Cum să-ţi îmbunătăţeşti căutarea pe Google
Termenii de căutare, denumiți „operatori” te pot ajuta să obții mult mai multe rezultate specifice decât dacă folosești doar termeni generici de căutare. Iată-i pe cei mai utili dintre aceștia:
Ce vrei să găsești: Articole din evz.ro scrise între 2008 și 2010 despre rezultatele admiterii la facultate, excluzând admiterea la masterat.
Cum să cauți pe Google: site:evz~facultate”rezultate admitere”-masterat2008..2010
Utilizând „site:„, vei căuta doar pe site-ul respectiv. Dacă scrieți o frazi între ghilimele, Google va căuta fraza exactă, nu fiecare cuvânt separat. Liniuța (–) va exclude termenul care urmează din căutare. Simbolul „ ~ ” va ajuta și la găsirea de sinonime, precum „educație” sau „universitate”. Ghilimelele („”) te vor ajuta să obții rezultatele din perioada dintre ghilimele.
Ce vrei: Un raport despre viteza de zbor a rândunelelor
Cum să-l cauţi pe Google: Nu pune întrebări pe Google. Gândeşte-te cum ai vrea să fie formulat răspunsul şi caută asta (Nu căuta niciodată „Care este viteza de zbor…”)
Tastând „Filetype:” înainte de cuvântul căutat şi numele tipului de document (pdf, doc, jpg, etc.), vei găsi doar acel format în căutare.
După ce tastezi „intitle:”, tastezi cuvâtul pe care vrei să-l conţină titlul şi, în acest caz, rezultatul va fi „viteza”.
Exemplu: filetype: pdf viteza de zbor intitle:a rândunelelor
Google Scholar
Pentru majoritatea proiectelor pentru facultate, Google nu este suficient. Foloseşte „Google Scholar”, care caută, exclusiv, lucrări academice de care ai nevoie pentru a le cita în proiectele tale.
Ce vrei
Lucrări despre fotosinteză scrise de Dr. Ronald L. Green şi Dr. Thomas P. Buttz.
Cum să cauţi pe Google
Tastând „author:” înainte de a scrie numele, vei căuta doar lucrări scrise de Green şi nu luctrări care conţin cuvântul „green”.
Pentru mai multă precizie, poţi pune numele întreg al autorilor sau iniţialele între ghilimele (“”).
Exemplu: author: green fotosinteză „tp buttz”
Definiţii: Când ai nevoie de definiţii rapide, pune „define:” înainte de cuvântul pe care vrei să-l explici.
Calculator: Pentru probleme simple de matematică, nu te deranja să foloseşti calculatorul. Tastează tipul de calcul pe care vrei să-l faci pe Google, folosind +, -, *, / şi paranteze. Exemplu: (2*3)/5+44-1
Convertorul: Este cel mai uşor de folosit. Tastează ce cauţi şi unitatea de măsură în care vrei să transformi într-o propoziţie. Exemplu: 54 pounds în kilograme.
Shortcut-uri pe tastatură
90% din utilizatorii de internet nu ştiu să folosească comanda Ctrl + F să găsească anumite cuvinte pe o pagină. Dacă te numeri printre aceştia, această secţiune este pentru tine.
Am aflat deja: dacă suntem în căutarea unui anumit cuvânt pe orice document sau pagină web, după tastarea Ctrl + F, tastăm cuvântul şi l-am găsit!
Uneori, PDF-urile sunt greu de citit. Poţi mări dimensiunea documentului prin Ctrl + sau să o micşorezi cu Ctrl –
Selectează bara de adrese
Căutarea pe Google în viteză, în mai multe tab-uri, poate fi obositoare. În loc să cauţi cu mouse-ul, încearcă Ctrl + L