Cum se poziționează Carrefour pe piața de e-groceries, o nișă redusă, dar în creștere. Vor mai fi promoții în afara aplicației de fidelitate?

Dezvoltarea platformelor online, extinderea gamei de produse și îmbunătățirea experienței de livrare vor contribui la creșterea pieței locale de e-grocery, spune Narcis Horhoianu, Chief Marketing Officer & E-commerce, Carrefour România.
Alina Stanciu - mie, 05 iun. 2024, 22:12
Cum se poziționează Carrefour pe piața de e-groceries, o nișă redusă, dar în creștere. Vor mai fi promoții în afara aplicației de fidelitate?

Canalul online generează acum mai puțin de 10% din vânzările de alimente ale hipermarketurilor Carrefour însă retailerul vede potențial pe piața de e-grocery și anunță că va continua investițiile în această direcție. În România, penetrarea comerțului de e-groceries este încă mai redusă în comparație cu alte țări, iar acesta este un semnal că trendul va fi pozitiv. În plus, rezultatele grupului francez pot fi concludente: în 2023, la nivelul Grupului Carrefour, raportul rezultatelor financiare a indicat o creștere de 26% pentru e-commerce față de 2022.

În momentul de față, Carrefour România vinde la distanță atât prin intermediul propriului magazin online, carrefour.ro, cât și prin Bringo, parte a grupului Carrefour, Glovo și Tazz, platforme de food delivery partenere.

Din luna aprilie, urmare a tranzacției prin care grupul Carrefour a preluat lanțul Cora de la Louis Delhaize, magazinul online cora s-a închis, iar clienții sunt acum redirecționați către magazinele Carrefour prin intermediul platformelor de livrare la domiciliu care oferă practic aceeași sortimentație.

„Ponderea de vânzări în food online se află în zona single digit ( o singură cifră n.red) din hipermarket, pe alocuri chiar depășind, în funcție de tipologia clientului. Aceasta a fost influențată de politica comercială susținută pe platforma Bringo și pe Carrefour.ro, precum și listarea în 2023 pe platforma de livrare Glovo. (…) Comerțul e-groceries din România are un potențial semnificativ de creștere în anii următori. Până astăzi, canalul a avut o creștere lentă, dar constantă. Pandemia a generat o curbă de învățare foarte rapidă, dar nu ne oprim aici”, a explicat pentru Economica Narcis Horhoianu, Chief Marketing Officer & E-commerce, Carrefour România.

„În 2023 am avut un procent single digit din vânzările Carrefour Hipermarket prin platformele Bringo și Glovo. Există potențial de creștere, iar acesta va fi susținut și de expansiunea magazinelor fizice, pe măsură ce deschidem noi locații”, mai spune managerul.

Ce platformă vinde mai bine. Românii au început să-și facă stocuri comandând prin Bringo

Dintre toate platformele prin care își vinde produsele, Bringo a generat cele mai multe vânzări pentru Carrefour, în 2023. Bringo are avantajul prezenței extinse, la nivel național, pecum și faptul că include portofoliului de produse din magazinele fizice și serviciul de personal shopper.”Am putea crede că Bringo e folosit de clientul urban grăbit, pentru o cumpărătură rapidă, în caz că a uitat ceva. De fapt, este un cumpărător care planifică, își face calcule, a cărui valoare medie a coșului depășește 300 RON. Se profilează o tendință clară către achiziții de tip stock up și big basket în Bringo. Clienții utilizează platforma pentru a achiziționa cantități mai mari de produse alimentare, probabil pentru a-și completa stocul de provizii casnice”, mai spune Horhoianu.

Cât despre celelalte platforme, acestea au adus retailerului acces la un nou segment de consumatori, clienți cu venituri medii spre mari, care prețuiesc timpul liber economisit prin facilitățile digitale și obișnuiți cu aplicațiile.

