Cum scapi de grija COVID 19 în vacanța de vară? Două firme de asigurare din țară și cel puțin trei internaționale au soluția pentru români

Două dintre firmele de asigurare din România acoperă pe polițele de călătorie și de sănătate standard riscurile generate de coronavirus și de boala pe care acesta o provoacă, COVID-19. În cazul celei mai simple polițe, cu cele mai clare acoperiri și excluderi, prețul nu sare de 90 de lei, pentru o vacanță de 7 zile, în Europa, în cazul unei familii cu trei persoane. O a treia firmă de asigurare a dezvoltat un produs dedicat exclusiv COVID 19. Mai mult, românii, mai ales cei cu dare de mână, au mereu varianta uneia dintre asigurările internaționale de sănătate, cele mai cunoscute și complete opțiuni fiind produsul Axa și celebrele deja BUPA și Cigna.
Şerban Buşcu - mar, 02 iun. 2020, 18:30
Cum  scapi de grija COVID 19 în vacanța de vară? Două firme de asigurare din țară și cel puțin trei internaționale au soluția pentru români

Primul lucru pe care ni-l spun specialiștii în domeniu este că, deși au posibilitatea de a opta pentru simpla asigurare de călătorie, cu acoperire doar pe perioada respectivei vacanțe în străinătate, asigurarea de sănătate este o opțiune mult mai acoperitoare. Aceasta în primul rând pentru că asigurarea de sănătate își va face efectele și la reîntoarcerea în țară, acoperind eventualele tratatemente suplimentare față de cele plătite deja de stat, dar și altele.

Totuși, cei care optează pentru asigurarea de călătorie simplă trebuie să știe că cel mai clar produs cu acoperiri inclusiv pe COVID-19 este disponibil acum la Uniqa Asigurări.

Asigurătorul acoperă asistență medicală în străinătate și spitalizare în limita sumei de 50.000 de euro. În cazul călătoriilor „în scop de lucru”, suma acoperită este de 30.000 de euro. De asemenea, asigurarea de călătorie de Uniqa acoperă și cazare în regim hotelier în valoare de 1.000 de euro (utilă în caz de izolare sau carantină) precum și deplasarea la bolnav a unei rude sau a unui cunoscut, în cazul unei urgențe medicale, în limita unor chletuieli de 2.000 de euro. În limita celor 50.000 de euro este acoperită și repatrierea fie că este în caz de deces.

Polița este valabilă aproape în întreaga lume, în varianta ei full.  Cele cinci țări excluse sunt Siria, Iran, Liban, Iraq și Afganistan. În varianta mai ieftină se exclud și SUA și Canada. De asemenea, sunt excluse din acoperire și zonele pe care Guvernul României le-a declarat cu pericol ridicat, așa numitele țări sau regiuni aflate pe „lista roșie”. De precizat, însă, că cele mai importante destinații de vară pentru români, adică Bulgaria, Grecia și Turcia sunt acoperite.

O familie de trei persoane care decide să facă vacanța în Europa va plăti , pentru șapte zile de acoperire, aproximativ 86 de lei, potrivit informațiilor furnizate de Uniqa Asigurări. Pentru călătorii în afara Europei, costul asigurării ajunge la 197 de lei.

Cealaltă firmă de asigurări din România care spune că acoperă și riscurile COVID-19 este Groupama, care este și prima firmă de asigurări de la noi care a anunțat că ia acest risc pe polițele sale de sănătate, viață și travel. În comunicatul inițial al companiei, Groupama se referea însă doar la polițele aflate deja în portofoliu. Conform informațiilor colectate, însă, de ECONOMICA.NET acoperirea este valabilă și pentru polițele noi.

