Cum să începeţi să vindeţi online cu WooCommerce?
Pasul 1: Stabiliti-va publicul
Alocati-va timp pentru a parcurge procesul de identificare a publicului potrivit. Acesta va aduce beneficii fiecarui pas pe care il veti face de-a lungul dezvoltarii afacerii dvs. si va va ajuta sa va identificati nisa pentru a imbunatati viitoarele eforturi de marketing.
Daca nu aveti in vedere un anumit produs, incepeti cu ceva care va intereseaza. Dupa ce v-ati ales publicul, identificati problemele sau nevoile acestora. Au nevoie de haine mai confortabile? Cauta o solutie pentru a reduce stresul? Cauta modalitati de a se conecta cu oameni care le impartasesc interesele?
Pasul 2: Alegeti produsele pe care le vindeti
O etapa la fel de importanta ca identificarea publicului este decizia privind ce produse veti vinde:
Produse artizanale
Sunt articole pe care le creati singuri, cum ar fi bijuterii, imbracaminte, articole din hartie, decor din lemn sau preparate alimentare. Aceasta este o optiunea recomandata daca sunteti priceput intr-un astfel de domoeniu sau daca doriti un control deplin asupra productiei si cautati costuri mai mici de pornire. Dezavantaje: poate fi mai greu sa valorificati succesul. Dezvoltarea poate fi dificila atunci cand creati personal fiecare produs.
Produse fabricate
Puteti sa incepeti sa vindeti online articole create in-house sau de catre o terta parte care sunt stocate, vandute si expediate de dvs. Acestea includ haine, incaltaminte, produse de machiaj, electronice sau piese auto. Este o optiune excelenta daca nu puteti produce personal un produs fizic sau daca doriti sa va dezvoltati. Acest lucru implica costuri mai mari de pornire deoarece va trebui sa achizitionati inventar in avans.
Produse digitale
Acestea sunt articole care sunt livrate online fara un format fizic, cum ar fi carti electronice, muzica, cursuri online, programe de tip membership si videoclipuri de antrenament. Produsele digitale sunt scalabile si au de obicei costuri reduse de pornire si costuri minime de productie.
Produse dropshipping
Acestea sunt articole fabricate, depozitate si expediate de o terta parte, cum ar fi tricouri, autocolante si huse pentru telefon. Aceasta optiune nu necesita produse de inventar si de expediere, dar va restrange controlul.
Servicii
Acestea sunt sarcini care sunt efectuate pentru clienti fara nicio componenta fizica. Exemple includ programare web, coaching, consultanta, design grafic, planificare de evenimente, rezervari la hoteluri si design interior. Putet efectua aceste servicii virtual sau personal.
Retineti ca afacerea dvs. nu trebuie sa aleaga una dintre aceste cinci optiuni – sunt doar cateva exemple. Puteti incerca domeniu sau idee pe care le considerati ca potrivite pentru business-ul dvs.
Pasul 3: Pornirea afacerii
Dupa ce ati ales produsele pe care le veti vinde urmatorul pas va fi sa puneti la punct aspectele administrative. Este preferabil sa apelati la un specialist (avocat, companie specializata, etc.)
Luati toate masurile legale necesare
Cerintele legale variaza in functie de locatia afacerii dvs. Va trebui sa va inregistrati legal afacerea, sa obtineti un cod de inregistrare fiscala sau sa obtineti licentele necesare.
Deschideti un cont bancar
Desi ar putea parea usor sa incepeti cu un cont bancar existent exista multe motive justificate pentru a va separa conturile personale si de afaceri:
- Protectie. Separarea conturilor va ajuta sa va protejati activele personale de raspunderea comerciala.
- Simplitate. Conturile combinate fac contabilitatea si impozitele mult mai complexe.
- Beneficii suplimentare. Un cont de afaceri separat va permite sa activati un card de credit, sa creati un istoric de credit pentru compania dvs. si sa solicitati imprumuturi si linii de credit.
