Cum s-au descurcat producătorii români din industria alimentară în anul în care profiturile în retail s-au triplat

Cei mai mari cinci jucători cu capital autohton din industria alimentară, cu afaceri de peste 100 de milioane de euro, au raportat anul trecut scăderi ale rulajelor. În anul în care TVA s-a redus la 9%, industria alimentară merge înapoi. 
Alina Stanciu - lun, 06 iun. 2016, 21:02
Cum s-au descurcat producătorii români din industria alimentară în anul în care profiturile în retail s-au triplat

Reducerea TVA la alimente începând cu 1 iunie anul trecut s-a văzut mai puţin în rezultatele celor mai mari cinci companii cu acţionariat autohton din industria alimentară, singurele care au reuşit să treacă pragul de 100 de milioane de euro cifră de afaceri. În timp ce retailerii au avut profituri până la de trei ori mai mari şi cifre de afaceri în creştere, în zona de producţie rulajele au fost în scădere, antreprenorii locali fiind mult mai atenţi la marjele de profit. Situaţia defavorabilă din piaţă, marcată de supraproducţie şi prăbuşirea preţurilor, aproape că a anulat creşterea consemnată de consum. 

Potrivit unei analize realizate de ECONOMICA.NET pe baza cifrelor de afaceri aferente anului trecut, din cele cinci business-uri cu acţionariat românesc şi cu rulaje de peste 100 de milioane de euro, patru au raportat scăderi ale cifrelor de afaceri.  

Astfel, Prutul SA Galaţi, producătorul de ulei vegetal deţinut de Marian Andreev, a raportat anul trecut o cifră de afaceri netă în valoare de 735,6 milioane de lei (aproximativ 165,6 milioane de euro) cu 1,35% mai mică faţă de anul anterior. Profitul companiei aproape că s-a dublat însă, de la 1,8 milioane de lei la 3,5 milioane de lei (plus 95,5%). Rata de profit este însă tot subunitară.

Business-ul Unicarm, cel mai mare producător din industria locală a cărnii, a scăzut anul trecut cu 2,5% faţă de 2014, ajungând la 645,4 milioane de lei (145,3 milioane de euro). Profitul a crescut însă cu 15,7%, până la 4,5% din cifra de afaceri. 

Unicarm Satu Mare, cu activităţi în industria cărnii, a lactatelor, dar şi a cerealelor şi în retail, este deținută de Vasile Lucuţ.

Trans­avia SA, cel mai mare procesator de carne de pui din România, a ajuns anul trecut la afaceri de 462,3 milioane de lei (104,1 milioane de euro) cu 2,9% mai puţin decât în anul anterior. Profitul a scăzut şi el la 56,1 milioane de lei, de la 64 de milioane de lei, compania având o marjă netă de 12,1% din cifra de afaceri.

Transavia SA este deţinută de Ioan Popa alături de alte companii din grup, afacerea cumulată ajungând anul trecut la aproximativ 140 de milioane de euro.

Producătorul de lactate Albalact, deţinut anul trecut de omul de afaceri Raul Ciurtin a avut în 2015 un rulaj de 450,3 milioane de lei (101,4 milioane de euro) cu 5,1% mai mic decât în 2014. Profitul s-a majorat însă la 13,3 milioane de lei, cu 8,2% peste nivelul anului anterior. În 20016, Albalact a anunțat preluarea de către Lactalis.

S.C. Cristim 2 Prodcom S.R.L, cea mai importantă companie din grupul Cris-Tim, deţinut de Radu Timiş, a raportat anul trecut afaceri de 448,2 milioane de lei (100,9 milioane de euro), fiind singura din top cinci cu rulaje mai mari faţă de 2014 (plus 29,1%). Mai mult, compania a trecut anul trecut pe profit – 5 milioane de lei, faţă de un minus de 1,1 milioane de lei cu un an în urmă. Tot grupul Cristim a raportat anul trecut afaceri de aproximativ 105 milioane de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Reţeaua de imagistică dentară DigiRay estimează că va închide 2024 cu afaceri de 7,6 milioane euro, cu 52% mai mari decât în 2023
Reţeaua de imagistică dentară DigiRay estimează că va închide 2024 cu afaceri de 7,6 milioane euro, cu 52% mai mari ...
Conducerea DigiRay, cea mai mare reţea de radiologie și tomografie dentară din România, estimează că firma prin care operează reţeaua va închide anul 2024 cu cifră de afaceri de 7,6......
Războiul viitorului. Conflictul ruso-ucrainian tinde să se transforme într-o luptă între roboți
Războiul viitorului. Conflictul ruso-ucrainian tinde să se transforme într-o luptă între roboți
Rusia și Ucraina folosesc în conflictul dintre ele tot mai mulți roboți, în special, vehicule aeriene, care pot lovi ...
Un oficial BCE lansează un avertisment cu privire la nivelul ridicat al datoriilor guvernamentale
Un oficial BCE lansează un avertisment cu privire la nivelul ridicat al datoriilor guvernamentale
Vicepreşedintele Băncii Centrale Europene, Luis de Guindos, a atras luni atenţia asupra faptului că nivelul ridicat al ...
Dezvoltatorul imobiliar Nusco va lista obligațiuni în valoare de 5 milioane de euro la Bursa de Valori București
Dezvoltatorul imobiliar Nusco va lista obligațiuni în valoare de 5 milioane de euro la Bursa de Valori București
Nusco, unul dintre cei mai importanți și activi jucători de pe piața imobiliară locală, anunță că va lista obligațiuni ...