Băncile româneşti vând aur la ghişee. Cum şi la ce preţ

BCR vinde şi livrează, la ghişeele oricărora dintre cele 562 de unităţi teriroriale ale sale, aur sub formă de lingouri de diferite cantităţi şi de monede destinate investitorilor. De asemeni, Piraeus Bank România vinde aur la ghişeele unităţilor sale şi îl livrează de la sucursalele care au stoc, potrivit răspunsurilor la întrebările ECONOMICA.NET. La ce preţuri?
Adrian N. Ionescu - Dum, 06 oct. 2013, 21:02
Băncile româneşti vând aur la ghişee. Cum şi la ce preţ

Un investitor poate cumpăra şi lua acasă aur de la ghişeul oricărei unităţi BCR, dar numai pe baza unei comenzi prealabile, iar pentru cantităţi de minim 100 grame de aur fizic, potrivit răspunsurilor băncii la întrebările ECONOMICA.NET.

Livrarea aurului se face la BCR la cel puţin două zile de la data comenzii, în funcţie şi de locaţia unităţii BCR de la care s-a făcut aceasta. Oficialii BCR recomandă, totuşi, ca investitorul să facă comanda din timp, pentru că este vorba de un tramsport securizat care trebuie planificat.

Aurul poate fi luat sau păstrat în custodie la BCR, caz în care poate fi cumpărat ulterior de către bancă”, se spune în răspunsul BCR. Banca se obligă să răscumpere de la clienţi doar aurul vândut de BCR şi depozitat la BCR pe întreaga perioadă de deţinere.

 

Piraeus Bank România vinde aur fizic, la rândul său, prin toate agenţiile şi sucursalele, cu livrare doar în cele „care deţin stoc. Astfel, în funcţie de aceasta, livrarea poate fi efectuată în aceeaşi zi sau la o dată ulterioară încheierii tranzacţiei”, răspund oficialii băncii.

BCR a vândut clienţilor săi, până în prezent, peste 2 tone de aur, din 2009, de când oferă clienţilor săi posibilitatea de a trazacţiona (vinde si cumpăra) aur financiar (de 99,99% puritate) sub formă de lingouri şi monede de aur pur de diverse mărimi şi gramaje.

S-au realizat şi tranzacţii de câte 40 kg de aur. Cele mai importante tranzacţii (ca volum) au fost efectuate de divizia de private banking a BCR.

Aurul vândut este este furnizat de către Austria Mint, „o companie cu o bogată tradiţie în domeniu şi care comercializează cu succes aur sub formă de monede şi lingouri pentru investitorii din întreaga lume”.

Aurul Mint Austria din oferta BCR poate fi vândut oriunde în lume se tranzacţionează metale preţioase.

BCR vinde lingouri de diferite mărimi începând cu cea de 2g, iar dintre monezi cea mai vândută este cea de 1/10 uncie şi de 1 uncie – Filarmonica (Wiener Philarmoniker).

O  uncie are 31,1034 grame.

Piraeus Bank a tranzacţionat 55 kilograme, în primele nouă luni din 2013, prin toate cele trei produse oferite: aur fizic (lingouri şi monede), aur de cont şi prin planul de economii în aur.

Aurul este pus la dispoziţia clienţilor Piraeus Bank sub forma de monede, cu o  puritate de 916.7 ‰ – 22 karate şi de lingouri cu o puritate de 999.9 ‰ – 24 karate, sau sub forma de aur de cont  care nu presupune livrare fizică.

Cantitatea minimă de tranzacţionare este de 1 monedă, 5 grame în cazul lingourilor sau 100.000 EUR pentru aurul de cont.

În prezent,  clienţii deţin în tezaurul Piraeus Bank 9% din totalul aurului tranzacţionat, la care se adaugă cantităţile de aur de cont şi din planul de economii în aur.

„Aurul fizic oferit spre cumpărare clienţilor provine de la instituţii bancare elveţiene cu tradiţie în domeniu, care oferă şi certificatele de garanţie ale lingourilor vândute”, spun oficialii Piraeus Bank.

Lingourile vândute de BCR îndeplinesc standardul „London Good Delivery”, ce garantează calitatea şi recunosc monetariei statutul de producător autorizat. Indiferent de mărime, fiecare lingou are o puritate de 99.99% sau 24 carate, având inscripţionate emblema Monetăriei Austriece, specificaţiile şi numărul de serie.
Fiecare monedă este bătută de asemeni din aur cu puritate de 99.99% sau 24 de carate.

 

Preţuri şi tendinţe pe piaţă

Doar BCR şi Piraeus Bank vând şi cumpără aur în România pe piaţa de retail, cu excepţia firmelor de amanet.

Aurul se vinde cu preţuri plecând de la 177 lei / gram pentru monezile de 5g (kinebar , 885 lei moneda) la BCR şi  73 lei / g (sau 865 g / monedă la Piraeus Bank, potrivit preţurilor afişate în 2 octombrie. Lingoul de 1.000 de grame costă 151.860 lei la BCR şi 173.000 lei la Piraeus. Se vând şi lingouri de 10, 20, 50, 100, 250 şi 500 de grame.