Decideti strategia de preturi pentru produse
Inainte de a va construi website-ul detaliati strategia de stabilire a preturilor. Cat de mult doriti sa percepeti pentru produse? Cum doriti sa structurati platile? Iata cateva optiuni:
- Plati unice. Aplicati costurile integrale pentru produsele dvs. in momentul achizitiei.
- Abonamente. Generati venituri recurente taxand lunar sau anual.
- Planuri de plata. Permiteti clientilor sa isi achite achizitiile in timp / rate.
Pasul 4: Construirea magazinului online
Construirea unui magazin online implica la randul sau cateva etape importante pentru succesul sau.
Incepeti cu fundatia site-ului dvs. web
-
Achizitionati un nume de domeniu si un serviciu de gazduire web
Primul pas este verificarea si cumpararea unui nume de domeniu web – adresa URL pe care o tasteaza in browser utilizatorii pentru a ajunge la site-ul dvs. web. Alegeti ceva care va reprezinta afacerea si care este usor de retinut. Incercati sa evitati numerele si cuvintele greu de scris.
Gazda dvs. web este locul in care se va dezvolta website-ul dvs. – va stoca toate fisierele site-ului dvs. web si le va afisa vizitatorilor din intreaga lume. Serviciu de gazduire web are impact asupra securitatii si vitezei website-ului. Prin urmare, un plan de gazduire web optimizata pentru WordPress si WooCommerce este recomandat.
-
Instalati WordPress
WordPress este o platforma gratuita de construire a site-urilor web conceputa pentru a fi accesibila persoanelor cu experienta tehnica de orice nivel. Include un editor care va permite sa creati pagini fara a fi necesare cunostinte de codare si este complet personalizabil.
Cu ajutorul plugin-urilor puteti adauga functionalitati suplimentare website-ului. Aceasta flexibilitate si usurinta in utilizare este exact motivul pentru care peste 37% din website-urile de pe Internet sunt construite cu WordPress.
-
Instalati WooCommerce
WooCommerce este o platforma de comert electronic creata special pentru WordPress. Aceasta va ofera toate instrumentele de care aveti nevoie pentru a vinde online: adaugati produse, incasati plati, configurati transportul, creati conturi de clienti si multe altele.
Puteti alege dintre sute de extensii pentru a va extinde functionalitatile magazinului iar acesta creste impreuna cu afacerea dvs.
-
Alegeti o tema
Tema WordPress defineste designul si aspectul site-ului dvs. Exista mii de optiuni gratuite si platite insa tineti cont ca este important sa alegeti ceva care arata bine pe toate dispozitivele, se integreaza cu WooCommerce si arata profesionist.
-
Alegeti un procesator de plati cu cardul
Un procesator de plati cu cardul este un serviciu specializat care proceseaza platile cu cardurile bancare in numele dvs. WooCommerce se integreaza cu mai multe gateway-uri de plata astfel incat procesul de configurare este simplu si rapid.
-
Configurati taxele
Orice afacere trebuie sa plateasca taxe si in majoritatea cazurilor sa perceapa cel putin TVA. In functie tipul afacerii dvs. puteti configura regulile de txaxre in functie de cerintele legale.
-
Extindeti magazinul online
Piata WooCommerce are sute de extensii gratuite si premium care ofera functionalitati suplimentare pentru magazinul dvs. online. Majoritatea extensiilor includ documentatie detaliata si asistenta pentru implementare.
Adaugati continutul website-ului
-
Creati paginile
Paginile au continutul cheie al site-ului dvs. web – produse, informatii despre dvs., magazinul dvs. si politicile dvs Exista o structura minimala de care trebuie sa tineti cont:
- O pagina principala (Homepage) care prezinta (de obicei) ofertele si produsele cele mai importante
- O pagina cu informatii (About us) despre afacerea, misiunea si istoria dvs.
- O pagina de contact (Contact us) pentru a ajuta clientii sa ia legatura cu dvs.
