Românii care au făcut peste suta de milioane de lei din retailul alimentar. Familia Mutu se apropie de 300 de milioane de lei cu Annabella
Oamenii de afaceri vâlceni Dorina şi Dan Mutu, proprietarii lanțului de magazine Annabella SRL, au rămas, conform datelor financiare aferente lui 2018, românii cu cel mai mare business în comerțul alimentar. Potrivit datelor publicate de către Ministerul de Finanțe şi Termene.ro, compania a raportat anul trecut o cifră de afaceri netă de peste 294,6 milioane de lei, cu 15,5% peste nivelul din 2017, urmare a creșterii numărului de magazine până la aproximativ 70. Compania este pe profit, înregistrând un plus de 79,3 milioane de lei, și a făcut istorie în 2016, fiind prima care a dat jos sigla Mega Image în București.
„Reţeaua de magazine Annabella este într-o etapa de extindere şi consolidare, având în planul de dezvoltare o şi mai mare apropiere de client, de schimbările în consum şi de noile trenduri ce apar în retail. Suntem în creştere de business şi prioritatea noastră este de consolidare şi dezvoltare durabilă”, a declarat pentru Economica Dorina Mutu, managerul companiei, la sfârşitul anului 2018.
Annabella este o reţea modernă de retail, prezentă pe piaţa românească din 1994. Reţeaua cuprinde în prezent patru formate diferite: concept store-ul Annabella A-Z, Annabella Fresh – concept special destinat comerţului de fructe şi legume, supermarketul Annabella şi Annabella Expres – magazinul de proximitate.
Din grupul Metro, la un antreprenor român şi unul italian. Real este singurul pe pierdere
Al doilea cel mai mare lanţ de magazine alimentare controlat de un român este pentru al doilea an consecutiv Real Hyper Magazine SRL care administrează fostele magazine Real din Arad, Suceava, Constanța și Oradea, rămase în portofoliul grupului german Metro după tranzacția cu Auchan din 2013. Acestea sunt controlate, potrivit Termene.ro, de către un offshore cipriot, Terazone Enterprises Limited, în spatele căruia s-ar afla şi un cetățean român, Dusan Wilms, fost director general Metro Cash & Carry România. Acesta împarte acţionariatul cu italianul Gerardo Monzillo care este şi administrator. Din datele termene.ro, numele lui Wilms nu figurează în acţionariatul sau printre administratorii companiei.
Se poate spune astfel că rețeaua Real este una parțial autohtonă şi a raportat anul trecut o cifră de afaceri de 240,4 milioane de lei, cu 5,5% mai mică decât cu un an în urmă. Compania a revenit însă pe pierdere în 2018 (în valoare netă de 10,6 milioane de lei), după ce în 2017 ajunsese pe profit (de 31,5 milioane de lei). În 2016 firma a avut pierdere netă de 45,9 milioane de lei.
Au ajuns pe locul trei şi au vândut la Mega Image şi Profi
Fondată la începutul anilor ’90 ca o afacere de familie în domeniul comercializării produselor alimentare, Bertis are peste 500 de salariați o fabrică de prelucrare a cărnii, un atelier de brutărie-patiserie, depozite frigorifice.