Multe dintre programele malware imită foarte bine aplicaţiile Facebook autentice, notificările sau postările de pe wall şi, pentru că suntem mereu curioşi să vedem fotografiile sau post-urile în care am fost tag-uiţi, există riscul de a accesa unele link-uri potenţial periculoase, explica specialistii Kaspersky.
Câteva sfaturi pentru a te bucura în siguranţă de contul tău de Facebook:
1. Nu presupune că toate mesajele primite de la prieteni sunt sigure. Dacă ai îndoieli, întreabă-i dacă au fost trimise într-adevar de ei înainte de a le deschide.
2. Ai grijă pe ce dai click! Multe aplicaţii malware par autentice, dar pot fi periculoase. Pentru a te asigura, încearcă să pui cursorul deasupra link-ului şi verifică URL-ul care apare în bara browser-ului. Dacă vezi o adresă lungă, ciudată, care nu pare să aibă nicio legătură cu adresa Facebook, evită să o accesezi! Ai grijă şi la aplicaţiile care pretind că îţi arată cine îţi vizitează profilul sau care îţi oferă informaţii cu un caracter senzaţional, pentru că poate fi o capcană.
3. Nu în ultimul rând, aminteşte-ţi să actualizezi constant browser-ul pe care îl foloseşti.
4. Aminteşte-ţi că depinde de tine să alegi ce şi cu cine împărtăşeşti informaţiile. Gândeşte înainte să postezi, mai ales dacă informaţia este vulnerabilă sau de natură personală.
5. Foloseşte parole diferite pentru diversele conturi online pe care le gestionezi. Dacă foloseşti o parolă universală şi aceasta este furată, ai putea pierde accesul la toate conturile în acelaşi timp.
6. Nu da click pe aplicaţii care îţi promit să-ţi dezvăluie cine şi câţi prieteni ţi-au vizionat profilul. Niciodată, Facebook nu va pune la dispoziţie astfel de informaţii, iar toate aplicaţiile care promit asta nu reprezintă decât spam sau malware.
7. Nu da click pe link-uri care par suspecte, chiar dacă vin din partea prietenilor tăi de pe Facebook – foarte multe conturi de Facebook sunt compromise prin simplul fapt că utilizatorii dau click pe link-uri infectate, ajungând apoi să răspândească, la rândul lor, malware.
8. Cunoaşte-ţi prietenii „sociali” – nu accepta pe oricine în lista ta de prieteni.
9. Verifică de două ori înainte de a permite accesul unei aplicaţii la datele tale personale. Citeşte cu atenţie CE informaţii vrea aplicaţia să acceseze, CÂND şi CUM le va folosi. Daca ai dubii cu privinţă la legitimitatea ei, NU îi acorda accesul deoarece s-ar putea să te transformi în spammer şi să invadezi cu mesaje nesolicitate wall-urile tuturor prietenilor tăi.
10. Fii precaut atunci când introduci parolele. Doar pentru că o pagină de pe Internet seamănă cu Facebook-ul sau cu un alt site pe care îl foloseşti, nu înseamnă că acest lucru este şi adevărat. Verifică bara de adrese din browser şi învaţă să faci diferenţa între un URL bun şi unul periculos. Dacă te îndoieşti de legitimitatea unui link, tastează URL-ul paginii web (de exemplu, https://www.facebook.com) în bara de adrese.
11. Nu-ţi divulga parolele altor persoane. Serviciile online de încredere nu îţi vor solicita niciodată divulgarea parolelor.
12. Tratează cu precauţie orice mesaj care conţine o solicitare urgentă sau care îţi cere să actualizezi unele informaţii sau să furnizezi altele noi. De asemenea, mesajele care conţin greşeli orografice trebuie să îţi atragă atenţia, mai ales dacă vin de la persoane care, în general, scriu corect.
13. Nu publica pe Facebook informaţii care ar putea ajuta o persoană să-ţi reseteze parola de la contul de e-mail pe care îl foloseşti pentru a te autentifica – majoritatea serviciilor de mail îţi cer răspunsul la o întrebare secretă, pentru a-ţi permite resetarea parolei. Câteva exemple sunt – care este actorul tău preferat, ce echipă de fotbal susţii sau care este numele animalului tău de companie
14. Foloseşte întotdeauna un browser modern de Internet, cu toate actualizările la zi şi nu uita să faci update la diferite programe, precum Adobe Reader, Flash Player, Java etc.
15. Ai grijă ca sistemul tău de operare să fie cu actualizările la zi, fie că este Windows, Mac sau Linux. De asemenea, nu uita să foloseşti o suită de securitate completă, care îţi asigură protecţie avansată împotriva tuturor categoriilor de atacuri online.
16. Bunul simţ este cel mai de preţ aliat al tău, aşa că foloseşte-l! De multe ori, te vei trezi în situaţii în care te întrebi ce să faci – dacă să dai sau nu click pe un link, dacă să descarci sau nu un ataşament sau dacă să permiţi unei aplicaţii accesul la profilul tău. Simplul fapt că ţi-ai pus întrebarea dacă să faci sau nu ceva, ar trebui să fie un indicator suficient de puternic că ceea ce ar urma să faci este posibil să nu fie tocmai benefic – aşa că mergi mai departe şi rezistă tentaţiilor.
Cele mai folosite parole în 2012. Cum să ai una perfectă
Citeste si: Facebook îşi schimbă din nou design-ul. Cum va arăta