Cum s-au împărţit banii pe piaţa smartphone-urilor în 2016. Topul câştigătorilor
Apple
Veniturile generate de iPhone în perioada aprilie-iunie, al treilea trimestru al anului fiscal 2016 pentru Apple, au scăzut cu 23% faţă de nivelul din perioada corespunzătoare a anului trecut, de la 31,3 miliarde de dolari la 24 miliarde de dolari. IPhone-ul, principalul motor de creştere al Apple în ultimii nouă ani, care ajunsese să genereze 60% din venituri, a ajuns în acest an produsul cu cea mai abruptă creştere din portofoliul companiei. De vină sunt mai mulţi factori: stagnarea pieţei smartphone-urilor în general, ajunsă la saturaţie; efectul de bază – 2015 a fost un an record pentru companie; şi amânarea achiziţiei unui nou iPhone de către clienţi în aşteptarea noului model.
Numărul de iPhone-uri vândute în perioada analizată a scăzut cu 15% de la an la an, la 40,4 milioane unităţi, faţă de 47,5 milioane unităţi.
Compania a ajuns de asemenea la venituri din servicii de aproape 6 miliarde de dolari în trimestrul aprilie-iunie, în creştere cu 19% faţă de 5 miliarde de dolari în aceeaşi perioadă din 2015.
Apple încearcă să se reinventeze ca furnizor de servicii software şi online, precum streamingul audio-video. La prima vedere, intrarea în marşarier a vânzărilor iPhone, principalul produs al companiei, ar putea încetini avântul şi în zona serviciilor. Apple are însă o bază instalată impresionantă: a vândut până acum peste un miliard de iPhone-uri, astfel că dezvoltarea ca furnizor de servicii nu ar trebui să fie afectată de dinamica vânzărilor de hardware.
Apple va lansa în septembrie iPhone 7, ceea ce ar trebui să aducă un spor semnificativ la vânzări în ultimul trimestru al anului. De remarcat şi că muntele de bani acumulat de companie a scăzut în trimestrul al doilea pentru prima dată în ultimii şapte ani, cu 1,4 miliarde de dolari, la 231,5 miliarde de dolari.
Samsung
Galaxy S7 şi S7 Edge au revigorat profitul Samsung dincolo de cele mai optimiste aşteptări, iar smartphone-urile de preţ mediu şi cele ieftine au ajutat compania să se adapteze cu mai multă uşurinţă la tranziţia pieţei către maturitate şi saturaţie.
Divizia mobilă a Samsung a făcut un profit operaţional de 3,85 miliarde de dolari în trimestrul al doilea al anului, în creştere cu 56% faţă de perioada similară din 2015, în timp ce veniturile au stagnat la 23,7 miliarde de dolari în trei luni. Profitul semnificativ mai mare se datorează în principal ponderii mult mai ridicate a modelului de vârf S7 Edge în total vânzări, dar şi performanţei decente a produselor mai ieftine, potrivit companiei.
Samsung a livrat în trimestrul al doilea 77 de milioane de smartphone-uri în trimestrul al doilea, în creştere cu 5,5% de la an la an, iar cota de piaţă a companiei sud-coreene a ajuns la peste 22%, potrivit estimărilor companiei de cercetare de piaţă IDC.
Samsung mizează în a doua jumătate a anului pe creşterea cererii pentru smartphone-uri şi tablete, iar lansarea, în luna august, a modelului Note 7 ar trebui să contribuie la profitabilitate.
Huawei
Grupul chinez Huawei le suflă de ceva vreme în ceafă celor de la Samsung şi Apple. Compania s-a bazat, în primii ani ca producător de telefoane Android, pe produse cu preţuri cât mai mici. În ultimii doi ani însă, oferta Huawei în zona high-end s-a dovedit foarte convingătoare, compania reuşind inclusiv să-şi adjudece un succes vizibil cu modelul Google Nexus 6P, unul dintre cele mai apreciate smartphone-uri din familia Nexus.
Huawei a reuşit să vândă 32,1 milioane de smartphone-uri în trimestrul al doilea, în creştere cu 8,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut potrivit datelor IDC, iar pentru prima jumătate a anului brandul chinez a raportat o creştere de 25% a volumului livrărilor.
Vânzările generate de divizia de produse consumer a Huawei (anterior smartphone-urilor, compania era cunoscută ca furnizor de echipamente pentru reţele mobile) au crescut cu 41% în primul semestru, la 11,6 miliarde de dolari, în principal datorită creşterii puternice a cotei de piaţă în zona smartphone-urilor scumpe, mai ales în Europa, unde compania a reuşit să penetreze viguros piaţa datorită acordurilor de promovare încheiate cu operatorii.
Compania nu a raportat separat venituri şi profit pentru trimestrul al doilea.
HTC şi LG
Chiar dacă au ieşit din top 5 producători de smartphone-uri la nivel mondial, devansate de Oppo şi Vivo, două branduri mai puţin cunoscute în Europa, HTC şi LG rămân interesante prin inovaţiile pe care le-au promovat în acest an.
LG propune în acest an, prin G5, primul smartphone modular destinat pieţei de larg consum. Partea de jos a telefonului poate fi schimbată pentru a instala un modul foto mai performant, componente audio mai de calitate, o baterie mai mare sau alte accesorii. Este singurul flagship din 2016 cu baterie care poate fi schimbată cu uşurinţă de utilizator, fără a merge în service.
HTC mizează în 2016 pe modelul HTC 10, care se încadrează, ca specificaţii hardware, în divizia ocupată de „campionii” Samsung S7 şi Huawei P9, fără a încerca prea tare să se diferenţieze.
Telefoanele HTC, odată pionierul smartphone-urilor Android, au devenit însă mai puţin importante: compania a lansat casca pentru realitate virtuală Vive, iar preţul acţiunilor a sărit de la aproximativ 40 de dolari taiwanezi în vara anului trecut la 95 de dolari taiwanezi în prezent, cu un maxim de 125 de dolari taiwanezi în martie. Realitatea virtuală nu a dat încă vreun produs de larg consum, însă este un fel de El Dorado al industriei high-tech – fonduri de investiţii şi companii aruncă cu bani în proiecte VR, în speranţa că vor găsi prima aplicaţie comercială de succes.