- O pagina cu raspunsuri la intrebari frecvente
- O pagina a politicii de confidentialitate cu detalii despre modul in care gestionati datele clientilor.
-
Creati produsele
Paginile de produse contin setari specifice pentru vanzarea online: preturi, stocuri, dimensiuni, categorii etc.
Exista mai multe tipuri de produse pe care le puteti configura; cele mai comune tipuri sunt:
- Produse simple: fara optiuni, cum ar fi o carte
- Produse variabile: produse care au optiuni din care clientii pot alege, cum ar fi un tricou cu mai multe dimensiuni si culori
Daca vindeti servicii mai degraba decat produse fizice, procesul de configurare este foarte similar.
Pasul 5: Expediati produsele si finalizati comenzile
Odata ce magazinul dvs. este aproape gata, urmatorul pas este sa determinati cum veti livra produsele. Iata cateva lucruri de luat in considerare:
-
Managementul inventarului
Cum doriti sa stocati produse? Optiunile includ:
- Auto-depozitare. Stocati produse la domiciliu sau la sediul companiei. Acest lucru este minunat pentru intreprinderile noi sau mici.
- Depozitare traditionala. Stocati produsele intr-un spatiu dedicat, cum ar fi un depozit sau o unitate de depozitare. Acest lucru va ofera mai mult spatiu si control, dar este mai scump decat auto-depozitarea.
- Dropshipping. Furnizorii dvs. le vor fabrica si livra clientilor. Aceasta este o solutie accesibila, dar pierdeti din control.
Alocati-va timp pentru a configura un sistem de gestionare a stocurilor care va asigura ca nu vindeti niciodata un articol care nu este in stoc.
-
Expedierea
Atunci cand incepeti sa vindeti online si in cazul in care vindeti produse fizice este important sa le livrati clientilor in siguranta, rapid si la preturi accesibile. Puteti seta preturi fixe, sa oferiti transport gratuit sau sa calculati pretul livrarii pe baza unor factori precum greutatea, dimensiunea, distanta sau viteza de livrare.
Tineti cont si de ambalarea produselor. Daca vindeti articole fragile asigurati-va ca sunt protejate in timpul procesului de expediere. Daca vindeti articole perisabile, asigurati-va ca asigurati conditiile optime (temperatura adecvata) de transport.
Pasul 6: Comercializati produsele
In cele din urma va trebui sa va prezentati produsele in fata potentialilor clienti. Exista o multime de metode de marketing si va fi nevoie de unele incercari si erori pentru a gasi combinatia potrivita pentru produsele dvs. si publicul tinta. Iata cateva optiuni comune (si eficiente!):
-
Optimizarea pentru cautare in motoarele de cautare (SEO)
Atunci cand cineva va cauta produsele sau cauta cuvinte similare in Google sau alte motoare de cautare.
-
Cautare platita
Platiti pentru vizibilitate in motoarele de cautare atunci cand cineva cauta termeni legati de ceea ce vindeti.
-
Content marketing
Creati continut scris si vizual care va educa publicul tinta, il atrage pe site-ul dvs. sau ii convinge sa faca o achizitie. Blogurile sunt instrumente utile in aceasta situatie.
-
Social media marketing
Distribuiti postari de pe blog, sfaturi si recomandari cu fanii si urmaritorii dvs. de pe platforme precum Twitter sau Facebook sau platiti pentru a ajunge la ele.
-
Email marketing
Urmariti clientii existenti sau potentiali, impartasiti reduceri si oferte si recuperati cosurile abandonate.
Cand incepeti o afacere online, si in calitate de proprietar de magazin online, puteti face ceea ce va place. Puteti rezolva problemele clientilor si va puteti conecta cu persoane care iubesc aceleasi lucruri ca dvs.
Iar pornirea unui magazin online nu trebuie sa fie complicata. WooCommerce ofera toate instrumentele si informatiile de care aveti nevoie pentru a va lansa magazinul si pentru a ajunge la clienti noi.