Cum să construim echipe agile care excelează într-un mediu multicultural

Bucureștiul devine rapid un hub regional pentru multe industrii. De exemplu, IT, tehnologia și serviciile de externalizare sunt industrii în care creșterea este rapidă, iar tendința este de a vedea din ce în ce mai mulți investitori care se îndreaptă către acest oraș. Ca rezultat al investițiilor de peste două decenii, observăm acum o creștere accentuată, care pune Bucureștiul la egalitate cu centrele tehnologice tradiționale din Europa, precum Berlin.
Andrei Romanescu
Lidia Neagu -
mar, 05 oct. 2021, 16:30
Cum să construim echipe agile care excelează într-un mediu multicultural

Material de opinie de Andrei Romanescu, Managing Director Veeam Software.

Nevoia de atragere de noi și diverse talente este foarte mare și vedem din ce în ce mai mulți candidați din străinătate începând o nouă viață aici. Îi putem observa pe străzile Bucureștiului și în noile clădiri de birouri. La Veeam București, întâmpinăm abilitățile, experiențele diferite și cultura acestora, continuând să construim împreună o echipă agilă, diversă și rezilientă.

Multe studii și articole au arătat că un mediu de lucru multicultural poate aduce diverse avantaje angajaților, clienților și partenerilor companiei. Un bun exemplu este studiul „Promovarea inovației printr-o forță de muncă diversă”, realizat de Forbes, care arată că „cel mai bun mod de a asigura dezvoltarea de idei noi este printr-o forță de muncă diversă și incluzivă”. Prin urmare, de-a lungul timpului s-a demonstrat că multe lucruri bune din interiorul companiilor merg mână în mână cu a avea echipe din diferite culturi și cu experiențe din întreaga lume. Și în prezent, cred că, odată cu evoluția tehnologică, nu mai contează de unde lucrăm, deoarece este mai ușor să activăm de oriunde și cu colegii din alte culturi, iar multiculturalismul pare să fie o cheie pentru succesul viitor.

Primul și probabil cel mai important beneficiu al adoptării unei culturi a diversității la locul de muncă este pasul înainte spre consolidarea unei companii competitive și de succes la scară internațională. Sunt foarte convins de faptul că oamenii diferiți pot aduce împreună idei, talente, experiențe și abilități diferite și pot ajuta compania să crească. Al doilea, dar la fel de important, așa cum arată Harvard Business Review, în articolul numit „Multiplele diferențe ale diversității la locul de muncă”, este că echipele cu membri din medii și experiențe multiple sunt mai creative atunci când vine vorba de inovație și rezolvarea problemelor.

Construirea unui hub al diversității în București
Am avut ocazia să mă bucur de o experiență internațională, trăind și lucrând în Canada mai bine de trei ani. Această experiență m-a ajutat să apreciez diferite culturi, idei, moduri de a rezolva aceeași situație. Fac tot posibilul să transmit aceste valori tuturor angajaților noștri, dar mai ales celor noi, pe care, în cadrul sesiunilor de onboarding, îi încurajez să abordeze cu entuziasm diversitatea noastră culturală, întrucât, în ​​loc să mergem în 23 de țări diferite și să învățăm despre fiecare pe rând, ei pot lucra la Veeam și astfel pot beneficia de această oportunitate bogată în fiecare zi.

La Veeam am înțeles încă de la început cât de importante sunt beneficiile recrutării și reținerii unei echipe diverse de angajați, astfel încât filiala din România a Veeam Software, cea mai mare din EMEA, care funcționează din 2015, găzduiește 23 de naționalități, vorbind 19 limbi diferite. Această varietate internațională oferă oportunități multiculturale și o cultură de cooperare unică și putem spune cu mândrie că diversitatea echipei noastre este ceea ce face din București un centru de succes.

La nivel de companie, complexitatea echipei se reflectă în unele domenii cheie: înțelegerea pieței locale de către echipa noastră de vânzări ne-a făcut mai competitivi și mai profitabili, sensibilitatea noastră culturală și conștientizarea diferențelor culturale locale sunt competențe cheie care ajută echipele de marketing să se adapteze și să ofere clienților o experiență cât mai personalizată, iar expunerea internațională a Veeam și cultura învățării pot fi traduse în perspective diferite, care aduc noi posibilități de dezvoltare colegilor noștri. Echipa regională Veeam EMEA este unită de un set de valori care ne fac să fim foarte performanți. Acestea sunt: agilitatea, disciplina și determinarea. În timp ce fiecare angajat aduce un set unic de experiențe, capabilități și abilități, prin acceptarea
diferențelor tuturor și valorificarea puterii lor, Veeam construiește o cultură care adoptă mentalitatea One Veeam Team. O cultură a valorilor comune și un set de obiective strategice reprezintă o formulă câștigătoare pentru o echipă de succes.

Desigur, echipele diverse vin, de asemenea, cu unele provocări, cum ar fi stiluri de lucru diferite, nevoia de adaptare continuă la diferite culturi sau moduri diferite de a se face vizibile. Ar trebui să fim întotdeauna conștienți de aceste diferențe și să găsim soluții personalizate. De exemplu, în Veeam, desfășurăm anual sondajul nostru global de satisfacție a angajaților, oferind fiecărui Veeamer șansa de a fi auzit. În fiecare an apar diferite tendințe în urma acestuia, pe baza cărora acționăm și oferim schimbări pozitive angajaților noștri – îmbunătățim satisfacția la locul de muncă, creștem nivelul de angajament și continuam ceea ce facem bine.

Pe scurt, progresul tehnologic, globalizarea economică, dar și evenimentele neașteptate, cum ar fi pandemia de coronavirus, care a afectat întreaga lume, au eliminat granițele forței de muncă. Astăzi, putem avea angajați de pe toate continentele în aceeași echipă, toată lumea poate lucra de la distanță și cu toate astea, având o echipă unită, care generează rezultate excelente pentru companie.

Te-ar mai putea interesa și
Ministrul Rafila: Am cumpărat circa 350 de incubatoare noi
Ministrul Rafila: Am cumpărat circa 350 de incubatoare noi
Ministerul Sănătăţii a cumpărat circa 350 de incubatoare noi şi mai multe ambulanţe de tip ATI pentru transportul nou-născuţilor către maternităţi de grad superior, a anunţat ministrul......
CNPP: Numărul beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a scăzut, în octombrie, cu 2.322 persoane
CNPP: Numărul beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a scăzut, în octombrie, cu 2.322 persoane
Numărul total al beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a fost, în octombrie 2024, de 925.865 persoane, ...
Nicolae Ciucă: Doar PNL poate sparge planul toxic dintre PSD şi AUR
Nicolae Ciucă: Doar PNL poate sparge planul toxic dintre PSD şi AUR
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, candidat la Preşedinţia României, consideră că doar partidul pe care îl conduce ...
ONRC: Numărul firmelor dizolvate, în creştere cu aproape 7% în primele nouă luni din 2024
ONRC: Numărul firmelor dizolvate, în creştere cu aproape 7% în primele nouă luni din 2024
Numărul firmelor dizolvate a crescut cu 6,92%, în primele nouă luni din 2024, până la 30.094, faţă de 28.146 în perioada ...