Cum se descurcă Zăganu, cel mai mare producător de bere artizanală din România, pe o piață care s-a contractat anul trecut

Fabrica de Bere Bună, companie antreprenorială care produce în Prahova bere artizanală sub brandul Zaganu, și-a crescut anul trecut business-ul cu 8% în ciuda unei piețe totale în scădere și a unor operațiuni mai dificile urmare a schimbării legislației. Pentru 2024, care nu a început grozav pentru piața berii artizanale, managementul se așteaptă la o consolidare a pieței și la o creștere moderată a prețurilor.
Alina Stanciu - mie, 14 feb. 2024, 22:23
Cum se descurcă Zăganu, cel mai mare producător de bere artizanală din România, pe o piață care s-a contractat anul trecut

Fabrica de Bere Bună, principalul producător de bere artizanală din România, cu o unitate în localitatea Măneciu-Ungureni, judeţul Prahova care produce sub brandul Zăganu, a reușit anul trecut un plus de 8% al cifrei de afaceri (aproximativ 6,6 milioane de lei) chiar și  pe fondul contracției pieței totale a pieței de profil. În 2022, producătorul a raportat afaceri de peste 6,1 milioane de lei și un profit net de peste 285.200 de lei, potrivit Ministerului Finanțelor Publice.

„Pentru Zaganu anul 2023 a fost unul plin de provocari la fel ca și 2022. Odată presiunea costurilor cu materiile prime, ambalajele și energia, apoi complexitarea adăugată de noile măsuri ANAF legate de raportări, cod UIT, e-factura și acum impementarea SGR, ceea ce a făcut ca operațiunile să fie ușor îngreunate. Cu toate acestea, ne-am adaptat, am pus în aplicare strategia noastră și avem un rezultat pozitiv în cifra de afaceri față de 2022, o creștere de 8%”, a declarat pentru Economica Laurențiu Bănescu, cofondatorul businessului Zăganu. Acesta atrage atenția și asupra evoluției HoReCa, piață unde ajunge mare parte din producția Zăganu.

„Piața berii a scăzut din nou în volume în 2023, ceea ce a afectat evident și piata de bere artizanală în care Zaganu evoluează. Am văzut localuri închise în HoReCa, o reticență mai mare în a lista beri noi în meniuri, o contracție a traficului în KA (Key Accounts n.red.) și a tranzacțiilor de bere artizanală în general”, a mai spus antreprenorul care estimează piața berii artizanale, adică a producătorilor care realizează până în 5000-10000 hl pe an, la până în 0,5% din volumul total.

Valoric, din estimările companiei, piața berii artizanale ajunge la un nivel de aproximativ 35 de milioane de lei, adica aproximativ 0,70% din piața totală a berii.

„În continuare o picătura în ocean, comparativ cu alte țări precum SUA, Anglia, Cehia, Germania ba chiar și vecinii nostri din Ungaria. Deci și noi la Zăganu dar și colegii micro-berari au oportunitatea de a crește ponderea berii artizanale din total piață în anii ce urmează. Putem face asta prin creșterea distribuției, dar mai ales prin educarea consumatorilor către stilurile de bere speciale pe care le producem noi, micii producători de bere artizanală”, apreciază Bănescu.

De altfel, aceasta este și strategia Zaganu care mizează pe extinderea numărului de parteneri și care va continua și în 2024 să-și optimizeze fluxurile de producție, să investească în fabrică și să lanseze noi sortimente.

 

Focus și pe online

Zăganu vinde cel mai mult în baruri și restaurante, apoi în comerțul modern și, recent, în online, acolo unde atenția producătorului se concentrează tot mai mult pentru că este un segment „care începe să prindă teren”.

„Zăganu se va concentra pe strategia sa de atragere a unor parteneri noi de distribuție în tara, comerț online, pe oportunități noi și canale noi de distribuție”, mai anunță antreprenorul potrivit căruia anul 2024 „nu a început grozav pentru piața berii artizanale”.

