Cum se face un tunel sub autostradă într-un weekend VIDEO

Dacă în România reabilitarea unei străduţe banale durează săptămâni, în Olanda poate fi realizat un tunel sub autostradă în doar câteva zile.
Economica.net - lun, 13 feb. 2017, 21:26
Cum se face un tunel sub autostradă într-un weekend VIDEO

O filmare de pe autostrada A12 din Olanda arată cum muncitorii au lucrat inclusiv noaptea şi în condiţii de ploaie la realizarea unui tunel lung de 70 de metri.

Din imaginile timelapse se observă cum structura de beton a tunelui era pregătită deja pentru a fi amplasată sub corpul autostrăzii. Chiar şi aşa, situaţia este una extraordinară pentru că lucrarea a fost efectuată într-un singur weekend.

Realizarea tunelului din Olanda în timp record a stârnit o controversă pe forumul local de infrastructură PeUndeMerg.ro.

„Hai să nu exagerăm… Nu e construit de la zero. „Tunelul” era deja pregătit, palplanşele erau deja „bătute”. Şi nu e pe sub toată lăţimea autostrăzii ci doar pe jumătate. Şi probabil aţi observat că au aşternut asfalt pe ploaie”, spune un forumist.

Altul îl contrazice şi spune că nu este nimic exagerat. „Este vorba de metode de construcţie. Şi respect pentru contribuabili, ceea ce lipseşte total în România. La noi reabilitarea unei banale străduţe durează săptămâni. Şi faptul că au turnat asfalt pe ploaie nu înseamnă că acel tronson se prăbuşeste sau crapă în 2 săptămâni. Nu ştiu cum alţii pot, sau au solutii tehnice de bun simţ, să facă un lucru bun şi rapid în orice condiţii. În Suedia, ţara la care ne uităm cu „ochii mari”, se toarnă asfalt pe ploaie, ninsoare, frig şi al naibii, aştia au cele mai bune drumuri din UE”, spune celălalat membru al forumului de infrastructură.

Mitul conform căruia nu se poate turna asfalt în sezonul rece este desfiinţat mai nou chiar în România. Compania de Drumuri a anunţat pe 21 ianuarie cum a fost reparată iarna o secţiune de 250 metri din autostrada Orăştie-Sibiu.

„Reparaţiile de pe Orăştie-Sibiu, sectorul cuprins între km 286+400 şi km 286+650, Sălişte – Sebeş au fost executate cu ajutorul instalaţiilor cu infraroşu specifice reparării gropilor izolate. Acestea se folosesc în special în sezonul rece, la temperaturi scăzute de până la -25O C, -30O C. Tehnologia constă în încălzirea mixturii de până la 160O C, dar şi în încălzirea părţii carosabile. Astfel, mixtura topită la 160O C se aşază şi se cilindrează, prin eliminarea apei, apoi se omogenizează în aşa fel încât să nu existe riscul ca pe viitor plombele să sară sau ca apa să se infiltreze din nou”, au explicat reprezentanţii Companiei de Drumuri.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...