Cum să construiești o structură IT sigură pentru afacerea ta? 3 sfaturi

Succesul afacerii tale se bazează pe soluțiile de securitate cibernetică în care investești. Dacă vrei să construiești o structură IT sigură pentru fluxurile de lucru ale celor din echipa ta, atât intern, cât și în legătura cu furnizorii, partenerii sau clienții voștri, descoperă mai jos cele 3 sfaturi de business din acest articol.
Ion Dobreanu - mie, 05 iun. 2024, 10:21
Cum să construiești o structură IT sigură pentru afacerea ta? 3 sfaturi

1. Evaluează cu atenție nevoile afacerii tale

Găsirea soluțiilor de securitate IT, ideale pentru dinamica unui anumit tip de business, are la bază un proces complex. Însă acest efort este esențial pentru a asigura eficiența structurii respective. Analiza detaliată a proceselor interne de gestionare a proiectelor, a mecanismelor de marketing și vânzări, precum și a modului în care datele sunt stocate și accesate, oferă o imagine clară asupra nevoilor de securitate cibernetică pe care le poate genera un business.

De asemenea, evaluarea resurselor disponibile este esențială în procesul de evaluare a nevoilor pe zona de IT. Față de bugetul disponibil pentru investiții în IT, este important să ai în vedere timpul și personalul disponibil pentru implementarea și gestionarea soluțiilor respective, precum și nivelul de expertiză existent în cadrul afacerii.

Înainte de a face o investiție semnificativă într-o soluție IT, este recomandat să o testezi în prealabil. Testarea îți poate oferi o mai bună înțelegere a compatibilității cu specificul afacerii tale si, mai mult decât atât, asigură o optimizare a bugetului de investiții pe această zonă.

2. Implementează o politică de securitate IT în companie

O astfel de politică pentru securitatea IT în cadrul unei companii se construiește în jurul unui set de reguli și proceduri, ce acoperă o serie de aspecte-cheie precum: utilizarea adecvată a dispozitivelor fizice și mobile, protecția datelor, accesul la informații, politicile de securitate pentru tranzacțiile online, în conformitate cu Regulamentul GDPR, măsurile luate în timp real, în cazul unor breșe de securitate etc.

Trainingurile oferite celor din echipă sunt vitale pentru menținerea unei structuri IT sigure în companie. De altfel, studiile arată că majoritatea problemelor de risc de securitatea cibernetică a unei entități comerciale sunt cauzate de eroarea umană.

În cadrul unor seminarii periodice organizate la sediul firmei, poți invita diferiți speakeri sau chiar pe cei care au implementat politicile de securitate cibernetică în cadrul afacerii tale, pentru a le povesti colegilor despre importanța acestora și consecințele nerespectării lor.

Monitorizarea și actualizarea regulată a politicilor de securitate IT sunt, de asemenea, esențiale pentru a asigura eficiența și relevanța lor. Acest lucru poate implica revizuirea periodică a seturilor de reguli și proceduri, efectuarea de teste de securitate și revizuirea incidentelor de securitate pentru a identifica domeniile care necesită îmbunătățiri.

3. Construiește un calendar de auditări pe securitate IT

Efectuarea unui audit de securitate IT include etapa de evaluare a politicilor și procedurilor de securitate existente, pentru a se testa dacă acestea sunt actualizate și respectate, în cadrul operațiunilor de zi cu zi ce pot afecta securitatea cibernetică a unei companii. Sunt testate diferitele vulnerabilități ale sistemului, cu ajutorul unor instrumente specifice. Verificarea accesului pe diferite platforme și examinarea înregistrărilor sistemului sunt, de asemenea, părți esențiale ale procesului.

După efectuarea auditului, rezultatele trebuie interpretate corect, pentru a se construi un plan de acțiuni. Exemple: actualizarea politicilor și procedurilor, rezolvarea vulnerabilităților identificate în ecosistemul IT al companiei, îmbunătățirea modalităților prin care se poate realiza accesul online în programe de lucru sau platforme de tip cloud. Evident, suportul specialiștilor în securitate cibernetică este o resursă extrem de importantă pentru acest proces, indiferent de business.

Frecvența cu care se realizează auditările IT la nivel de companie poate varia, în funcție de complexitatea și specificul unei afaceri, sau de riscurile cibernetice la care este expusă entitatea respectivă. Întregul proces poate fi reluat semestrial, trimestrial sau anual, fie de specialiști angajați în cadrul departamentului IT al companiei, fie prin externalizarea acestui serviciu important.

Vrei să investești în tehnologii fără griji? Vodafone Smart Protect este o soluție de securitate cibernetică bazată pe licențe de securitate F-Secure, care asigură protecția dispozitivelor fixe (desktop) și mobile (laptop, smartphone, tabletă) împotriva diferitelor riscuri de securitate cibernetică și amenințări online.

Vodafone Smart Protect asigură protecție antivirus, anti-malware, anti-spyware, anti-ransomware și protecția tranzacțiilor bancare. În plus, pachetele Vodafone Smart Protect Plus includ și o licență Smart ID Protection care asigură protecție împotriva utilizării neautorizate pentru două adrese de e-mail personale.

Alege pachetul Vodafone Smart Protect cu numărul de licențe potrivit, comandă-l rapid și construiește o structură IT sigură pentru afacerea ta!

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada A1 Sibiu – Pitești: Porr a forat 1.000 din cei 1.350 de metri ai Tunelului „Daniela” – secretar de stat
Autostrada A1 Sibiu – Pitești: Porr a forat 1.000 din cei 1.350 de metri ai Tunelului „Daniela” – ...
Constructorul austriac Porr a a atins astăzi o bornă importantă pe șantierul secțiunii 4 Tigveni - Curtea de Argeș a A1 Sibiu - Pitești, a anunțat joi secretarul de stat în Transporturi,......
Un nou parc în București. Primele imagini, cum va arăta
Un nou parc în București. Primele imagini, cum va arăta
Parcul Grozăvești a intrat în linie drepată, a scris pe pagina sa de facebook primarul sectorului 6 al Capitalei, Ciprian ...
Supernova Constanța își extinde oferta de magazine și servicii. Printrea acestea Studioul de Planificare și Comandă IKEA, Animax și Tedi
Supernova Constanța își extinde oferta de magazine și servicii. Printrea acestea Studioul de Planificare și Comandă ...
Centrul comercial Supernova Constanța anunță extinderea portofoliului prin deschiderea unor noi magazine, cu scopul de ...
Ministrul Energiei a semnat joi două contracte de finanțare prin PNRR pentru dezvoltarea de instalații de stocare
Ministrul Energiei a semnat joi două contracte de finanțare prin PNRR pentru dezvoltarea de instalații de stocare
Ministrul Energiei Sebastian Burduja a semnat joi două contracte de finanţare prin Investiţia 4.3 şi un contract prin ...