Conform datelor prezentate în studiul realizat de YouGov pentru Goodyear unele dintre cele mai întâlnite metode de pregătire a mașinii înainte de a porni la drum pe timp de iarnă sunt, în România, deszăpezirea geamurilor înainte de a pleca la drum (50%), verificarea prognozei meteo înainte de plecare (44%) și verificarea presiunii în anvelope (38%).
În același timp, la nivelul nouă state în care a fost realizat studiul – Franța, Germania, Italia, România, Polonia, Suedia, Norvegia, Danemarca și Finlanda – principalele operațiuni derulate de șoferi înainte de a porni iarna la un drum dificil sunt curățarea suprafețelor vitrate (52%), schimbarea anvelopelor cu cele de iarnă (49%) și verificarea prognozei meteo (39%).
Vremea dificilă de pe timpul iernii este o cauză de îngrijorare pentru mulți șoferi români, aproape 80% simțindu-se în nesiguranță atunci când conduc în condiții de drum anevoioase. În România, 51% își fac griji cu privire la șoselele înghețate și 37% consideră că drumurile înzăpezite generează cea mai multă anxietate. Pentru a se simți mai încrezători, șoferii români păstrează o distanță sigură față de mașina din față (69%), reduc viteza (64%) sau își acordă timp suplimentar atunci când conduc.
La nivelul tuturor statelor în care a fost realizat studiul, răspunsul la întrebarea „ce vă îngrijorează cel mai mult când conduceți iarna pe drumuri dificle?” a fost suprafețele înghețate sau pe care este prezent așa-numitul fenomen „black ice” (52%), posibilitatea ca alt șofer să piardă controlul mașinii sale (37%) și vizibilitatea redusă (36%).
În privința detaliilor care le dau încredere atunci când conduc iarna pe șosele, șoferii din cele nouă state au menționat menținerea unei distanțe sigure față de celelalte mașini (63%), reducerea vitezei (56%) și alocarea unui timp mai îndelungat pentru deplasare (44%).
Sondajul privind condusul pe timp de iarnă a fost comandat în 2023 de Goodyear și realizat de YouGov.