Leul se depreciază? Cum îţi protejezi veniturile împotriva riscului valutar

Metoda clasică de apărare împotriva riscului valutar este intrarea pe cele două pieţe reglementate de contracte la termen (futures) de la Bursa Sibex, din Sibiu, dar şi de la Bursa de Valori Bucureşti. Se cumpără contracte futures euro / leu, sau dolar/ leu , ca şi cum s-ar cumpăra euro, sau dolari, la cursul dorit, în funcţie de aşteptările privind deprecierea leului.
Adrian N. Ionescu - lun, 23 iul. 2012, 21:08
Leul se depreciază? Cum îţi protejezi veniturile împotriva riscului valutar

Atât Bursa SIbex, cât şi Bursa de Valori Bucuerşti (BVB) se află sub supravegherea autorităţii pieţei de capital, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM).

Operaţiunile se derulează doar prin firme de brokeraj autorizate de CNVM, iar sumele investite sunt garantate în cazul în care firmele de brokeraj ar da faliment, spre deosebire de firmele de intermediere de servicii forex.

„Oricine are posibilitatea să anuleze orice fluctuaţie a evoluţiei perechii valutare EUR/RON prin deschiderea unor poziţii pe contractele futures tranzacţionate fie la Sibiu, fie la Bucureşti şi astfel să „îngheţe” cursul de schimb până la expirarea sau închiderea contractelor“, spune Mihai Mureşian, şeful brokerilor de la Intercapital Invest.

 Mecanismul

„Deschiderea poziţiilor“ se face prin cumpărarea contractelor.  Suma minimă cu care se poate intra pe piaţa contractelor futures pleacă de la 3.500 de lei, ca în cazul Intercapital Invest, sau de la echivalentul în lei a 1.000 de euro, ca la Tradeville.

Cu aceste sume se pot acoperi riscurile unor expuneri echivalente cu 20.000 până la 100.000 de euro, datorită mecanismul de tranzacţionare în marjă. Marja este de 154 de lei pe un contract, care este echivalentul a 1000 de euro. Deci e de 3,35% din valoarea asigurată.

Cine se teme de continuarea deprecierii accelerate a leului, cumpără contracte futures euro / leu, sau dolar/ leu, ca şi cum ar cumpăra euro, sau dolari, la un curs apropriat de cel al pieţei din momentul cumpărării.

Contractele sunt standardizate, din punctul de vedere al cantităţii şi al scadenţelor. De pildă scadenţele tranzacţionate în prezent sunt septembrie 2012 şi decembrie 2012.

La scadenţă, valoarea contractelor va creşte în urma deprecierii leului şi astfel aceasta se va compensa.


Exemplul nr. 1

Dacă o persoană, care are un credit de 10.000 de euro, nu doreşte să mai fie expusă la riscul valutar, poate cumpăra 10 contracte futures (un contract este echivalentul a 1.000 de euro).

Pentru aceste poziţii („deschise“ prin cumpărare) va trebui să păstreze la broker o sumă de 1.540 de lei, ne explică Mihai Mureşian.

„Aceasta sumă este blocată ca şi garantie şi se numeşte marjă. Ea nu este platită niciunei alte persoane, iar în momentul în care contractele expiră sau dacă poziţiile sunt închise printr-o operaţiune de sens contrar, suma de bani este deblocată“, spune Mihai Mureşian.

Contractele expiră la scadenţa la care au fost cumpărate, moment în care contractele sunt executate automat la cursul pieţei.

Operaţiunea de sens contrar prin care se poate închide „poziţia“ mai devreme, este vânzarea un număr de contracte egal cu cele cumpărate (10, în cazul nostru). Diferenţa dintre cursul la care au fost cumpărate contractele şi cel la care s-au vândut reprezintă suma pe care şi-a asigurat-o investitorul şi care acopră eventuala pierdere din depreciere.

„Dacă luăm în considerare că respectiva persoană ar deschide cele 10 poziţii (contracte cumpărate, n.r.) pe scadenţa septembrie 2012, această operaţiune s-ar face în momentul de faţă la preţul de 4,6165 lei/ euro“.

În momentul cumpărării, „cursul de schimb ar îngheţa la această valoare, pentru cei 10.000 de euro“, explică brokerul de la Intercapital Invest.

„Dacă la scadenţa contractului, BNR ar stabili un curs de 4,65 Ron, respectivele contracte futures ar aduce un profit de 335 RON, ceea ce ar compesa pierderea pricinuită de devalorizarea leului. În aceeaşi masură, dacă cursul ar scădea, spre exepmlu, la valoarea de 4,55 Ron, chiar dacă contractele futures ar avea o pierdere de 665 de RON, persoana care a deschis poziţiile ar câştiga aceeaşi sumă din aprecierea leului şi, în total, nu ar pierde nimic“, explică brokerul de la Intercapital.

Aceste modalităţi de acoperire a riscului valutar „sunt la îndemâna oricărei persoane care doreşte să nu mai înregistreze pierderi, din cauza devalorizării leului. Ele pot crea avantaje dacă sunt folosite în mod corect, şi oferă posibilitatea acoperirii persoanelor pentru perioade de 3, 6 ,9 sau 12 luni, acestea fiind scadenţele contractelor futures folosite. Bineînţeles că aceste scadenţe pot fi reînnoite la expirare, cu contracte noi şi astfel investitorul poate să prelungească perioada de timp în care este acoperit“, conchide Mihai Mureşian.


Exemplul nr. 2

Andrei Ciubotaru, şeful brokerilor de la Tradeville, propune operatorilor să lucreze cu o marjă mai mare, de 10% din suma care trebuie protejată de risc. Iată socotelile lui:

Să presupunem că avem echivalentul a 10.000 euro în RON, în depozit la bancă (46.000 RON). Dorim să îi protejăm de o devalorizare suplimentară a cursului EUR/RON. Curs actual EUR/RON este de 4,6 lei/euro.

Pentru a ne proteja de o depreciere suplimentară trebuie să cumpărăm 10.000 contracte EUR/RON. Avem nevoie de echivalentul a 1.000 de euro. Cu aceşti bani „achiziţionăm“ cele 10 contracte echivalând cu 10.000 EUR/RON, folosind posibilitatea de a bloca doar 10% din suma pe care dorim s-o acoperim (marja).

La sfârşitul anului, să presupunem un curs de 5 lei/euro. „În acest caz, profitul nostru va fi de:

Profit = (Preţ vânzare – preţ cumpărare) x Cantitate = (5 – 4,6) * 10.000 = 4.000 RON

„Aşadar, vom avea un profit de 4.000 RON, care va acoperi devalorizarea echivalentului de 10.000 EUR existent la momentul iniţial. Cei 46.000 RON iniţiali + profitul de 4.000 RON = 50.000 RON, echivalentul a 10.000 EUR la noul curs“, conchide Adrian Ciubotaru.

Te-ar mai putea interesa și
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri de muncă în țara lor, potrivit unui studiu realizat în 33 de țări.......
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
Preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că formaţiunea sa nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni pentru ...
Costin (BNS): Este greu de crezut că va apărea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar până în 2029
Costin (BNS): Este greu de crezut că va apărea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar până în 2029
România va avea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar, care presupune o creştere de cheltuială salarială, atunci ...