpărat de către/la Spitalul Universitar din Bucureşti.