Cum s-a văzut Black Friday în consum. Românii au renunțat la mâncare în favoarea mobilei și a îmbrăcăminții
Black Friday, evenimentul de cumpărături al anului, a venit în 2022 cu o scădere a consumului de alimente, băuturi și tutun cu 1,8% față de luna anterioară, dar cu o creștere de 11,5% la produsele nealimentare, arată un studiu al Institutului Național de Statistică. Vânzările online au crescut și ele exponențial, în noiembrie vs octombrie, cu 76%, după două luni cu creșteri reduse, ce nu au depășit 2,3%. În noiembrie 2021, plusul a fost însă și mai mare, de 78,6% față de luna anterioară.
Per total, în luna noiembrie 2022, volumul cifrei de afaceri a companiilor cu activitate principală de comerţ cu amănuntul cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete a crescut cu 2% comparativ cu luna octombrie 2022.
În 2021, situația a fost similară, cu o creștere moderată, de 2,1% per total, o scădere mai mică pe zona alimentară ( minus 0,8%) și o creștere de numai 5,6% a volumului cifrei de afaceri în zona nealimentară.
Anul trecut, cel mai mult au crescut vânzările ( cu 6,4% față de octombrie) la mobilă, articole de iluminat, aparate electrice. Noiembrie, luna Black Friday, nu a fost însă chiar cea mai bună pentru aceste categorii de produse, în martie, spre exemplu, creșterea fiind de 21% față de luna precedentă.
La îmbrăcăminte, încălţăminte şi produse din piele, INS consemnează o creștere de 3,2% față de octombrie, după o lună cu o dinamică negativă, dar și un plus de 33,3% în aprilie, luna în care BNR a anunțat o rată infație record, de 13,8%. Un an mai târziu, luna cu Black Friday, adusese o scădere a cifrei de afaceri în acest sector, cu 3,5% față de luna anterioară.
În ușoară creștere, cu 2,9% față de octombrie 2022, au fost și vânzările de produse farmaceutice, cosmetice, parfumerie, o categorie cu creșteri lunare constate începând cu iulie. Cu un an în urmă, trendul din noiembrie a fost descendent.
În schimb, au fost scăderi la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule, în magazine specializate (-9,7%).