Cum se redistribuie voturile între partidele care au intrat în Parlament

02 12. 2024
vot_1_07970400

Prima etapă stabileşte un coeficient electoral, care este unic fiecărei circumscripţii, pentru Camera Deputaţilor şi pentru Senat. Acest coeficient se obţine prin împărţirea numărului total de voturi valabil exprimate la nivelul circumscripției la numărul de deputaţi şi, respectiv, de senatori ce urmează să fie aleşi pentru fiecare judeţ, număr care a fost deja stabilit, scrie TVR Info.

Coeficientul electoral va fi numărul întreg, fără zecimale, care va rezulta din această împărţire. Candidaţii independenți vor câştiga mandatul doar dacă au obţinut un număr de voturi valabil exprimate cel puţin egal cu coeficientul electoral.

În cazul în care, după aceasta etapă, vor rămâne voturi neutilizate sau inferioare coeficientului electoral, ele vor fi transmite BEC pentru o repartizare la nivel national, dintr-un „coș” în care se vor aranja în ordinea mărimii, pentru fiecare competitor electoral.

Numărul voturilor astfel obținute de fiecare partid politic, alianță politică și alianță electorală se va împarți la 1, 2, 3, etc., făcându-se atâtea operații de împărțire câte mandate nu au putut fi atribuite la nivelul circumscripțiilor electorale în prima etapă.

Câturile rezultate din împărțire, indiferent de lista din care provin, se vor ordona descrescător. Operațiile se vor încheia când numărul căturilor va deveni egal cu numărul de mandate neatribuite.

Dacă există o egalitate la nivel naţional de voturi nedistribuite sau acest criteriu este insuficient, mandatul în plus va fi tăiat de la competitorul electoral cu cele mai puţine voturi primite la nivel naţional, apoi, dacă este nevoie, BEC va organiza o tragere la sorţi.