Acoperirile sunt, însă, ceva mai limitate decât în cazul poliței Uniqa. Groupama nu acoperă cheltuielile de izolare sau carantină și nici eventualele tratamente în unități private

Clienții care au o poliță medicală integrală valabilă sau care o vor încheia în perioada următoare, pot beneficia de acoperire în situația în care sunt spitalizați în sistemul public, din cauza infecției cu COVID-19. Spitalizarea va putea fi acoperită și în cazul poliței de viață, alături de decesele cauzate de infecția cu virusul COVID-19 și exonerarea de la plata primelor, ca urmare a decesului. Orice alte evenimente incluse în asigurările de viață, cauzate de infecția cu acest virus, nu vor fi acoperite, precum cazurile de izolare sau carantină, sub asigurarea suplimentară de incapacitate temporară de muncă”, explică specialiștii Leader Team Broker.

În discuție mai intră și Generali, care are însă un produs de sănătate exclusiv pentru COVID-19 cu care se adresează angajatorilor.


Variantele „all inclusive” pentru oamenii cu dare cu de mână

Pentru cei care au posibilitatea de a cheltui mai mult pentru o asigurare, adică de la 800-1000 de euro pe an cel puțin, există mereu varianta asigurărilor de sănătate internaționale. Acestea au valabilitate în aproape întreaga lume (în orice caz și în țările de destinație pentru 99,9% dintre turiștii români) și, în plus acoperă și problemele de sănătate care ar putea apărea în țară. Cea mai cunoscută variantă în acest sens este Bupa, cunoscută în întreaga lume. Pentru români mai sunt disponibile și Cigna (exclusiv prin Destine Broker), dar și produsele asigurătorului francez Axa, unul dintre cei mai mari din lume, distribuite de mai mulți brokeri locali. În cazul Bupa și Cigna, acoperirea pentru COVID 19 are caracter „temporar, ceea ce înseamnă că poate fi scoasă, în funcție de evoluția pandemiei și de daunele achitate.

Iată, mai jos, principalele caracteristici ale Bupa, așa cum sunt ele prezentate brokerilor care o distribuie:

Acoperiri în varianta de bază: spitalizare (inclusiv pentru cazurile care nu necesită mai mult de o zi), cheltuielile părinților, toate tipurile de consultații la specialiști precum și toate tipuri de investigații, recuperare, tratamentul pentru cancer, tratamente care implică transplant, toate tipurile de transport cu ambulanța (inclusiv cu avionul su elicopterul), dializă, boli congenitale.

Acoperiri suplimentare: fizioterapie, tratamente complementaare, tratamente stomatologice de toate tipurile, trataemente oftalmologice, repatriere, evacuare/recuperare, costurile suportate de însoțitori etc

Excluderi principale: menținerea în viață pe aparate, zone de conflict și dezastre naturale, tratamente estetice, tratamente experimentale, probleme psihice, boli preexistente, obezzitate etc.

–  Costurile unei astfel de polițe sunt între 1000 și 2000 de euro pe an, pentru o singură persoană, în funcție și de acoperirile suplimentare .


Sfaturile brokerilor

Mai jos, vă prezentăm un material pe care consultanții Leader Team Broker îl oferă clienților interesați. Conține principalele sfaturi care vizează polițele de călătorie și cele de sănătate:


 

Odata cu instalarea acestei crize medicale si aparitia infectarilor cu COVID 19 , calatoriile in interes de munca, business sau distractie s-au diminuat. Totusi , in momentul in care suntem nevoiti sa ne deplasam intr-o tara, alta decat cea de resedinta, trebuie sa ne asiguram ca, in caz de imbolnavire, un specialist va putea avea grija de noi fara sa fim nevoiti sa ne reducem bugetul alocat calatoriei pentru a putea achita serviciile medicale.

 

Orice deplasare presupune si anumite riscuri de la accidente, imbolnavire, pierderea zborului, anularea calatoriei, pierdea bagajului sau a actelor, furt, , evacuarea de urgenta, repatrierea. Acestea pot fi acoperite prin asigurarea de calatorie la un cost relativ mic in raport cu acoperirile acordate.

 

Ai o poliță de asigurare de calatorie?

