Cum să eviţi compromiterea datelor personale din computer

Majoritatea utilizatorilor nu fac diferenţe între datele lor personale şi informaţiile de la locul de muncă şi, adesea, le păstrează pe acelaşi dispozitiv, potrivit unui studiu efectuat de O+K Research pentru Kaspersky Lab.
Economica.net - joi, 04 oct. 2012, 12:40
Cum să eviţi compromiterea datelor personale din computer

Aproximativ 42% dintre respondenţi au afirmat că utilizează un singur laptop, oferit de angajator sau achiziţionat de ei, atât pentru activităţi legate de serviciu, cât şi în interes personal.

Pentru a controla folosirea dispozitivelor personale în activităţile de serviciu, este necesară implementarea unei politici de securitate a companiei şi folosirea soluţiilor de protecţie potrivite.

Utilizatorii trebuie, de asemenea, să se gândească la protejarea atât a informaţiilor personale, cât şi a celor ale companiei.

Niciodată nu vă bazaţi pe soluţiile antivirus gratuite pentru că oferă protecţie limitată fără a conţine componente principale care să te pună în gardă în faţa noilor ameninţări informatice.

Studiul arată că 27% dintre posesorii de computere Apple şi 25% dintre posesorii de alte laptopuri folosesc dispozitivele şi pentru activităţi de serviciu. Un laptop personal, care nu este protejat corespunzător de ameninţările din mediul cibernetic. În general computerele companiilor sunt ţinta cea mai frecventă a criminalităţii cibernetice, iar folosirea computerului personal în interes de serviciu nu numai că pune în pericol datele personale stocate pe dispozitivul respectiv, dar şi întreaga reţea de computere a companiei.

Situaţia opusă, în care un computer de serviciu este folosit acasă, este mai puţin întâlnită (15% şi respectiv 17%), dar nu este mai puţin periculoasă pentru datele companiei.

În cazul dispozitivelor mobile, aproape o treime dintre respondenţi utilizează smartphone-urile şi tabletele atât pentru divertisment, cât şi pentru muncă. 26% dintre utilizatorii de Blackberry, care au achiziţionat telefonul pentru uz personal, îl folosesc şi pentru serviciu, iar 18% dintre telefoanele de serviciu sunt, de asemenea, folosite în scop personal. Concluzia cheie este că o varietate de dispozitive – de la PC-uri, la telefoanele mobile – sunt folosite pentru a procesa informaţiile companiei.

Potrivit O+K Research, 35% dintre posesorii de tablete utilizează dispozitivele pentru a păstra corespondenţa de serviciu, iar 20% dintre respondenţi stochează informaţiile necesare pentru a accesa de la distanţă reţeaua locală a companiei.

Aproximativ 19% dintre utilizatorii de smartphone-uri păstrează parole de la serverul e-mailului de serviciu în memoria telefoanelor. Pentru 14% dintre aceştia, informaţiile stocate pe aceste dispozitive includ parole de înregistrare pentru accesul de la distanţă la VPN. În mod natural, în cazul infectării, pierderii sau furtului dispozitivelor, aceste informaţii pot deveni un câştig important pentru infractori sau alte persoane răuvoitoare.

 

Citeşte şi Cinci lucruri pe care să le ai în minte atunci când intri pe internet

Te-ar mai putea interesa și
EXIT POLL Primele rezultate. Cât au obținut Nicușor Dan și George Simion în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Primele declarații
EXIT POLL Primele rezultate. Cât au obținut Nicușor Dan și George Simion în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Primele ...
Nicușor Dan este în fața lui George Simion în exit poll-urile de după turul 2 al alegerilor prezidențiale, care nu măsoară însă voturile din străinătate. Simion revendică însă el......
Semne ale „interferenței ruse” în alegeri – Ministerul de Externe
Semne ale „interferenței ruse” în alegeri – Ministerul de Externe
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), Andrei Ţărnea, a afirmat că au fost detectate semne ale ...
J.D. Vance şi Von der Leyen au discutat la Roma despre dezacordurile comerciale între SUA şi UE
J.D. Vance şi Von der Leyen au discutat la Roma despre dezacordurile comerciale între SUA şi UE
Vicepreşedintele american J.D. Vance a descris duminică Uniunea Europeană drept "un aliat important" al SUA, recunoscând ...
UPDATED Fondatorul Telegram afirmă că a refuzat cererea unei ţări de a „reduce la tăcere” vocile conservatoare în România, spune Reuters. De ce ar putea fi o știre falsă
UPDATED Fondatorul Telegram afirmă că a refuzat cererea unei ţări de a „reduce la tăcere” vocile conservatoare ...
Fondatorul aplicaţiei de mesagerie Telegram, Pavel Durov, a scris duminică într-un mesaj pe această platformă că a ...