„Ne așteptăm ca anul acesta să vedem o creștere accelerată a vânzărilor în Glovo și Tazz, atât datorită lansării Carrefour pe Tazz, la începutul acestui an, cât și extinderii bazei de clienți. Pe de altă parte, estimăm că și Bringo, și platforma noastră proprie, carrefour.ro și aplicația mobilă, vor continua să genereze o creștere moderată a vânzărilor, consolidând poziția Carrefour pe piața e-commerce alimentar. Privind la rezultatele recente, credem că tot Bringo va menține cea mai mare pondere în totalul vânzărilor e-commerce ale Carrefour în 2024”.

Mai beneficiezi de reduceri, dacă nu ai aplicație? Strategia Carrefour

Reduceri personalizate, acumulare de puncte pentru reduceri de preț ulterioare, campanii de fidelizare sau accesul la experiențe. Sunt doar câteva dintre metodele prin care retailerul încearcă să-și înțeleagă dar și să-și readucă clienții în magazine folosindu-se de o aplicație lansată în 2022 sub sigla Act For Good.

De la lansarea aplicației, 2,2 milioane de clienți Carrefour au descărcat și au inserat datele în aplicația Carrefour pentru a beneficia de diverse avantaje. La doi ani de la lansare, platforma număra 1.5 milioane de utilizatori și înregistra o creștere de 69% față de 2022.

Mai sunt însă reduceri și pentru cei care aleg să nu se înroleze în programul de loialitate al Carrefour?

„Desigur că ne dorim să atragem cât mai mulți clienți în comunitatea Act for Good, unde au reduceri personalizate, semnalate și la raft. Promoțiile în magazin rămân valabile – strategia noastră omnichannel ne face să fim permanent atenți la preferințele clienților, în orice formă și de oriunde ar prefera ei să cumpere, iar magazinul fizic rămâne un punct de referință pentru mulți consumatori, așa că avem în vedere, pe mai departe, acest mix online-offline”, ne-a răspuns Narcis Horhoianu.

Potrivit acestuia, clientul tipic care folosește aplicația Carrefour este bărbat, are în jur de 40 de ani, din zona urbană, și face în jur de patru vizite lunare în magazin.

Carrefour România operează în România prin cinci entități juridice: Carrefour S.A., Artima S.A., Columbus Operational SRL, Supeco Investment SRL și, din noiembrie 2023, Romania Hypermarche S.A.

Odată cu achiziția operațiunilor Romania Hypermarche SA, Carrefour a ajuns la aproximativ 450 de magazine, în 113 orașe din țară și ajunge în top trei jucători de pe piața de retail din România, fiind angajator pentru peste 17.000 de angajați.

Te-ar mai putea interesa și
Salariile bugetarilor au crescut cu 6 miliarde de euro în acest an, în România. La ce sumă imensă s-a ajuns, ca să se impună înghețarea pentru tot anul 2025
Salariile bugetarilor au crescut cu 6 miliarde de euro în acest an, în România. La ce sumă imensă s-a ajuns, ca să ...
Cheltuielile de personal ale statului al crescut în anul 2024 cu 32 de miliarde de lei, și au ajuns la 164 de miliarde de lei, adică aproape 33 de miliarde de euro, potrivit notei de fundamentare......
Statele Unite impun sancțiuni împotriva miliardarului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul de facto al Georgiei
Statele Unite impun sancțiuni împotriva miliardarului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul de facto al Georgiei
Departamentul de Stat american a anunţat vineri sancţiuni împotriva oligarhului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul ...
INGHA: Debitul Dunării la intrarea în ţară va fi în creștere în următoarele zile, până la 4.900 mc/s
INGHA: Debitul Dunării la intrarea în ţară va fi în creștere în următoarele zile, până la 4.900 mc/s
Debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere în următoarele zile până la valoarea ...
FIHR avertizează Guvernul că „Ordonanţa trenuleţ” va avea efecte devastatoare asupra turismului, dacă nu va fi însoțită de măsuri compensatorii
FIHR avertizează Guvernul că „Ordonanţa trenuleţ” va avea efecte devastatoare asupra turismului, dacă nu ...
Federaţia Industriei Hoteliere din România (FIHR) lansează un apel urgent către Guvernul României în ceea ce priveşte ...