Cum să scapi cu viaţă dacă eşti prins de viscol în câmp. Vezi ce trebuie să faci
Autorităţile recomandă, din cauza viscolului şi a ninsorii puternice, evitarea plecării la drumuri lungi. Dacă, totuşi, deplasarea este necesară, cei care se încumetă să dea piept cu viscolul şi ninsoarea puternică ce au pus stăpânire pe jumătate din ţară, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) le recomadă o listă de lucruri pe care să le aibă în maşină.
„Cei care pleacă la drum trebuie să plece cu rezervorul de combustibil plin. De asemenea, din autoturism nu trebuie să lipsească pături, apă şi alimente neperisabile”, informează IGSU.
Înainte de plecarea la drum, şoferii sunt sfătuiţi să se asigure că sistemul de încălzire al autoturismului funcţionează eficient. IGSU mai sfătuieşte pe cei care trebuie să facă o deplasare în condiţii de iarnă să se informeze de la radio sau TV despre situaţia drumurilor unde aceştia trebuie să plece. Cei care nu au autoturisme echipate pentru sezonul rece sunt sfătuiţi să nu plece la drum. „Echipaţi-vă corespunzător autovehiculele pentru circulaţia în condiţii de iarnă. Asta presupune, anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, precum şi săculeţ cu nisip”, precizează IGSU.
Ce să faci dacă eşti blocat în trafic
În cazul în care viscolul vă blochează în trafic în afara localităţilor, trebuie să staţionaţi pe dreapta, cu luminile de avarie pornite.
„Anunţaţi evenimentul la numărul de urgenţă 112, indicând locul unde aţi rămas blocat. Rămâneţi în autoturism până ce echipele de intervenţie vin să vă salveze. Nu părăsiţi autoturismul specifică IGSU. Specialiştii recomandă ca autoturismul să rămână cu motorul oprit, pornirea lui, respectiv a sistemului de încălzire să se facă timp de zece minute la o oră. „Când motorul funcţionează, deschideţi uşor geamul pentru ventilarea habitaclului”, mai sfătuieşte IGSU.
Cei care au au neşansa să rămână blocaţi în viscol trebuie să cureţe periodic ţeava eşepamentului şi să încerce să facă mişcare pentru a menţine organismul cald. IGSU mai recomandă să se consume lichide, pentru a se evita deshidratarea, iar pe timp de noapte lumina din habitaclu să rămână deschisă, pentru ca echpele de salvare să poată repera maşina pe timp de noapte.