BCR cumpără lingoul păstrat în custodia sa cu 131 lei/ gram, iar Piraeus cu 136 lei/ g.

Preţul monezilor de 245 de carate depinde de asemeni de greutate: cea de o zecime de uncie (3,121g) de la BCR costă 559 de lei, iar cea de o uncie (31,103g)  cu 4.906 lei.

Moneda SGV de puritate 22k vândută de Piraeus Bank  costă 1.580 lei.
  
Preţul aurului în România (inclusiv cotaţia BNR) depinde de fluctuaţiile de pe piaţa globală, iar acestea se produc fie în funcţie de evoluţiile marilor economii ale lumii, deci ale pieţelor lor financiare, fie în funcţie de evenimente importante de pe marile scene politice ale lumii.

Aurul este considerat un activ de refugiu pentru investitorii de pe celelalte pieţe. Dacă bursele de acţiuni, pieţele valutare sau aletge pieţe financiare merg rău, marii deţinători de resurse financiare migrează spre aur. Şi vice versa.

Astfel, preţul aurului a scăzut cu aproape 25 de dolari odată cu reducerea temerilor privind Siria. De asemeni, cotaţia aurului a pierdut 25 de dolari, a atins, marţi, minimul ultimelor două luni, până sub 1.300 dolari / uncie, ca urmare a unor ordine de vânzare masive, potrivit Reuters.

Pentru marii speculatori pe aur din această perioadă, principalul factor de influenţă este oprirea parţială a activităţilor guvernului  din lipsă de bani. SUA nu are bugetul aprobat de Congres.

Tendinţa curentă pe piaţa aurului era, însă, de creştere a preţurilor, ca urmare a  continuării politicii Federal Reserve (FED, banca centrală a SUA) de a pompa lichidităţi în sistemul financiar.  O parte din aceste lichidităţi se îndreaptă spre piaţa aurului.

Operaţiunile FED de stimulare a economiei (QE) au făcut ca o mulţime de bani să ajungă  inclusiv pe piaţa aurului, care a atins un maxim istoric de 1.923 de dolari /uncie, în septembrie 2011.

Raliul spre preţul maxim al tuturor timpurilor de atunci a fost alimentat şi de acordul dintre Administraţia Obama şi Congres privind plafonul de îndatorare al SUA.

Acum negocierile pe aceeaşi temă vor dura până pe 17 octombrie şi sunt mult mai dure. Pentru prima dată în ultimii 17 ani Guvernul SUA a fost lăsat fără bani de parlamentul ţării.

Deocamdată acordul dintre Administraţie şi Congres nu s-a încheiat la primul termen termen (30 septembrie) şi, de aceea, speculatorii pe aur, care au pariat pe creştere, ca şi acum doi ani, pe realizarea în ultimul moment a acordului, au vândut.

Temporar, volatilitatea pe piaţa aurului este ridicată, din cauza incertitudinilor menţionate, dar şi în timpuri normale, preţul metalului preţios depinde de resursele financiare care vin de pe alte pieţe. Or, aceste resurse depind pe de o parte de soliditatea revenirii marilor economii ale lumii, caz în care acţiunile companiilor cresc şi absorb bani, ca şi de măsurile băncilor centrale de stimulare a creşterii economiilor.

După ce problema falimentului guvernului SUA va ieşi din prim plan, va reveni în avanscenă cea a reducerii acestor stimulente de FED (QE3).

 

Te-ar mai putea interesa și
Qatarul va opri livrările de gaze spre UE dacă va fi amendat conform directivei privind diligenţa în materie de durabilitate
Qatarul va opri livrările de gaze spre UE dacă va fi amendat conform directivei privind diligenţa în materie de durabilitate
Qatarul a ameninţat că va opri livrările vitale de gaze spre Uniunea Europeană, dacă statele membre vor pune în aplicare cu stricteţe o nouă directivă privind diligenţa în materie de......
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Preşedintele PNL, Ilie Bolojan, anunţă că poziţia formaţiunii politice pe care o reprezintă este ca premierul viitoarei ...
Loteria Română suplimentează fondul de câştiguri la Tragerile Speciale Loto de Crăciun, de duminică
Loteria Română suplimentează fondul de câştiguri la Tragerile Speciale Loto de Crăciun, de duminică
Loteria Română organizează, duminică, Tragerile Speciale Loto de Crăciun şi suplimentează fondul de câştiguri al ...
Gabriela Firea (PSD): Partidul are şi un plan B, în cazul în care negocierile se blochează – opoziţia
Gabriela Firea (PSD): Partidul are şi un plan B, în cazul în care negocierile se blochează – opoziţia
Europarlamentarul PSD Gabriela Firea a declarat, duminică, la finalul şedinţei Consiliului Politic Naţional al social-democraţilor, ...