Romney, care vorbea la un miting la Commerce, în Michigan (nord), unul dintre statele considerate cruciale în perspectiva alegerilor prezidenţiale de la 6 noiembrie, a amintit că el şi soţia sa s-au născut în acest stat.
„Nu mi-a cerut nimeni să vadă certificatul de naştere. Ei ştiu că ne-am născut şi am crescut aici”, a adăugat Romney.
Această glumă a fost primită cu râsete şi aplauze de cele aproximativ 10.000 de persoane venite să îl asculte pe candidat, cu trei zile înainte de deschiderea Convenţiei Naţionale a Partidului Republican în statul Florida (sud-est), la finalul căreia acesta a fi învestit oficial în cursa pentru Casa Albă.
Însă aceste declaraţii au o semnificaţie specială, în cadrul unei polemici întreţinute de anumiţi ultraconservatori cu privire la locul de naştere al lui Obama, încă din 2007, când acesta şi-a anunţat candidatura la preşedinţie.
În încercarea de a-i reduce la tăcere, Obama a publicat încă de pe atunci un fragment din certificatul său de naştere, dovedind că s-a născut la 4 august 1961 la Honolulu, în statul Hawaii, deci pe teritoriul Statelor Unite, aşa cum prevede Constituţia americană în cazul preşedinţilor.
În 2011, când miliardarul Donald Trump s-a alăturat acestei mişcări, Casa Albă a mers şi mai departe şi a divulgat certificatul de naştere complet al preşedintelui Obama.
Romney a dat asigurări, în trecut, că nu aderă la asemenea teorii, impregnate de rasism faţă de primul preşedinte de culoare al Statelor Unite.
Vineri, echipa de campanie a lui Obama a denunţat după doar câteva minute afirmaţiile candidatului republican.
„De la începutul campaniei, (fostul) guvernator Romney a preferat să susţină vocile cele mai disonante din cadrul partidului său, în loc să le reziste”, a dat asigurări Ben LaBolt, un purtător de cuvânt al campaniei democrate. În opinia sa, declaraţiile lui Romney „ar trebui să îi determine pe toţi alegătorii raţionali să reflecteze”.