 

Uite aici 5 sfaturi practice de la consultanții Leader Team in contextul Covid19:

 

  • Consultă polița de asigurare la sectiunea de Excluderi

  • Consultă cu brokerul/consultantul tău să verifice dacă riscurile privind Coronavirus sunt acoperite pe polița ta si roaga-l sa solicite asigurătorului informatii legate de eventualele derogari pe care a decis sau nu să le acorde în contextul actual

  • Verifica daca asigurarea ta acopera si puseul acut al unei boli cronice (care poate aparea pe parcursul calatoriei)

  • Nu este necesar sa aveti in format fizic asigurarea pe parcursul calatoriei, insa este important sa cunoasteti cateva informatii importante :numarul politei si numarul de telefon de asistenta la care puteti suna in cazul producerii unui accident;

  • Verifică acoperirile şi clauzele produselor de asigurare care merg complementar cu asigurarea de calatorie. Vă recomandam să luaţi în considerare atat o asigurare after travel, cat si o asigurare de sanatate internationala.

 

Unele asigurari pot includ clauza de decontare directa cu unitatile medicale la care apelati in tara in care sunteti turist. Acest lucru înseamnă că în cazul producerii unui eveniment asigurat care vă afectează sănătatea și apelați la servicii medicale locale, dumneavoastră nu veți plăti cheltuieli legate de tratamentul sau intervenția medicală. Mentionez ca aceasta se aplică în limita sumei prevăzute de asigurare, orice alte sume care depășesc acest plafon sunt suportate de dvs. De asemenea, este important sa ai un plan de rezerva atunci cand iti organizezi din timp calatoria si din cauza unor evenimente neprevazute nu mai poti pleca. Clauza storno poate fi o acoperire de interes, insa aceasta trebuie achizionata cu un anumit numar de zile inainte de calatorie, de preferat chiar in ziua achizitionarii pachetului turistic.

 

Atentie- Asigurarea travel acopera doar problemele medicale care au aparut in timpul calatoriei, insa exista solutii in care poti beneficia de tratament si dupa venirea in tara.

 

 

 

In contextul actual, asiguratorii devin mai receptibili si mai flexibili in ceea ce priveste tratarea asiguratilor care au fost infectati cu noul coronavirus, pornind de la extinderea perioadei de valabilitate a politelor de calatorie, in conditiile in care asiguratul se afla in alta tara care ulterior a instituit carantina. Aditional , se poate opta pentru un produs complementar de asigurare care acopera strict infectarea cu COVID 19 si prin care se poate beneficia de indemnizatie zilnica de spitalizare continua, inclusiv spitalizare in unitatile de terapie intensiva.

 

 


 

 

Te-ar mai putea interesa și
Libra Internet Bank: reduceri de 75% la comisioanele anuale și reduceri duble de marjă a dobânzii la cardurile Gold, abonamentele operaționale și creditele InvestEU
Libra Internet Bank: reduceri de 75% la comisioanele anuale și reduceri duble de marjă a dobânzii la cardurile Gold, abonamentele ...
Libra Internet Bank a lansat ofertele promoționale pentru Red&Black Friday, campania care va avea loc vineri, 8 noiembrie 2024....
Care va fi impactul planului fiscal al Guvernului asupra veniturilor cetățenilor. Explicațiile șefului Blocului Național Sindical VIDEO
Care va fi impactul planului fiscal al Guvernului asupra veniturilor cetățenilor. Explicațiile șefului Blocului Național ...
Dumitru Costin, președintele BNS, arată într-un material video efectele Planul fiscal al României negociat pentru următorii ...
Banii privaţi, impulsionaţi de fondurile publice, ar trebui să stimuleze investiţiile în UE (Eurogrup)
Banii privaţi, impulsionaţi de fondurile publice, ar trebui să stimuleze investiţiile în UE (Eurogrup)
Pentru necesităţile de investiţii ale Europei în vederea realizării tranziţiei verde şi digitale, alături de apărare ...
Cât costă terenurile agricole din România. NAI: Creșterea ar putea să fie mai moderată decât în ultimii ani
Cât costă terenurile agricole din România. NAI: Creșterea ar putea să fie mai moderată decât în ultimii ani
Deși au cunoscut un deceniu de creșteri cuprinse între 25 și 40% în funcție de zonă, prețurile unui hectar de teren ...