Cum se cultivă coriandrul – planta cu care fermierul Gheorghe Lămureanu recoltează profit de peste 20 de ani

Tehnologia de cultivare a coriandrului este asul din mâneca lui Gheorghe Lămureanu, fermierul care, de peste 20 de ani, dedică suprafețe importante pentru această plantă aromatică. Experiența acumulată, dar și parteneriatele pe care agricultorul le-a construit de-a lungul timpului îl ajută să valorifice la cel mai bun preț boabele de coriandru ce pleacă din ferma lui în mijlocul verii.
Economica.net - Dum, 21 iun. 2015, 13:03
Cum se cultivă coriandrul – planta cu care fermierul Gheorghe Lămureanu recoltează profit de peste 20 de ani

Agrointeligența a stat de vorbă cu Gheorghe Lămureanu pentru a afla cum se cultivă coriandrul, dar și care sunt secretele care îi aduc fermierului constănțean producții și profit maxim.

Coriandrul se seamănă primăvara

Coriandrul se seamănă la începutul lunii martie, când evoluția temperaturilor permite intrarea în teren. “Coriandrul se seamănă foarte deverme, la începutul primăverii. Este una din culturile de primă urgență. În acest an am semănat la 1 martie, astfel încât planta a beneficiat din plin de umiditatea de primăvară acumulată în sol, dar din păcate anul acesta coriandrul nu a avut nici un fel de aport de apă provenit din precipitații”, a declarat Gheorghe Lămureanu.

Cu toată lipsa de precipitații, culturile de la Agigea arată destul de bine, au înflorit, sunt într-un stadiu de vegetație optim. ”Promit o producție bunicică, care îmi va acoperi cheltuielile efectuate și voi obține și un mic profit să îmi pot relua activitatea”, a declarat Lămureanu, care cultivă, în total 1.500 de hectare, din care cel puțin 100 de hectare le pune cu coriandru sau muștar.

Norma de semănat – 18 kg la hectar

Evoluția prețului la muștar și lipsa cumpărătorilor l-au determinat pe fermierul din Agigea să-și concentreze toate eforturile pe cultura de coriandru, cultivând pentru anul 2015, 120 de hectare cu această plantă aromatică.

“Pentru a înființa un hectar de coriandru ai nevoie de 18 kilograme de sămânță. Prețul de sămânței necesare pentru a înființa un hectar te costă undeva la 200 euro, un cost destul de mic, dacă luăm prin comparație prețul sămânței pentru culturile clasice de grâu, porumb și florea-soarelui. Terenul pentru înființarea culturii trebuie să fie pregătit din toamnă cu o arătură de calitate efectuată la o adâncime de 20-22 cm, urmată de nivelarea corespunzătoare a solului, care va permite înmagazinarea apei”, ne-a vorbit cultivatorul de coriandru despre norma de semănat și pregătirea terenului pentru înființarea culturii.

Lămureanu a subliniat faptul că, cele mai favorabile zone de cultură pentru coriandru sunt sudul și sud-estul României.

 

Integral pe Agrointel.ro

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria, pe locul 50 în topul realizat de New York Times al celor 52 de destinații care merită vizitate în 2025
Bulgaria, pe locul 50 în topul realizat de New York Times al celor 52 de destinații care merită vizitate în 2025
Bulgaria a fost inclusă pe locul 50 în topul realizat de publicaţia New York Times al celor 52 de destinaţii pe care să le vizitezi în 2025. Călătoria spre Bulgaria a devenit mai facilă......
UGIR: Guvernul trebuie să-şi menţină participațiile în domeniile strategice și chiar să recupereze din cele cedate acolo unde există posibilitatea
UGIR: Guvernul trebuie să-şi menţină participațiile în domeniile strategice și chiar să recupereze din cele cedate ...
Guvernul trebuie să-şi menţină sau să-şi asigure prioritar participaţiile strategice ca acţionar unic sau majoritar ...
FMI estimează că economia globală va crește constant în 2025, în timp ce inflația va continua să scadă
FMI estimează că economia globală va crește constant în 2025, în timp ce inflația va continua să scadă
Fondul Monetar Internaţional va prognoza o creştere constantă a economiei mondiale şi continuarea reducerii inflaţiei, ...
Cum îți înființezi o firmă online în România. Procedura, pas cu pas
Cum îți înființezi o firmă online în România. Procedura, pas cu pas
Înființarea unei firme online în România a devenit un proces mult simplificat și mai accesibil datorită digitalizării ...