„Cred că ceea ce va contribui la o creștere în 2024 este o strategie clară de vânzări și marketing, investiții moderate și focus pe menținerea clienților și creșterea vânzărilor. (…) Estimăm că 2024 va fi un an al consolidării pieței de bere artizanală în jurul unor producători stabili, care au reușit să treacă peste perioada următoare. Din păcate s-au închis multe fabrici mici de bere pe fondul greutăților cu care se confruntă piața în general. Sperăm ca acest trend să se oprească în 2024”.

 

Prețurile ar putea să mai crească moderat

Cât despre prețuri, Bănescu se așteaptă ca și în 2024 prețurile să crească, dar moderat. Aceasta după ce, din datele companiei, indexul de preț pentru bere (prețul din retail) a crescut cu 25% fața de 2022.

„Mă aștept ca în 2024 producătorii să-și indexeze prețurile măcar cu valoarea inflației care afectează deopotrivă puterea de cumpărare dar și profitabilitatea industriei”.

Compania Fabrica de Bere Bună este, alături de Bere Sibiu, cel mai nou membru al Asociației Berarii României care numără în prezent unsprezece membri – cei mai importanți producători de bere din România care împreună furnizează 90% din cantitatea de bere consumată în România și producători de materii prime pentru fabricarea berii.

Compania a fost fondată în 2013 de Laurenţiu Bănescu şi Alexandru Geamănu, iar acum este deținută de cinci acționari.

Mai exact, din datele termene.ro, Fabrica de Bere Bună este controlată de Laurențiu Bănescu (30,4% din părți sociale), Alexandru Geamănu (30,4% din părți sociale), Kruger Brent Printing House (16%), Carmen Bistrian (3,2%). În 2023, compania a atras în acţionariat fondul de investiții Vertical Seven Group, fondat de Iulian Cîrciumaru şi Andrei Creţu, astfel că acesta deține acum 20% dintre părțile sociale.

Zăganu are o producţie anuală de 4.900 de hectolitri de bere artizanală, nefiltrată, nepasteurizată, fabricată doar din apă, malţ, hamei şi drojdie. Berea este îmbuteliată şi etichetată semiautomat, iar producţia este asigurată de o echipă mică de localnici din comuna Măneciu-Ungureni.

Capacitatea de producție a microberăriei ce se află la poalele vârfului Zăganu din munţii Carpaţi, aproape de staţiunea Cheia, este de aproximativ de 8.000 de hectolitri.

 

Te-ar mai putea interesa și
BNR: Soldul creditului neguvernamental a ajuns în noiembrie la valoarea de 418,1 miliarde de lei
BNR: Soldul creditului neguvernamental a ajuns în noiembrie la valoarea de 418,1 miliarde de lei
Soldul creditului neguvernamental acordat de instituţiile de credit a crescut în noiembrie 2024 cu 0,5% faţă de luna anterioară (0,1% în termeni reali), până la nivelul de 418,154 de miliarde......
Salariile bugetarilor au crescut cu 6 miliarde de euro în acest an, în România. La ce sumă imensă s-a ajuns, ca să se impună înghețarea pentru tot anul 2025
Salariile bugetarilor au crescut cu 6 miliarde de euro în acest an, în România. La ce sumă imensă s-a ajuns, ca să ...
Cheltuielile de personal ale statului al crescut în anul 2024 cu 32 de miliarde de lei, și au ajuns la 164 de miliarde ...
Statele Unite impun sancțiuni împotriva miliardarului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul de facto al Georgiei
Statele Unite impun sancțiuni împotriva miliardarului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul de facto al Georgiei
Departamentul de Stat american a anunţat vineri sancţiuni împotriva oligarhului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul ...
INGHA: Debitul Dunării la intrarea în ţară va fi în creștere în următoarele zile, până la 4.900 mc/s
INGHA: Debitul Dunării la intrarea în ţară va fi în creștere în următoarele zile, până la 4.900 mc/s
Debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere în următoarele zile până la valoarea ...