Cum să plasezi inteligent bani la Bursă: soluţii pentru toate tipurile de investitori
Reputatul investitor american Benjamin Graham spunea că cei care investesc la bursă se împart în două categorii: defensivi şi întreprinzători. Spre deosebire de teoria modernă care defineşte tipologii în funcţie de toleranţa la risc – investitorul defensiv fiind mai puţin tolerant la risc, iar investitorul întreprinzător fiind dispus să rişte mai mult pentru a câştiga mai mult – Graham crede că succesul unui plasament depinde în primul rând de timpul alocat pentru analizarea investiţiei şi mai puţin de toleranţa pe care o ai faţă de risc. Mai mult,în funcţie de disponibilitatea de timp a fiecaruia, acesta propune şi o soluţie investiţională astfel încât riscurile să fie minime.
Citeşte şi Cum să ieşi din impas atunci când joci pe Bursă. Soluţiile la cele mai frecvente greşeli ale investitorilor
„Pentru Graham, investitorul defensiv este persoana care nu are foarte mult timp la dispoziţie
pentru a se ocupa de propriile investiţii. Acestora le recomandă să aloce între 25 şi 50% din activele disponibile în fonduri de acţiuni şi ETF-uri (exchange traded funds) şi să plaseze restul banilor în titluri de stat şi/sau depozite bancare”, spun specialistii Tradeville.
Pentru cei cu şi mai puţin timp, soluţia ar putea veni din partea unui administrator de fonduri. În
acest caz, tot ce trebuie să facă investitorul este să monitorizeze din când în când evoluţia fondurilor în care şi-a plasat banii. Timpul alocat este astfel minim, iar investiţia nu este prejudiciată de lipsa de experienţă. Alegerile sunt făcute de profesionişti în domeniu care acţionează atât pe baza unor cunoştinţe aprofundate cât şi având în spate o practică îndelungată.
Divizia de fonduri a grupului Tradeville, SAI Vanguard Asset Management, oferă investitorilor două fonduri: ETF BET Tradeville şi Global Investing Fund.
În ceea ce priveşte investitorul întreprinzător, care îşi permite să aloce zilnic timp pentru a găsi
oportunităţi de investiţie, acesta ar putea avea succes alocând până la 75% din portofoliu în acţiuni şi instrumente derivate şi păstrând minimum 25% în titluri de stat şi depozite bancare.
Pentru investitorii care preferă investiţia directă la bursă, primul pas constă în alegerea unui broker care să îi fie partener pe drum lung. Practic, brokerul îi va oferi un serviciu personalizat, îl va sfătui în privinţa celor mai atractive teme investiţionale şi îi stă la dispoziţie constant pentru atingerea obiectivelor sale.