Cum se construiesc drumuri în România cu ajutorul sateliților americani, europeni, rusești și chinezești

Construirea la timp și calitativă a drumurilor implică, pe lângă angajați bine pregătiți, și utilizarea tehnologiei de ultimă generație, potrivit reprezentanților STRABAG, unul dintre constructorii din România care finalizează lucrările chiar mai devreme de termenul contractual. Vlad Motounu, inginer geodez in cadrul departamentului Inovație si Digitalizare STRABAG, a explicat care sunt avantajele stațiilor totale robotizate și ale receptoarelor GNSS, conectate la toate cele patru sisteme satelitare globale: american - GPS, european - Galileo, Glonass - rusesc și Beidou – chinezesc.
Ion Dobreanu - lun, 03 iul. 2023, 16:48
Cum se construiesc drumuri în România cu ajutorul sateliților americani, europeni, rusești și chinezești

REPORTER: Care sunt avantajele stațiilor totale robotizate față de cele utilizate anterior?
Vlad Motounu: Avantajul principal este faptul că se elimină necesitatea a două persoane pentru măsurare, fiind nevoie de una singură. De asemenea, timpul de măsurare se reduce foarte mult, deoarece se renunță la comunicarea clasică între persoana de la stație și cea de la jalon.

REPORTER: Permit acestea măsurători și în condiții de vizibilitate scăzută, precum noaptea sau când plouă? Ce situații din teren acoperă în plus stațiile noi, față de cele vechi?
Vlad Motounu: Da, permit măsurarea în condiții de vizibilitate scăzută. În teren, în mod normal, persoana de la stație puncta optic jalonul, iar o altă persoană poziționa jalonul pe punct. În cazul de față, echipamentul este folosit doar de persoana care folosește jalonul, iar punctarea se face pe baza unui semnal electronic (nu optic).

REPORTER: Cam cât timp economisiți prin utilizarea acestui tip de stații?
Vlad Motounu: Timpii sunt reduși foarte mult (aproape la jumătate) deoarece nu mai este necesar ca inginerul de la stația totală să coordoneze persoana de la Jalon.

REPORTER: Cum decurge procesul de recrutare/trainuire a personalului necesar pentru folosirea acestor stații, având în vedere că este tehnologie de ultimă generație?
Vlad Motounu: Angajații STRABAG sunt foarte deschiși noilor tehnologii, iar datorită pregătirii solide, aceștia se adaptează rapid.

REPORTER: Receptoarele GNSS pe care le folosiți, la ce Sistem Satelitar de Navigaţie Globală se conectează? Cel american – GPS, cel european – Galileo? Amândouă? Toate?
Vlad Motounu: Toate! Și chiar 2 constelații în plus! Receptoarele noastre GNSS folosesc 4 sisteme satelitare: GPS-NAVSTAR, GLONASS, GALILEO și BEIDOU.

REPORTER: Care sunt avantajele acestor receptoare GNSS?
Vlad Motounu: Avantajul principal este poziționarea imediată în teren. Un alt avantaj este viteza de măsurare.

REPORTER: Se observă diferențe la nivel de precizie atunci când utilizați instrumentele noi? Cum se traduce acest avantaj în construcția de drumuri? Aveți un exemplu concret în care instrumentele noi fac diferența?
Vlad Motounu: Da, precizia folosind noile tehnologii este mult îmbunătățită. Caz concret: în cazul folosirii tehnologiei GNSS cu cele 4 constelații de sateliți, se poate măsura în zone mai aglomerate, chiar sub copaci, unde unghiul de elevație către sateliți este mic. Acest fapt ajută foarte mult în construcția de drumuri în zone urbane.

STRABAG este unul dintre cei mai mari constructori de drumuri din România, care finalizează lucrările chiar și înainte de termenele contractuale. Un exemplu în acest sens este Pasajul Mogoșoaia de pe Centura Capitalei, dat în trafic în septembrie 2021, înainte de termenul contractual din aprilie 2022. Strabag ar putea finaliza înainte de termen și lucrările pe care le execută pe Autostrada Transilvania (A3), având în vedere mobilizarea de pe lotul Chețani – Câmpia Turzii.

În 2022, compania STRABAG SRL a înregistrat o cifră de afaceri de 919 milioane de lei și un profit net de 4,96 milioane de lei cu 1.214 angajați, potrivit datelor de la Ministerul Finanțelor Publice.

Te-ar mai putea interesa și
Moscova consideră exagerată promisiunea lui Trump de a pune capăt rapid războiului din Ucraina
Moscova consideră exagerată promisiunea lui Trump de a pune capăt rapid războiului din Ucraina
Rusia ţine minte şi are în vedere declaraţiile preşedintelui ales al SUA, republicanul Donald Trump, conform cărora acesta va reuşi să pună rapid capăt războiului ruso-ucrainean, deşi......
Orban Viktor jubilează la summitul Comunităţii Politice Europene de la Budapesta. Premierul maghiar se vede ca omul de legătură între SUA și UE
Orban Viktor jubilează la summitul Comunităţii Politice Europene de la Budapesta. Premierul maghiar se vede ca omul de ...
Cu un zâmbet satisfăcut şi strângeri de mâini ferme, premierul conservator ungar Viktor Orban, adesea izolat printre ...
Alin Burcea (ANAT): Numărul turiștilor români care au vizitat Antalya a crescut cu 29% în 2024
Alin Burcea (ANAT): Numărul turiștilor români care au vizitat Antalya a crescut cu 29% în 2024
Numărul de turişti români care au vizitat Antalya (Turcia) în 2024 a crescut cu 29% faţă de anul precedent, până ...
Tranzacții de peste 128,7 milioane de lei cu acțiuni Hidroelectrica în ședinta de tranzacționare de astăzi de la BVB
Tranzacții de peste 128,7 milioane de lei cu acțiuni Hidroelectrica în ședinta de tranzacționare de astăzi de la BVB
Bursa de Valori Bucureşti a închis în creştere pe aproape toţi indicii şedinţa de tranzacţionare de joi, iar valoarea ...