Cum s-au împărţit gazele ieftine pentru apă caldă şi căldură: Romgaz duce greul, Petrom e avantajată

Economica.net
24 04. 2019
elcen_67584394576584934857894_14673100

ANRE a alocat, lunar, cantităţile, pe baza portofoliului de clienţi şi contracte existente al fiecăruia dintre cei doi producători. În baza acestora, Romgaz trebuie să vândă la preţul de 68 de lei, aproape 8,2 TWh nde gaz producătorilor de energie termică pentru populaţie, iar Petrom doar 3,42 TWh, pe lângă ce trebuie să vândă furnizorilor pentru consumul populaţiei.

Deci, grosier, Romgaz trebuie să vândă centralelor termice de două ori şi jumătate mai mult gaz decât Petrom, iar problema pentru producătorul de stat nu este legată neapărat de cantitate, cât de clienţii cărora le vinde acest gaz.

Din cele 8,2 TWh de gaz, Romgaz vinde aproape 3,7 TWh către Electrocentrale Bucureşti (Elcen), societatea care asigură apa caldă şi căldura pentru Capitală, care este în insolvenţă. În plus, Elcen are mari problem cauzate de relaţia cu RADET, regia de termoficare a Primăriei, (care este în faliment, dar decizia este momentan suspendată) din cel puţin două mari motive: are de recuperat 3,7 miliarde de lei, datorie veche şi riscă să mai acumuleze alte creanţe asupra RADET, în condiţiile în care Primăria Bucureştiului încă întârzie să plătească subvenţia substantială pentru energia termică de care beneficiază cetăţenii Bucureştiului.

Deci pot fi situaţii în care Elcen să nu poată plăti la timp banii pentru gazul livrat de Romgaz, în condiţiile în care în acest an nu s-a mai plătit gazul în avans, ca anii trecuţi.  

Iar Elcen nu este singurul client problematic. Romgaz mai are alocate cantităţi de gaze pentru Electrocentrale Constanţa, Electrocentrale Oradea (poate cel mai puţin problematic client mare) şi Complexul Energetic Hunedoara.

Petrom nu avea contracte cu marii producători de energie termică de stat şi de aceea nu are alocate cantităţi atât de mari. Cea mai mare parte a gazelor pentru termie este alocată furnizorilor mari Engie şi E.On şi societăţii private Veolia Energie România, în acest ultim caz cel mai probabil pentru gazele necesare producerii de apă caldă şi căldură pentru oraşul Ploieşti. Aceşti trei clienţi au alocaţi 2,6 TWh de gaz din toată cantitatea pe care trebuie să o vândă Petrom pentru acest tip de consumatori, de 3,42 TWh.