Firma Tower Center International (TCI), care a construit cea mai înaltă clădire din Capitală, dar şi din ţară, este în insolvenţă din 11 august 2011. Din cauza divergenţelor dintre TCI şi Alpha Bank, care trebuia să cumpere o parte din clădire, de la finalizarea din 2008 şi până în prezent, imobilul nu a fost închiriat. Dezvoltatorul ar fi putut încasa în această perioadă peste 10 milioane de euro din chirii, potrivit unui calcul realizat de ECONOMICA.NET pe baza chiriilor medii din zona Pieţei Victoriei. Clădirea are o înălţime de 110 m şi îşi va păstra titlul de cea mai înaltă clădire finalizată din România până la inaugurarea Sky Tower la sfârșitul acestui an, dezvoltat de Raiffeisen Evolution.
Avrig 35 a dezvoltat o clădire de birouri cu o suprafaţă desfăşurată de aproximativ 32.900 mp, cu aproape 22.000 mp închiriabili, dar care nu a fost introdusă în circuitul economic. Această situație ar putea lua sfârşit dacă creditorii vor aproba planul de reorganizare, cu o durată de cel mult patru luni, propus şi depus la Tribunal de către administratorul judiciar RVA Insolvency Specialists.
Alpha Bank a acordat TCI în 2004 o linie de credit în valoare de 22 de milioane de euro, însă la scurt timp au apărut divergenţele. Industrialexport, partenerul Avrig 35 în dezvoltarea imobilului, a preluat finanţarea lucrărilor de construcție. Banca s-a înscris pe lista creditorilor firmei TCI cu o datorie provizorie de 89,4 milioane lei. În urma negocierilor cu administratorul judiciar, banca a acceptat ca suma ce urmează a fi recuperată să fie în cuantum de doar 17,5 milioane euro. Aceasta ar urma a fi acoperită printr-un credit de 14,875 milioane euro, la care se adaugă 2,625 milioane de euro, suportate de Industrialexport, unicul asociat al debitoarei.
La începutul acestui an, compania de consultanţă imobiliară The Advisers a evaluat imobilul la 49,25 milioane de euro, iar valoarea de lichidare a acestuia este de 39,4 milioane de euro, fără TVA, se mai arată în planul de reorganizare. Valoarea totală a datoriilor firmei, la data de 15 iunie a.c., este de 284,35 milioane lei (peste 65 de milioane de euro).
Cum a ajuns Tower Center International o clădire fantomă
În august 2003, firmele Avrig 35 şi Industrialexport, societate administrată de milionarul Dragoș Bîlteanu, cunoscut pentru investițiile sale imobiliare, au semnat un contract de asociere pentru dezvoltarea imobilului de birouri din Bulevardul Mihalache. La începutul lui 2004, Industrialexport cesionează 50% din părţile sociale pe care le deţinea în cadrul TCI către F&C International BV, firmă înregistrată în Olanda. Noua firmă care a intrat în parteneriat nu şi-a îndeplinit obligaţiile asumate prin contract.
La aproape un an de la semnarea parteneriatului, TCI a încheiat cu Alpha Bank România un contract de vânzare-cumpărare. Instituția de credit intenționa să cumpere aproape jumătate din clădirea ce urma să fie construită.
Momentan, proprietarii imobilului sunt Alpha Bank SA în cotă de 47,49% şi TCI în cotă de 52,51%, potrivit extrasului din Cartea Funciară. În urma planului de reorganizare, contractul de vânzare-cumpărare dintre bancă și dezvoltator ar putea fi anulat. Acum doi ani, fondatorul Avrig 35 – Alexander Hergan, unul dintre cei mai discreți investitori imobiliari din România, spunea că regretă faptul că a pierdut oportunitatea de a vinde turnul de birouri la timpul potrivit.
Cine este Dragoş Bîlteanu
Dragoş Bîlteanu (34 ani) avea în 2011 o avere estimată la 65-67 milioane de euro, clasându-se pe poziţia a 70-a în Top 500 miliardari realizat de Forbes. Omul de afaceri s-a făcut cunoscut în special prin afacerile din imobiliare. Acesta a fost implicat în cea mai mare tranzacţie de pe piaţa locală, când, în 2008, compania de investiţii imobiliare RREEF Real Estate, parte a grupului german Deutsche Bank, a cumpărat pentru 340 de milioane de euro proiectul rezidenţial UpGround din Capitală şi cele două clădiri de birouri aferente: BOB Tower şi BOC Tower. În urma tranzacţiei, Bîlteanu a încasat 70 de milioane de euro, conforma participaţiei pe care a avut-o în proiect, de 20-25%. În 2008, cu banii din imobiliare, Bîlteanu a cumpărat alături de un grup de investitori britanici 73% grupul Romenergo, iar din 2010 este membru în Consiliul de Administraţie al SIF Banat-Crişana. În luna ianuarie a acestui an, Dragoş Bîlteanu a cumpărat 5% din SIF Banat-Crişana.