2020 trebuia să aducă grupului City Grill, care operează restaurantele şi cafenelele: Hanu’ Berarilor, City Grill şi City Cafe, depășirea pragului de 200 de milioane de lei cifră de afaceri, cu 10% peste 2019, intrarea pe piața hotelieră (22 de camere la Hanu’ Berarilor), două restaurante noi și mai multe lucrări de reamenajări, printre care și recondiționarea Hanu’ berarilor Casa Oprea Soare.
Acum, după mai bine de o lună de pandemie,cifrele arată complet altfel, re-evaluările se fac zilnic, iar planurile de expansiune s-au transformat în planuri de reinventare a afacerii. Dragoș Petrescu, patronal lanțului City Grill, a pornit deja noi linii de business și vrea să mai pună pe picoare unul- plănuiește să vândă mâncare gătită și semi-preparată în marile lanțuri de magazine alimentare.
„Noi deja am pornit noi linii de business. Pe de-o parte avem livrări, la porție sau family pack, iar pe de altă parte încercăm să livrăm produse ready to cook și ready to eat în lanțurile mari de retail de pe piață. Avem capacitate foarte mare de gătit –serveam zilnic a la carte aprope 15.000 clienți, pe care ne dorim să o punem la treabă și vrem să găsim cât mai multe soluții în această direcție. Pentru noi nu se pune problema „să așteptăm să treacă”, trebuie să funcționăm la o capacitate cât mai mare, să găsim soluții și să ne adaptăm”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Dragoș Petrescu.
În prezent toate restaurantele City Grill sunt închise, compania generând venituri exclusiv din livrări. Chiar și așa, operațiunile companiei sunt la sub 5% față de bugetul estimat, iar activitatea nu a fost oprită nici măcar o zi. „Am avut puterea, capacitatea și curajul să ne reinventăm de pe o zi pe alta, însă chiar și așa, funcționăm la cota de avarie”, spune managerul încă încrezător în capacitatea sa de a găsi oportunități care să îl mențină pe piață. „Depindem de foarte mulți factori și lucrăm cu mai multe scenarii, atât în funcție de când vom putea redeschide, cât si în funcție de severitatea și impactul psihologic asupra publicului, care dictează ritmul potențial de revenire”, a mai adăugat acesta”, a completat acesta.
City Grill avea înainte de izbucnirea pandemiei de coronavirus 1.450 de angajați. Atâția are și acum, iar managementul speră să îi poată „traversa” pe toți prin criză, apelând la instrumentele puse la dispoziție de Guvern.
„Nu am dat pe nimeni afară, echipa – familia City Grill, practic – este aproape de noi în continuare. Am accesat șomajul tehnic pentru angajați și vom accesa și alte ajutoare pe care statul le dezvoltă, astfel încât să ieșim cu toții din această situație. Evident și angajații extra comunitari intră în aceeași categorie, pentru că lucrează oficial, deci putem să folosim aceste programe de ajutor ale autorităților”, mai explică Petrescu.
Omul de afaceri spune că măsura privind șomajul ethnic este bună, dar economia ar trebui repornită prin investiții. „(Guvernul n.red )ar trebui să încurajeze investițiile, poate chiar să facă ei investiții pentru a susține anumite sectoare. Este foarte important ca autoritățile să dezvolte programe de măsuri care să mențină economia funcțională, să asigure resurse financiare pentru lanțul de achiziții, astfel încât serviciile și producția să poată merge mai departe”, crede Petrescu.
Acesta apreciază că, pentru cei care mai au activitate, ar fi benefice și reduceri de taxe pe salarii imputabile angajaților și suportarea unor părți din salariu sau alte măsuri similar pentru companii.
Mai există și problema lichidităților din piață, blocate de inactivitatea din anumite segmente de business. „Aici statul poate interveni prin dezvoltarea unor sisteme simple de finanțare pentru companiile care au nevoie de bani pentru funcționare, pentru operațiuni curente. Se dezvoltă momentan măsuri și pe acest segment, dar e important să fie disponibile soluții cât mai rapid, pentru a se „oxigena” circuitul.”, crede managerul City Grill.
Petrescu crede că afacerile nu se vor mai reîntoarce vreodată la punctul anterior Covid-19, iar toate schimbările de business generate acum vor funcțioana și după ce vom ieși din criză. „Antreprenorii și oamenii de afaceri trebuie să -și revadă procesele, să facă ordine în ele, să optimizeze costurile, să se adapteze și să dezvolte idei, linii de business. În egală măsură trebuie să se uite spre exterior, spre piață și să observe schimbările și noile mecanisme comportamentale, obiceiuri de consum. De exemplu, comerțul tradițional se duce către eCommerce, servirea la masă se transformă în livrare sau ready to eat și ready to cook”, crede antreprenorul.